۱۳۹۱ اردیبهشت ۱۵, جمعه

«درهای بند ما در زندان همیشه بسته است»

15 اردیبهشت 1391
 
«درهای بند ما در زندان همیشه بسته است»
 
توسط سیامک دهقانپور و بابک گرجی
صدای آمریکا (واشنگتن) – یکی از زندانیان سیاسی دربند در ایران از فعالان حقوق بشری جهان خواست به آنچه که او ایجاد عمدی محیطی نامناسب برای زندانیان سیاسی و عقیدتی توسط مسولان در زندان های ایران توصیف کرد، توجه بیشتری کنند.
رضا شریفی بوکانی، فعال سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر کرج، در یک تماس تلفنی با شبکه خبری فارسی صدای آمریکا گفت که ده ها فعال سیاسی و عقیدتی در زندان رجایی شهر کرج در شرایط بسیار سختی بسر می برند.

این فعال سیاسی کرد در مکالمه ای تلفنی با برنامه ی «افق» از شرایط موجود در سالن دوازده بند چهار زندان رجایی شهر به شدت انتقاد کرد و گفت: «واقعا این برای ما بزرگترین شکنجه ی روحی است که درهای اینجا همیشه بسته است و تنها روزی دو ساعت هواخوری داریم.»
بنابر گزارش های منابع حقوق بشری، جمهوری اسلامی ایران پس از انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری 1388 بر شدت سرکوب و دستگیری فعالان سیاسی و حقوق بشری، دانشجویان و وکلا و نیز اعمال محدودیت های بیشتر بر رسانه ها، بطور گسترده ای افزوده است.
به گفته ی رضا شریفی، پنجاه و پنج زندانی سیاسی و عقیدتی از جمله ده تن از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران، هیجده تن از افراد وابسته به احزاب کرد و یازده بهایی، از اعضای هیات علمی دانشگاه غیررسمی بهاییان، در آن بند محبوس هستند.
شریفی توضیح نداد که چگونه موفق به برقراری تماس تلفنی با صدای آمریکا شده اما گفت این امکان برای همه فراهم نیست و افزود «این تنها راهی است که می توانیم صدای خود را به بیرون برسانیم تا دنیا بفهمد پنجاه و پنج تن در سخت ترین شرایط در این بند بسر می برند.»
به گفته ی شریفی بوکانی زندانیان سیاسی در زندان رجایی شهر از امکانات فرهنگی همچون دسترسی به کتابخانه و امکان تحصیل و نیز ورزش محروم هستند، در حالیکه این امکانات برای سایر زندانیان در بخش های دیگر فراهم است. به گفته ی او بارها از رییس زندان نقل شده که دستور از مقامات بالا، دادستانی و وزارت اطلاعات، آمده که «این افراد باید در بدترین شرایط ممکن بمانند.»
او وضعیت روحی زندانیان سیاسی در آن بند را نامناسب توصیف کرد و گفت «بیست و نه نفر از مجموع پنجاه و پنج زندانی این بند قرص اعصاب مصرف می کنند.» وی در ادامه می گوید بعضی از هم بندی هایش، به ویژه تنی چند از بهاییان، با وجود داشتن بیماری های جدی و سن بالا از دسترسی به مراقبت های پزشکی و درمان محروم هستند.
«ما از حق ملاقات حضوری و حتی مکالمه ی تلفنی با عزیزانمان هم محروم هستیم.»
 احمد شهید، گزارشگر ویژه ی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، که در برنامه ی افق صدای آمریکا شرکت داشت، پس از شنیدن بخش هایی از صحبت های شریفی بوکانی گفت «آنچه که وی توصیف کرد بطور معمول در تمام مصاحبه هایی که او با فعالین انجام داده بیان شده است».

مأموریت آقای شهید پس از یک سال بررسی وضع حقوق بشر در ایران و انتشار گزارش هایی در همین زمینه در ماه مارس سال جاری توسط سازمان ملل متحد تمدید شد. وی در آخرین گزارش خود گفته است حدود ششصد و هفتاد مورد اعدام در سال گذشته در ایران به ثبت رسیده که بیشتر آنها محکومین مواد مخدر بوده اند و تعدادی نیز به جرم اهانت به اسلام مجازات شده اند.
آقای شهید با تأیید صحبت های شریفی بوکانی می گوید از برخورد متفاوت با زندانیان سیاسی در زندان های جمهوری اسلامی ایران آگاه است و می افزاید: «من از سطح پایین استانداردهای حقوق بشر در رفتار با آنچه که فعالان سیاسی دربند در ایران خوانده می شود نگران هستم.»
ایالات متحده ی آمریکا و اتحادیه ی اروپا تا کنون تحریم های متعددی را علیه مسولین نیروهای امنیتی، قوه ی قضاییه، و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کنار تعدادی از شرکت ها و سازمان های دیگر، بدلیل نقض حقوق بشر وضع کرده اند.
هادی قائمی، مدیر اجرایی کمپین بین المللی برای حقوق بشر در ایران و مهمان دیگر برنامه ی افق، با استقبال از تمدید مأموریت احمد شهید خطاب به مسولان جمهوری اسلامی ایران گفت: «آنها نمی توانند مانعی برای انجام مأموریت گزارشگر ویژه ی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران ایجاد کنند.»

آقای قائمی از «عدم استقلال قوه ی قضاییه در ایران» به عنوان مهم ترین مشکل موجود یاد کرد و گفت: «قوه ی قضاییه به ابزاری در دست وزارت اطلاعات تبدیل شده است.» این وضعیت به گفته ی او به ویژه در سه سال گذشته بدتر شده است.
تهران به گزارشگر ویژه ی سازمان ملل اجازه ی ورود به ایران را نداده و با رد گزارش های احمد شهید، وی را متهم به پیروی از سیاست های غرب کرده است. جمهوری اسلامی کشورهای غربی را به استفاده ی ابزاری از مقوله ی حقوق بشر برای پیگیری اهداف سیاسی خود و اعمال فشار بیشتر با هدف به انزوا کشاندن ایران متهم می کند.
احمد شهید که در گزارش هایش اوضاع زندان و زندانیان در ایران را بطور کلی مورد بررسی قرار داده بود از همه ی کسانی که در این زمینه اطلاعات بیشتری دارند دعوت کرد تا اطلاعاتشان را در اختیار او قرار دهند تا وی بتواند در گزارش های آتی خود به این مقوله با توجه و تمرکز بیشتری بپردازد.
او در ادامه تأکید می کند که «لازم است از ایران درخواست شود تا حکومت قانون را به اجرا بگذارد، قوانینی که خودشان وضع کرده اند اما به دقت اعمال نمی شود.»
شریفی بوکانی که در حال سپری کردن حکم سه سال و نیم حبس خود به اتهام تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت کشور است، طی تماسی با «افق» از انعکاس گفته های خود و هم بندی هایش توسط صدای آمریکا، به رغم تهدیدهایی که ممکن است متوجه او باشد، ابراز رضایت کرد و گفت امیدوار است اقدام وی نتیجه ای مثبت داشته باشد.

هیچ نظری موجود نیست: