۱۳۸۷ آبان ۷, سه‌شنبه

آیا اوباما یک سوسیالیست است؟

یک هفته به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا؛ سناتور دموکرات براک اوباما و سناتور جمهوریخواه جان مک کین فعالیت انتخاباتی خود را با هدف متقاعد کردن رای دهندگان به حداکثر رسانده اند و نظرسنجی ها از کاهش فاصله ی دو رقیب حکایت دارد. ایالت سرنوشت ساز پنسیلوانیا امروز صحنه ی کمپین مشترک سناتور مک کین و کاندیدای معاونتش، سارا پیلین، و حضور براک اوباماست. دو رقیب عصر امروز راهی دو ایالت مهم دیگر، ویرجینیا و کارولاینای شمالی، می شوند. در همین حال، مقامات رسمی ایالت تنسی از بازداشت دو تن در ارتباط با طرح ریزی ترور گروهی آمریکایی آفریقایی تبار و سناتور اوباما خبر می دهند. و همچنین صبح امروز، روزنامه ی محافظه کار واشنگتن تایمز در سرمقاله ای حمایت رسمی خود را از سناتور جان مک کین اعلام کرد.
با نزدیکتر شدن به خط پایان، نبرد نفس گیر بر سر رسیدن به کاخ سفید تنها بر چند ایالت سرنوشت ساز متمرکز شده است. شرایط به گونه ای است که حتی نظرسنجی ها ملاک نیست.
پنسیلوینیا ایالتی که نظرسنجی ها از پیشتازی قابل توجه اوباما در آن حکایت دارد به صحنه ی تاخت و تاز مک کین طی دیروز و امروز بدل شده است و اوباما که در چندین ایالت جمهوریخواه مک کین را به دفاع واداشته بود ناچار برای حراست از بیست و یک رای کالج انتخاباتی پنسیلوینیا دیروز و امروز را به دفاع از انتقادات مک کین پرداخت.
سناتور مک کین با امید به جلب آرای مستقلین مردد در پنسیلوینیا که عمدتا محافظه کارند در حمله ای جدید تسلط تفکر لیبرال اوباما، و رهبری دموکرات ها کنگره بر واشنگتن را خطرناک توصیف کرد.
روی سخن مک کین حدود هشت نه درصد مردد ایالت پنسیلوینیاست که هنوز تصمیم نگرفته اند به چه کسی رای بدهند. گروه بزرگی که مک کین را امیدوار کرده اند تا شاید بتواند با جلب آرای آنان ورق را برگرداند. مک کین در این یک هفته باقیمانده مک کین در دو جبهه می جنگد: سیاست های اقتصادی و مالیاتی اوباما را مورد حمله قرار می دهد و آنها را نوعی تقسیم ثروت قلمداد می کند و از سوی دیگر می کوشد خود را متفاوت از پرزیدنت بوش نشان دهد.
کمپین مک کین برای برجسته کردن دیدگاههای اقتصادی اوباما که آن را نوعی سوسیالیسم تعبیر می کنند مصاحبه ای رادیویی را از اوباما در قالب آگهی انتخاباتی پخش می کند که به ششم سپتامبر دو هزار و یک زمان فعالیت اوباما در سنای ایالتی ایلینوی برمی گردد. اوباما در بخشی از آن مصاحبه می گوید دیوان عالی بطور سنتی تمایلی نداشته است که پرسش هایی را در ارتباط با تعریف ما از تقسیم ثروت در قانون اساسی مورد بررسی قرار دهد. اوباما می گوید تراژدی این است که جنبش حقوق مدنی هم به همین اشتباه دست زد و از دیوان عالی و سیستم قضایی انتظارات زیادی داشت. اوباما در این مصاحبه می گوید مساله ی تقسیم ثروت در حوزه ی قدرت قوه ی مقننه است نه قوه ی قضاییه؛ و این کنگره بود که سیستم مالیاتی پیشرو را پایه گذاری کرد.
کمپین مک کین در آگهی خود می گوید اوباما از این که دیوان عالی به اقدامی رادیکال در ارتباط با بررسی تقسیم ثروت دست نزده ابراز تاسف کرده و آن را یک تراژدی توصیف کرده است.
کمپین اوباما حمله ی مک کین را نادرست و از سرناچاری توصیف کرده است و می گوید گرچه هر دو کاندیدا تفاوت هایی در سیاست های اقتصادی دارند اما، هر دو طرفدار سیستم مالیاتی پیشرو هستند که در پی افزایش مالیات بر طبقه ی پردرآمد و کاهش مالیات بر افراد کم درآمد هستند. به باور کمپین اوباما سناتور ایلینوی توجه زیادی به تقسیم فرصت ها برای طبقات کم درآمد دارد تا آنها از فرصت های برابر برای پیشرفت برخوردار باشند و این هیچ ربطی به سوسیالیزم ندارد.
بسیاری در کمپین مک کین معتقدند شرایط برای مک کین چنان دشوار است که او برای پیروزی در انتخابات بی تردید به پنسیلوینیا نیاز دارد. پنسیلوینیا در چهار انتخابات گذشته به دموکرات ها رای داده است اما، در دو انتخابات گذشته اختلاف چندان زیاد نبوده است.
واکنش اوباما نسبت به این خطر پنهان مرتبط کردن دوباره ی مک کین با پرزیدنت بوش است. با این امید که اوضاع نابسامان اقتصادی مستقل ها را به سوی جمهوریخواهان متمایل نکند.
هر دو کمپین سخت در تلاش برای تشویق رای دهندگان به شرکت در رای گیری زودهنگام یا غیابی اند اما، بنظر اوباما در این امر موفق تر بوده است. بنا به گزارش ها تا کنون نه درصد واجدین شرایط پیشاپیش رای داده اند و اوباما در میان آنها با اختلافی بیست و یک درصدی پیشتاز است.
با این وجود پنسیلوینیا شرایط متفاوتی دارد و رای گیری زودهنگام در آن انجام نمی گیرد.
مایکل برکمن، استاد دانشگاه ایالتی پن، می گوید اوباما در پنسیلوینیا در برابر رقیب دموکراتش هیلری کلینتون در رقابت های درون حزبی شکست خورد و عدم توفیق او در جذب آرای طبقه ی سفید کارگری احتمالا امیدهایی را در کمپین مک کین تقویت کرده است.
مک کین امروز پس از پنجمین سفرش به پنسیلوینیا برای دفاع از سنگر کارولاینای شمالی راهی جنوب خواهد شد اما، سارا پیلین برای تشویق محافظه کاران در پنسیلوینیا خواهد ماند. اوباما دیروز به حامیانش هشدار داد برای یک لحظه غفلت نکنند و فریب نظرسنجی ها را نخورند که انتخابات تمام شده است.
دیروز برای چندمین بار طی فعالیت انتخاباتی اوباما خبر کشف طرح توطئه ترور اوباما موجی از نگرانی را به سطح رسانه ها آورد. مقامات ایالت تنسی می گویند دو جوان افراطی تحت تاثیر افکار نئونازیسم را با چندین قبضه اسلحه دستگیر کرده است که قصد ربودن سلاح های بیشتر و حمله به مدرسه ای را داشتند که محصلین آن عمدتا سیاهپیوست اند. بنا بر گزارش ها این دو تن که از طریق اینترنت با هم آشنا شده اند طرح ترور براک اوباما را نیز در سر پروانده بودند.
هشدار مک کین نسبت به خطر تسلط دموکرات های لیبرال بر واشنگتن با خبر ناخوشایندی برای جمهوریخواهان در سنا همزمان شد که امکان دستیابی دموکرات ها به شصت کرسی سنا را بیش از پیش تقویت کرد.
دیروز یک هیات منصفه در واشنگتن باسابقه ترین سناتور جمهوریخواه در سنا، تد استیونس از آلاسکا، را که پرونده ی سوء استفاده مالی آن تحت بررسی بود، در هفت مورد گناهکار اعلام کرد.
این رسوایی مالی جمهوریخواهان را در فاصله ی اندک مانده به انتخابات در موضع بدی قرار می دهد و احتمال از دست رفتن کرسی ایالت آلاسکای جمهوریخواهان در سنا بیش از پیش شد.
این خبر واکنش سارا پیلین، کاندیدای معاونت سناتور مک کین و فرماندار آلاسکا، را هم بدنبال داشت.
سارا پیلین گفت رای هیات منصفه نوری بر فساد حاکم بر شرکت های نفتی در آلاسکا می اندازد که بیش از حد بر آلاسکا کنترل داشته اند.
سناتور استیونس چهل سال کرسی آلاسکا را در سنا در اختیار داشته است و ضمن اعتراض به حکم دادگاه اعلام کرده قصد ماندن در رقابت های انتخاباتی چهارم نوامبر را دارد. از سال هزار و نهصد و شصت و هشت این نخستین بارست که رقیب دموکرات با او رقابتی شانه به شانه دارد.
سناتور مک کین ساعتی پیش خواستار کناره گیری استیونس شد. سارا پیلین ساعاتی پس از مک کین از موضع رئیس خود تبعیت کرد و خواست استیونس استعفا دهد.
در همین حال، دهها هزار نیرو آمریکا در عراق و افغانستان از جمله رای دهندگان غیابی اند که رقابت های انتخاباتی را تا حد امکان دنبال می کنند.
در میان سربازان نیاز به تغییر در سیاست آمریکا دیده می شود. سرجوخه کیت جوردن می گوید امیدوارست فارغ از اینکه اوباما یا مک کین پیروز شوند نوعی تغییر را پیاده کنند.
گروهبان دامنیک گارزا معتقد است که دیدگاه همه مهم است بویژه زمانی که بحث دادن رای به کسی مطرح است که قصد بازگرداندن نیروها به خانه را دارد.
گزارش ها حاکی است که در انتخابات پیشین رای تنها سی درصد سربازان به موقع بدست مقامات ایالتی رسید و مورد شمارش قرار گرفت و رای مابقی تاثیری نداشت اما، امیدواری این است که این مشکل در این دوره تکرار نشود.
شور انتخابات در آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی را هم به اظهار نظرهای پیاپی واداشته است. پیشتر شاهد گفته های علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، بودیم امروز هم نوبت منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ی ایران، بود.
متکی در کنفرانس خبری مشترکی با رئیس جمهوری پیشین لبنان درباره ی نقش رئیس جمهوری بعدی آمریکا و تاثیر آن بر منطقه و پیام تغییر آنها اظهارنظر کرد.

هیچ نظری موجود نیست: