۱۳۸۸ آذر ۹, دوشنبه

استراتژی خروج از افغانستان: چالش بزرگ اوباما

یکی از بلندپایه ترین سناتورهای جمهوریخواه در کنگره ی آمریکا از پرزیدنت اوباما می خواهد در سخنرانی سه شنبه اش درباره ی افغانستان از صحبت درباره ی استراتژی خروج پرهیز کند.
شماری از رهبران دموکرات کنگره امیدوارند پرزیدنت اوباما در سخنرانی اش پایان حضور آمریکا در افغانستان را پس از هشت سال به شکلی تشریح کند تا روشن شود نیروهای افغان چگونه نیازهای امنیتی کشورشان را تامین می کنند اما، شماری از جمهوریخواهان هشدار می دهند تعیین یک ضرب الاجل برای خروج پیامی حاکی از عدم تعهد آمریکا به منطقه برای متحدان و دشمنان در بر دارد.
در نهمین سال جنگ افغانستان پرزیدنت اوباما قصد دارد ماموریت را به انجام برساند. سه شنبه شب رئیس جمهوری آمریکا رئوس کلی استراتژی خود را در افغانستان پس از دو ماه بررسی و نه نشست با گروه امنیت ملی اش تشریح می کند. افزایش تا سی و پنج هزار نیرو خبرسازترین بخش سخنرانی است.
جمهوریخواهان و دموکرات ها از افزایش نیرو حمایت کرده اما، گروهی نسبت به تعیین معیارهای سنجش پیشرفت دولت حامد کرزی و تعیین استراتژی خروج ابراز نگرانی می کنند.
سناتور جمهوریخواه جان کایل می گوید صحبت از استراتژی خروج خطرناک است زیرا طالبان درمی یابد تا چه موقع عقب صبر کند و اروپاییان را هم به مشارکت ترغیب نمی کند.
به اعتقاد سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهم تمام جهان ناظر بر عملکرد ما در افغانستان است. گراهم از جمله دلایل حضور در منطقه را تهدید مقامات ایران به ترک مذاکرات بر سر برنامه ی هسته ای عنوان می کند.
کارشناسان نظامی معتقدند پرزیدنت اوباما باید پرسش های مهمی را پاسخ دهد.
اینکه نیروهای اعزامی دقیقا چه ماموریتی دارند؟ و با مشکل دولت های شکننده در افغانستان و پاکستان چگونه روبرو خواهد شد؟
واشنگتن پست از تعهد جدید دولت اوباما به یاری رساندن به اسلام آباد در مبارزه با القاعده و طالبان خبر می دهد.
بنا به گزارش ها بخش عمده ی نیروهای جدید به جنوب، مرکز قدرت طالبان، و یک سوم به شرق و شمال اعزام می شوند. نه هزار تفنگدار دریایی پیش از پایان سال به منطقه قدم می گذارند.
سناتور جمهوریخواه کایل امیدوارست پس از هر اعزام دولت در انتظار نتیجه ننشیند و نیروی مورد نیاز ژنرال استنلی مک کریستال، فرمانده ی نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان، را بسرعت در اختیارش قرار دهند.
اما، سناتور دموکرات اون بای می گوید توصیه های مک کریستال وحی منزل نیست. به گفته ی بای ژنرال وست مورلند در پایان جنگ ویتنام درخواست نیروی بیشتر می کرد و ژنرال مک آرتور طی جنگ کره خواستار انداختن یک بمب اتمی بر روی چین بود.
به باور رئیس دموکرات کمیته ی نیروهای مسلح سنا پرزیدنت اوباما در سخنرانی اش باید روشن کند نیروی بیشتر آمریکایی چگونه به افزایش نیروهای افغان کمک می کند.
ژنرال مک کریستال قصد دارد تا اکتبر دو هزار و سیزده نیروهای افغانستان را به چهار صد هزار شامل دویست و چهل هزار نیروی ارتش و صد و شصت هزار پلیس افزایش دهد.
سناتور لوین می کوشد این ضرب الاجل را به سال دو هزار و دوازده تغییر دهد.
ژنرال مک کریستال هشتم دسامبر در کنگره حاضر خواهد شد تا از استراتژی افغانستان دفاع کند. حضور ایشان در واشنگتن بدنبال گزارش این هفته ی وزیر خارجه و دفاع و رئیس ستاد مشترک به کنگره انجام می گیرد.
تحلیلگران معتقدند افزایش نیروها در افغانستان اتحاد پرزیدنت اوباما و ننسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان، را به آزمون می گذارد.
در آستانه ی سخنرانی پرزیدنت اوباما سنا گزارش خبرسازی را درباره ی افغانستان منتشر کرده است.
گزارش چهل و نه صفحه ای کمیته ی روابط خارجی سنا که رسما امروز منتشر می شود به این امر پرداخته که هدف در جنگ افغانستان کماکان همان است که سال دو هزار و یک در آغاز جنگ بود: نابودی القاعده و رهبرانش. تهیه کنندگان گزارش بر مبنای طیف وسیعی از منابع وزیر پیشین دفاع، دانالد رامسفلد، و فرمانده ی ارشدش، تامی فرنکز، را متهم می کنند در شرایطی که در آستانه ی دستگیری یا از پای درآوردن اسامه بن لادن، رهبر القاعده، بودند با درخواست اعزام نیروی کمکی مخالفت می کنند. بنا بر این گزارش بن لادن که در کوههای تورا بورا در دام افتاده بود از فرصت کمبود نیروهای آمریکایی استفاده کرد و وارد پاکستان شد. گزارش در پایان تصریح می کند با دستگیری بن لادن جنگ به پایان نمی رسید اما، او پس از فرار به پاکستان به نمادی قدرتمند برای افراط گرایی و جمع آوری کمک های مالی بدل شد که در ناآرامی ها در پاکستان هم موثر بود.

۱۳۸۸ آذر ۵, پنجشنبه

«احمدی نژاد در حیاط پشتی آمریکا در پی چیست؟»

در برنامه ی تفسیر خبر جمعه شب دکتر محسن میلانی، استاد علوم سیاسی و رئیس دانشکده ی امور بین الملل دانشگاه فلوریدای جنوبی مهمان ویژه ی برنامه بودند. با ایشان در باره ی اهداف و دستاوردهای سفر محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، به برزیل، بولیوی و ونزوئلا گفتگو کردیم.

دکتر میلانی به تازگی در نشستی در کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گزارشی با عنوان «محور اتحاد یا متحدانی استراتژیک؟» از سیاست ایران در آمریکای لاتین ارائه کرد که بررسی روابط ایران و ونزوئلا در کانون آن قرار داشت.
دنیس بلیر، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، اخیرا در نشستی در کنگره گفت ونزوئلا به مثابه ی پلی برای ایجاد روابط میان ایران با دیگر کشورهای آمریکای لاتین عمل می کند.
ایان کلی، سخنگوی وزارت خارجه ی آمریکا، تائید کرد پرزیدنت اوباما روز یکشنبه نامه ای برای لولا داسیلوا، رئیس جمهوری برزیل، فرستاد. رسانه ها می نویسند این نامه یک روز پیش از ورود احمدی نژاد فرستاده شد و در آن از رهبر برزیل خواسته شده احترام به حقوق بشر و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی را در دیدار با احمدی نژاد به گفتگو بگذارد.
احمدی نژاد دوشنبه ی این هفته در مهمترین توقف سفر پنج روزه اش در راس یک هیات تجاری و اقتصادی ۲۰۰ نفره وارد برزیل شد.
ایران و برزیل با امید به ارتقاء روابط تجاری از ۲ میلیارد دلار در سال به سالی ۱۰ میلیارد دلار هشت قرارداد همکاری در بخش علوم، فناوری، کشاورزی، و صنعت به امضا رساندند.
نخستین دیدار رهبر ایران از برزیل به ۴۴ سال پیش و سفر محمدرضا شاه پهلوی باز می گردد.
رسانه ها نوشتند «جمهوری اسلامی در حیاط پشتی آمریکا چه می خواهد؟»
«آیا پول تنها علت حضور احمدی نژاد در آمریکای لاتین است؟»
پرزیدنت اوباما از لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل، به عنوان محبوبترین رهبر جهان نام می برد.
«برزیل از روابط با ایران در پی چیست؟»، «لولا داسیلوا با احمدی نژاد چه وجوه اشتراکی دارند؟»، «احمدی نژاد از گسترش روابط با هشتمین اقتصاد بزرگ جهان و چهارمین دموکراسی بزرگ کره ی خاکی در پی چیست؟»
اعضای دموکرات و جمهوریخواه کنگره به برزیل هشدار دادند به احمدی نژاد که از سوی مردم ایران رئیس جمهوری رسمی شناخته نمی شود مشروعیت نبخشد.
سفر احمدی نژاد با تظاهرات فعالان حقوق بشر روبرو شد.
دولت لولا داسیلوا طی هفت سال فعالیتش به کرات به قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره ی نقض حقوق بشر در ایران رای ممتنع داده است.
برزیل سال دو هزار و ده یکی از اعضای غیردائم ۱۵ کشور عضو شورای امنیت خواهد شد و می کوشد به کرسی دائم دست یابد. لولا داسیلوا در کنفرانس خبری با احمدی نژاد از ضرورت تغییر ساختار سازمان ملل سخن گفت. احمدی نژاد نیز سخنان او را تائید کرد.
روابط برزیل و آمریکا در پی افزایش حضور نظامی آمریکا در کلمبیا و بحران در هندوراس دچار اختلاف شد. رهبران برزیل با زمان برگزاری انتخابات در هندوراس مخالفت دارند.
احمدی نژاد پس از توقفی یک روزه در بولیوی روز چهارشنبه در کاراکاس باتفاق هوگو چاوز، رهبر ونزوئلا، بر طبل محو امپریالیسم کوبید. این چهارمین سفر احمدی نژاد به ونزوئلا بود. چاوز تعهد کرده است روزانه بیست هزار بشکه بنزین در اختیار ایران قرار دهد تا از تحریم احتمالی بنزین مصون بماند و ۱۰ درصد در پروژه ی گاز پارس جنوبی سرمایه گذاری می کند.
همزمان با آغاز سفر پنج روزه ی احمدی نژاد سپاه و ارتش مانور بزرگ پنج روزه ای را شروع کردند که به افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی منجر شد.
ایران و ونزوئلا چهارمین و دهمین صادر کننده ی بزرگ نفت در جهان هستند. هر دو کاهش سطح تولید نفت و فروش نفت از طریق یورو به جای دلار را پیگیری می کنند.
«آیا ایران و ونزوئلا در پی اتحادی با هدف از کار انداختن تحریم ها هستند؟»، «آیا اتحاد تهران و کاراکاس تهدیدی برای منافع ملی آمریکا در منطقه است؟»، «دولت اوباما بدنبال دو دوره سیاست انتقاد برانگیز دولت بوش در برابر آمریکای لاتین باید چه سیاستی را در دستور کار قرار دهد؟»
دکتر میلانی در گزارش خود خطاب به قانونگزاران آمریکایی به دلایل نزدیکی ایدئولوژیک چاوز و احمدی نژاد می پردازد و بر مبنای داده ها اثبات می کند هر چند ایران و ونزوئلا در صدر الویت های اقتصادی یکدیگر قرار ندارند اما، این پتانسیل وجود دارد که اتحاد آنان در آینده ی نزدیک به تهدیدی در سطح پایین برای آمریکا بدل شود.
برزیل و ونزوئلا از اعضای هیات مدیره ی آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند و از فشارهای غرب بر ایران بر سر توقف غنی سازی اورانیوم در ایران انتقاد می کنند. برزیل از بزرگترین تولید کنندگان اورانیوم غنی شده است و ونزوئلا راه اندازی یک برنامه ی هسته ای را در سر دارد. لولا داسیلوا در برزیل ضمن تاکید بر حق ایران برای برخورداری از چرخه ی سوخت هسته ای گفت ایران باید بر سر یک راه حل متعادل و عادلانه با غرب مذاکره کند.
هیات مدیره ی آژانس جمعه قطعنامه ای را که توسط ۱+۵ تنظیم شده بود با بیست و پنج رای مثبت در برابر سه رای منفی و شش رای ممتنع به تصویب رساند که خواهان توقف فعالیت ها در مرکز فردو و تائید این امر است که ایران هیچ گونه سایت پنهانی دیگری ندارد. بدنبال هشدار محمد البرادعی مبنی بر به بن بست رسیدن تلاش های آژانس در برابر ایران؛ علی اصغر سلطانیه، نماینده ی ایران در وین، نسبت به کاهش سطح همکاری با آژانس در صورت تصویب قطعنامه هشدار داد. روسیه و چین رای مثبت دادند.
ونزوئلا در کنار مالزی و کوبا رای منفی داد اما، برزیل باتفاق افغانستان، مصر، پاکستان، آفریقای جنوبی، و ترکیه رای ممتنع دادند.

پروفسور محسن میلانی نوشته ها و سخنرانی های بسیاری در حوزه ی مسائل خلیج فارس، انقلاب ایران، و سیاست امنیتی و خارجی ایران دارد و با دانشگاههای متعددی از جمله هاروارد و آکسفورد همکاری داشته است. از جمله آثار میلانی کتاب «شکل گیری انقلاب اسلامی ایران» است. او در حال حاضر بر روی پروژه ای درباره ی سیاست های منطقه ای ایران کار می کند.

در همین حال، گزارش ها از ایران از ادامه ی صدور احکام سنگین زندان برای فعالین سیاسی حکایت دارد. البرادعی تاکید داشت اختلافات داخلی مانع تصمیم گیری ایران بر سر توافق هسته ای با غرب شده است.

در بخش دوم برنامه، دکتر آرام حسامی، استاد علوم سیاسی دانشگاه مانتگمری مریلند، و بابک داد، تحلیلگر و روزنامه نگار، مهمترین تحولات هفته را زیر ذره بین گذاشتند.
دکتر حسامی در آخرین مقاله اش با عنوان «اختلافات سازنده، اشتراکات پاینده» به بررسی چالش های پیش روی جنبش اعتراضی مردم در ایران می پردازد.

بابک داد در آخرین مطالب وبلاگش می نویسد:
«حكومت جاعلان طرف حساب بدي است. اهل هيچگونه مماشاتي نيست و "تعامل" با آن در هر صورت و شكلي، زيانبار و خسارت آميز است. شاهد اين مدعا، حكم شش سال زندان براي ابطحي است بعد از آن همه اعترافات اجباري و فقط به "جرم" حضور در كمپين انتخاباتي آقاي كروبي! با اين حكومت چه بايد كرد؟»
«مبارزه، اسارت، مهاجرت، فرار و علی‌الخصوص مرگ ... اينک دغدغه دائمی ما شده است! و جالب است که بيشتر زندگی را احساس می کنيم، و در محاصره اينهمه "امکان مردن"، ... بهتر از قبل "زندگی" می کنيم. می دانيم که گريزی از اين نداريم که بايستيم و با سياهی و تباهی مبارزه کنيم. حتی اگر نخواهيم وارد قضايای سياسی شويم، ناگهان از يک جايی باتوم يا گاز اشک آور و احضاريه و زندان به زندگی ما سرک می کشد و يا گلوله ای سرگردان قلب ما را نشانه می رود... ما مشرف به ژ‍رفترين معرفت و شناختی ايستاده ايم که انسان می‌تواند از خودش داشته باشد. چرا که راز انسان در "حد آزادی خويش" است، توانايی وی در مقاومت در مقابل ذلت و مصيبت و مرگ است.»


لینک برای دانلود با سرعت بالا یا کم:

لینک وبلاگ بابک داد:

شمارش معکوس جنگ اوباما در افغانستان

پرزیدنت اوباما حدود سه ساعت پیش از سخنرانی سراسری سه شنبه شب که طی آن استراتژی خود برای افغانستان را تشریح می کند با رهبران دموکرات و جمهوریخواه کنگره در کاخ سفید به گفتگو می نشیند.
بسیاری از دموکرات های هم حزبی رئیس جمهوری آمریکا برای اعلام حمایت از اعزام نیروی بیشتر به افغانستان مشکل خواهند داشت اما، پرزیدنت اوباما از پشتیبانی چشمگیر جمهوریخواهانی برخوردار خواهد شد که او را برای اعزام نیرو تحت فشار گذاشته بودند.
افغانستان میزبان حدود شصت و هشت هزار نیروی آمریکایی است.
انتظار می رود پرزیدنت اوباما در سخنرانی سراسری ساعت هشت شب خود در مرکز آموزش نظامی وست پوینت نیویورک از اعزام تا سی و چهار هزار نیروی اضافی خبر دهد.
ژنرال استنلی مک کریستال، فرمانده ی نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان، برای مبارزه با القاعده و طالبان چهل هزار نیرو درخواست کرده بود.
نیویورک تایمز می نویسد مقامات آمریکایی در نشست هفته ی آتی ناتو در بروکسل از هم پیمانان خواهند خواست مابقی نیروی مورد نیاز را تامین کنند.
ایتالیا و بریتانیا پیشاپیش از موافقت برای افزایش نیرو خبر داده اند.
سناتور جمهوریخواه جان مک کین شب گذشته در گفتگویی با فاکس نیوز گفت با توجه به مشارکت هم پیمانان چندان نگران شمار نیروهای اعزامی نیست بلکه مایل است در استراتژی جدید افغانستان تاکید بر موفقیت باشد تا استراتژی خروج.
مک کین می گوید استراتژی خروج بدنبال موفقیت در جنگ چون نمونه ی عراق راه خود را روشن می کند.
طی دو هفته ی آینده تمام مقامات مسول امنیت ملی از جمله ژنرال مک کریستال، رابرت گیتس، وزیر دفاع، هیلری کلینتون، وزیر خارجه، و دریاسالار مایک مالن، رئیس ستاد مشترک، در برابر کمیته های مسول امور جنگ حاضر خواهند شد.
رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید، می گوید اعزام هر یک نیرو برای دوره ای یک ساله یک میلیون دلار هزینه دارد. جنگ افغانستان گذشته از تلفات جانی تنها در ماه ژوئن شش میلیارد و هفتصد میلیون دلار هزینه برای آمریکا در بر داشته است.
کسری بودجه ی یک هزار و چهارصد میلیارد دلاری اعزام نیرو را به امری دردسرساز برای پرزیدنت اوباما در میان هم حزبی هایش بدل می کند.
دیوید اوبی، رئیس دموکرات کمیته ی تخصیص بودجه ی کنگره، طرحی را برای افزایش یک درصد مالیات با عنوان مالیات جنگ ارائه کرده است و می گوید اگر به این امر دست نزنیم میلیاردها دلار بر بدهی نسل بعدی افزوده و از بازسازی اقتصادی کشور در می مانیم.
ننسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، که پیشتر از مخالفت دموکرات ها در کنگره با اعزام نیرو سخن گفته بود سه شنبه ی این هفته ساعتی پیش از تاکید پرزیدنت اوباما در پایان دادن به ماموریت در افغانستان با رئیس جمهوری در کاخ سفید ملاقات کرد.
گیبز تاکید دارد پرزیدنت اوباما در سخنرانی سه شنبه شب بر هزینه های جنگ و فشار بر دولت کرزی برای مبارزه با فساد تاکید کند.
سخنگوی کاخ سفید می گوید تعهد آمریکا بی پایان نیست و این کشور هشت سال دیگر در افغانستان نخواهد بود.
جلسه ی سه شنبه ی پرزیدنت اوباما با رهبران دموکرات و جمهوریخواه کنگره شامل روسای کمیته های نیروهای مسلح و امور خارجی مجلس نمایندگان و سنا احتمالا ساعت چهار و چهل و پنج دقیقه یعنی دقیقا سه ساعت و ربع پیش از سخنرانی رئیس جمهوری در نیویورک انجام می گیرد.
برخلاف فشار هم حزبی های پرزیدنت اوباما بر سر جنگ افغانستان، افکار عمومی نگاهی متفاوت به جنگ دارد.
موسسه ی نظر سنجی گالوپ نتایج نظرسنجی را که طی این هفته در آمریکا انجام گرفته با نظرسنجی که هفته ی نخست نوامبر تهیه شده مقایسه کرده است که از افزایش نسبی حمایت افکار عمومی از اعزام نیرو به افغانستان حکایت دارد.
گروهی که از اعزام چهل هزار نیرو حمایت می کردند دو درصد بیشتر شده اند. حامیان افزایش نیرو کمتر از چهل هزار سه درصد افزایش نشان می دهند و حامیان حفظ شمار فعلی نیروها دو درصد افزون شده اند. در عین حال، حامیان آغاز کاهش نیروها پنج درصد کمتر شده و افرادی که نظری نداشته اند هم دو درصد کمتر شده اند.
این تغییر محسوس طی حدود سه هفته ی اخیر و همزمان با جلسات متعدد پرزیدنت اوباما با گروه امنیت ملی اش برای بررسی استراتژی افغانستان رخ داده است.

۱۳۸۸ آذر ۲, دوشنبه

اینگل: «برزیل به احمدی نژاد مشروعیت می بخشد»

سفر محمود احمدی نژاد به برزیل و دعوت لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا از او پیشاپیش واکنش تند قانونگزاران در کنگره ی آمریکا را به همراه داشته است.
اعضای دموکرات و جمهوریخواه کنگره معتقدند دعوت برزیل از احمدی نژاد به تلاش های غرب برای تحت فشار گذاشتن ایران بر سر برنامه ی هسته ای اش ضربه زده، سردی روابط برزیل و آمریکا را به همراه خواهد داشت، و به اعتبار رو به فزونی آن کشور به عنوان بازیگری در صحنه ی بین المللی لطمه می زند.
سفر محمود احمدی نژاد به برزیل پنج ماه پس از انتخابات ریاست جمهوری ای صورت می گیرد که موج اعتراضات به آن کماکان ادامه دارد و اپوزیسیون علنا ریاست جمهوری احمدی نژاد را غیر قانونی می داند.
الیوت اینگل، رئیس دموکرات کمیته ی امور نیمکره ی غربی در مجلس نمایندگان آمریکا، می گوید دعوت لوئیز ایناسیو لولا دسیلوا، رئیس جمهوری بزریل، از احمدی نژاد یک خطای فاحش و یک اشتباه هولناک است.
به اعتقاد اینگل احمدی نژاد در میان مردم ایران از مشروعیت برخوردار نیست و برزیل با این سفر فضای احساس مشروعیت را به او می دهد.
ایران امیدوارست طی این سفر سه روزه به آمریکای جنوبی سطح مبادلات خود با برزیل را که طی هفت سال گذشته چهار برابر و به دو میلیارد دلار رسیده است به پانزده میلیارد دلار ارتقاء دهد. صادرات ایران به برزیل عمدتا محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی است. صادرات برزیل به ایران در سال دو هزار و هفت که عمدتا مواد غذایی را شامل می شود به یک و نیم میلیارد دلار رسید. برزیل در حال حاضر هشتمین قدرت اقتصادی جهان بشمار می رود.
کانی مک، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته ی امور نیمکره ی غربی در کنگره، می گوید
لولا جزء نخستین رهبران جهان بود که به احمدی نژاد برای پیروزی در انتخابات تبریک گفت و برزیل با افزایش نفوذش باید مسولیت هایش را نیز به خوبی درک کند. مک تاکید می کند دیدار احمدی نژاد و لولا زیر ذره بین خواهد بود.
لولا پیشتر از فشارها بر ایران بر سر توقف غنی سازی اورانیوم انتقاد کرده بود.
الیوت اینگل، عضو متنفذ کنگره، می گوید این سفر در حالی رخ می دهد که جهان در حال یافتن راهی برای ممانعت از دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای است و این اقدام لولا نه تنها از نظر من بی معنی است بلکه چهره ی برزیل را به صراحت لکه دار می کند. اینگل می گوید برزیل کشوری دموکراتیک است که بسرعت مدرنیزه می شود و خواهان پیوستن به شورای امنیت است اما، راه رسیدن به آن گسترش روابط با احمدی نژاد، فردی که هولوکاست را نفی می کند و خواهان محو یک عضو دیگر سازمان ملل متحد است، نیست.
اما، دولت اوباما ابراز خوش بینی می کند این دعوت در راستای سیاست تعامل پرزیدنت اوباما با ایران قابل ارزیابی باشد.
از جمله نگرانی های قانونگزاران از نفوذ ایران در آمریکای جنوبی شواهد بدست آمده از قاچاق توسط گروههای افراطی اسلامی و عمال حزب الله در نقطه ی مرزی میان برزیل، آرژانتین و پاراگوئه است. قانونگزاران نگرانند نفوذ احمدی نژاد در منطقه به افزایش حس یهودی ستیزی در منطقه دامن بزند.
اگر دیدار لولا و احمدی نژاد به تقویت دیپلماسی و حل بحران هسته ای کمک کند برزیل قادر خواهد بود از زیر فشار انتقادات سربلند بیرون آید.
رابطه ی میان برزیل و آمریکا بدنبال انتقاد دولت لولا داسیلوا از نحوه ی برخورد آمریکا با بحران هندوراس و اعتراض به افزایش حضور نظامی آمریکا در کلمبیا دچار تنش شد. از این رو بعضی تحلیلگران سفر احمدی نژاد به برزیل را در راستای جستجوی ائتلافی ضد آمریکایی چون رابطه با دیگر کشورهای منطقه چون ونزوئلا ارزیابی می کنند.
دولت اوباما رویکرد یکی دو تن از اعضای سنا را در ایجاد تنش در روابط برزیل و آمریکا بی تاثیر نمی داند.
دولت اوباما با گذشت یازده ماه هنوز سفیری در برزیل ندارد. علت آن هم مخالفت سناتورهای جمهوریخواه جیم دمینت و جرج لمیو با معرفی تام شانن، مدیرکل پیشین وزارت خارجه در امور نیمکره ی غربی، بوده است. سناتور دمینت چندی پیش از مخالفت خود دست کشید اما، سناتور لمیو تازه مخالفت خود را آغاز کرده و معتقد است شانن سابقه ی چندان خوبی در برخورد با نفوذ ونزوئلا و سیاست های کوبا در منطقه نداشته است.
نگرانی گروهی از جمهوریخواهان این است که نرمش سفیر دولت اوباما در برزیل بویژه با توجه به سفر احمدی نژاد باعث شود برزیل پا جا پای ونزوئلا بگذارد.

۱۳۸۸ آبان ۲۹, جمعه

برقراری امنیت و حمایت از حقوق بشر: دو هدف تفکیک ناپذیر؟

در برنامه ی تفسیر خبر جمعه گفتگویی اختصاصی داشتیم با کریستوفر اسمیت، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا و رئیس جمهوریخواه کمیسیون امنیت و همکاری اروپا در کنگره. اسمیت عضو کمیسیون اجرایی کنگره در امور چین است و بیست و هشت سال سابقه ی فعالیت در کنگره دارد. پنج شنبه کمیسیون بازبینی روابط اقتصادی و امنیتی چین گزارش سالانه ی خود را در اختیار کنگره قرار داد که بخشی از آن به روابط چین و ایران اختصاص دارد.

پرزیدنت اوباما در پایان سفر آسیایی اش و بدنبال پاسخ منفی ایران به پیشنهاد تبادل اورانیوم به رهبران جمهوری اسلامی هشدار داد قدرت های جهان گفتگوهایی را آغاز کرده اند تا برای ایران روشن کنند وقتی از فرصت های موجود بهره نمی برد نه تنها به امنیت اش کمکی نمی کند بلکه ناامن تر خواهد شد.
روز جمعه نمایندگان پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان در بروکسل درباره ی ایران به گفتگو نشستند و با ابراز تاسف نسبت به واکنش ایران از مقامات جمهوری اسلامی خواستند پیشنهاد وین را بپذیرد. روسیه و چین همواره بدلایل متعدد مانع وضع هر گونه تحریم شدید در شورای امنیت علیه ایران شده اند. هر چند دیمتری مدودیف طی دیدار با پرزیدنت اوباما در سنگاپور نشانه هایی از همراهی با آمریکا در برابر ایران نشان داد اما، روشن نیست هو جین تائو، رهبر چین، پس از سفر رهبر آمریکا به کشورش چه موضعی در این باره اتخاذ کند.
درباره ی توفیق یا عدم توفیق سفر پرزیدنت اوباما به چین با کریستوفر اسمیت، عضو متنفذ کنگره، گفتگو کردیم.
«آیا چین چون گذشته در روند تحریم ایران دنباله روی روسیه خواهد بود یا می کوشد سیاستی مستقل به نمایش بگذارد؟»
«آیا پرزیدنت اوباما موفق شد از دیوار بزرگ چین عبور کند؟»
کریس اسمیت سالهاست که برای آزادی مذهب و حقوق بشر در سراسر جهان از جمله چین و ایران تلاش می کند.
«آیا حکومت کمونیست های خودکامه در چین به الگویی برای رهبران سپاه در ایران بدل شده است؟»
«چرا ایران و چین به هر اقدام ممکن برای سرکوب اینترنت دست می زنند؟»
در بخش دوم بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، و بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، آخرین تحولات هفته را زیر ذره بین می گذارند.
بابک داد در یکی از تازه ترین مطالبش می نویسد:
«ترديد ندارم آقاي اوباما ... هوشمندتر از آن است كه در معادله كودتاچيان غاصب و ملت حق طلب ايران؛ جانب يك "ملت" را رها كند. ما كمكي از آقاي اوباما نمي خواهيم اما براي كمك آمريكا به تثبيت كودتاچيان، به آقاي اوباما هشدار مي دهيم:" ما يك ملت هستيم و كودتاچيان اقليتي غاصب و رفتني اند."»
هیلری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، در آخرین واکنش به صدور احکام اعدام برای معترضین به نتیجه ی انتخابات ریاست جمهوری ایران در کابل گفت این امر بسیار نگران کننده است و تاکید کرد مردم ایران حق دارند آزادی بیان داشته، رای شان شمرده شود، و از سایر حقوق ابتدایی برخوردار باشند.
روز جمعه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد قطعنامه ای را در محکومیت نقض حقوق بشر در ایران تصویب کرد. مایکل پوزنر، مدیرکل جدید امور حقوق بشر وزارت خارجه ی آمریکا، که در تنظیم قطعنامه نقش مهمی داشته است پنج شنبه به اعضای کنگره گفت تصویب آن پیامی است به نیروهای دموکراتیک در ایران.


لینک مصاحبه با کریس اسمیت، نماینده جمهوریخواه کنگره، بر روی یوتیوب:

لینک دانلود برنامه با سرعت کم یا بالا:

۱۳۸۸ آبان ۲۸, پنجشنبه

نماینده ی کنگره: «باید از تلاش مردم ایران برای تغییر ستمگر حقیر(احمدی نژاد) حمایت کرد»

رد پیشنهاد مبادله ی اورانیوم در یک کشور ثالث از سوی ایران، فشارها بر کاخ سفید را از سوی قانونگزاران در کنگره برای شدت عمل در برابر ایران افزایش می دهد. پرزیدنت اوباما در پایان سفر آسیایی اش و بازگشت به واشنگتن با اعضایی از کنگره روبرو خواهد شد که توقع دارند رئیس جمهور به امید تحولی تا پایان سال به انتظار ننشیند.
بدنبال واکنش دلسرد کننده ی تهران به رویکرد تعامل پرزیدنت اوباما، یکی از قانونگزاران از ضرورت حمایت از تلاش های مردم ایران برای تغییر رژیم احمدی نژاد صحبت می کند.
واکنش ها در کنگره تنها مبتنی بر نحوه ی واکنش دولت احمدی نژاد به پیشنهاد مبادله ی اورانیوم نیست؛ قانونگزارانی چون تد پو، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان از تگزاس، به گزارش های حاکی از حکم اعدام برای پنج تن از ایرانیانی اشاره می کنند که به دلیل شرکت در ناآرامی های پس از انتخابات به اقدام علیه امنیت ملی متهم شده اند.
پو همچنین بازداشت بیش از صد تن از رهبران اپوزیسیون و صدور احکام سنگین زندان برای آنان را به اتهام اعتراضات صلح آمیز و آزادیخواهی مورد انتقاد قرار داده و با اشاره به گزارش های حاکی از قتل مردم می گوید مردم ایران در زیر سایه ی ترس از حکومت خودشان زندگی می کنند.
این عضو جمهوریخواه کنگره با نام بردن از محمود احمدی نژاد به عنوان ستمگر کوچولو گفت آمریکا باید در کنار مردم ایران در مبارزاتشان برای آزادی در برابر سرکوب این رژیم و این رئیس جمهور بایستد.
تد پو شب گذشته در سخنرانی در صحن مجلس نمایندگان و ساعتی پس از انتشار خبر رد پیشنهاد وین از سوی ایران گفت تحریم های شورای امنیت نظر احمدی نژاد را تغییر نداده و او کماکان در مسیر تولید جنگ افزار هسته ای گام برمی دارد.
تد پو احمدی نژاد را تهدیدی برای صلح خاورمیانه عنوان کرد و تاکید کرد کلید صلح و آرامش در ایران و در منطقه تغییر این رژیم به دست ایرانیان مشتاق آزادی است و آمریکا موظف است در کنار ایرانیانی که رژیم به چشم دشمن به آنها نگاه می کند بایستد.
کمیته ی روابط خارجی سنای آمریکا روز سه شنبه قطعنامه ای را تصویب کرد که از پرزیدنت اوباما و جامعه ی جهانی می خواهد به فوریت برای کمک به صد و پنجاه هزار مردم آواره ی یمن و پرهیز از سقوط آن کشور به دست تروریسم دست به کار شوند.
مقامات یمن ایران را به تحریک شیعیان الحوثی آن کشور متهم می کنند.
ران کلاین، عضو دموکرات کمیته ی امور خارجی کنگره، دیروز در نشستی که به بررسی کمک های خارجی آمریکا اختصاص داشت با اشاره به گزارش اخیر نیویورک تایمز در باره جنگ غیرمستقیم ایران و عربستان سعودی در یمن گفت بنا به گزارش ها افراطیون یمنی بی نیاز از دریافت تسلیحات از خارج هستند چون می توانند آن را از ارتش یمن تهیه کرده یا بدزدند. کلاین تاکید کرد این تسلیحاتی است که آمریکا در اختیار ارتش یمن قرار می دهد.
تد پو در بخش دیگری از سخنرانی اش احمدی نژاد را به ادامه ی حمایت از القاعده و طالبان در افغانستان، و مداخله در عراق از جمله سوء قصد به ایرانیان ساکن در اردوگاه اشرف متهم می کند و می گوید پسران آزادی و دختران دموکراسی در ایران بر قبلشان بارقه ی آزادی نشسته است و دیگر تحت نفوذ احمدی نژاد یا به گفته ی او ستمگر حقیر قرار نخواهند گرفت.

۱۳۸۸ آبان ۲۷, چهارشنبه

سناتور داد: «تعامل با ایران به معنای اعتماد به رژیم نیست»

یکی از رهبران دموکرات سنای آمریکا تاکید می کند هر گونه حرکتی از سوی ایران در ارتباط با برنامه ی هسته ای ناشی از فشاری است که رهبران ایران در برابر فشارهای هماهنگ بین المللی احساس می کنند.
سناتور دموکرات کریستوفر داد این هفته در سخنرانی در برابر کمیته روابط آمریکا و اسرائیل که به آخرین تحولات در ایران اختصاص داشت با انتقاد شدید از ادامه ی بی اعتنایی حکومت ایران به حقوق مردم خودش گفت ما از مشاهده ی رفتار خشونت بار رژیم با شهروندانش وحشت کردیم.
کمیته ی روابط خارجی سنای آمریکا دیروز لایحه ای را از سناتور داد به تصویب رساند که خواهان ارائه ی گزارش سالانه ای از وضعیت آزادی مطبوعات و رسانه ها و حقوق بشر در کشورهایی است که در آن روزنامه نگاران دستگیر و شکنجه شده یا فعالیت شان با سانسور دولتی روبروست. لایحه ی کریستوفر داد از وزیر خارجه ی آمریکا می خواهد برای ترویج آزادی رسانه ها اعطای کمک هایی را تا سقف پنج سال به موسسات غیرانتفاعی و بین المللی غیر دولتی در دستور کار قرار دهد. هدف تقویت استقلال ژورنالیست ها و رسانه ها و احترام به حقوق بشر است.
سناتور داد که تنظیم کننده ی لایحه ی جدید تحریم ایران است در سخنرانی روز دوشنبه اش گفت انتخاب های پیش روی ایران باید برایش تفهیم شود: می تواند به سرکوب و آزار مردمش پایان داده؛ برنامه ی هسته ای اش را شفاف کند؛ غنی سازی اورانیوم را به تعلیق درآورده؛ و از حمایت از تروریسم دست بکشد؛ یا با فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی مدوام چندجانبه و سنگین روبرو شود.
در حالی که رسانه ها از ایجاد شکاف میان محمود احمدی نژاد و دیگر عناصر قدرت بر سر پذیرش پیشنهاد مبادله ی اورانیوم خبر می دهند و منوچهر متکی، وزیر خارجه، برغم رد توافق وین از سوی علی لاریجانی، رئیس مجلس، از پذیرش مبادله ی اورانیوم در ایران سخن می گوید؛ رئیس کمیته ی امور بانکی سنا تاکید می کند هر گونه حرکتی از سوی ایران در ارتباط با برنامه ی هسته ای ناشی از فشاری است که رهبران ایران در برابر یک جامعه ی بین المللی هماهنگ احساس می کنند.
سناتور داد با اعلام حمایت از رویکرد پرزیدنت اوباما گفت هیچ یک از ما باور نداریم تعامل با ایران بر این دلالت دارد که به رژیم ایران می توان اعتماد کرد.
این عضو متنفذ سنای آمریکا نشانه ی آن را نمایش آشکار عدم تمایل ایران به ارائه ی یک پاسخ رسمی به پیشنهاد مبادله ی اروانیوم عنوان کرد و خطاب به حامیان اسرائیل در جلسه گفت ما به هر کار ممکن دست می زنیم تا یک ایران مسلح به جنگ افزار هسته ای به واقعیت بدل نشود.
سناتور دموکرات تد کافمن، عضو دیگر کمیته ی امور خارجی سنا، هم پس از سفری سه روزه به اسرائیل و منطقه گفت رهبران منطقه به شکلی هولناک از برنامه ی هسته ای ایران وحشت دارند و نمی خواهند شاهد دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای باشند.
برغم حمایت دموکرات ها از رویکرد پرزیدنت اوباما، جمهوریخواهان دستاوردهای سفر آسیایی رئیس جمهور را هنوز به پایان نرسیده به پرسش گرفته اند. سناتور جمهوریخواه چارلز گرسلی، عضو ارشد کمیته ی امور مالی سنا، با لحنی کنایه آمیز و با اشاره به تنها موافقت بدست آمده در مذاکره با چین بر سر کاهش گازهای گلخانه ای می گوید چطور است که کشورها رهبری آمریکا را بر سر دی اکسید کربن می پذیرند اما، به نقش رهبری ما در برابر ایران، کره ی شمالی، و افغانستان بی اعتنایی می کنند. گرسلی هشدار می دهد این کشورها نمی توانند به این رفتار دو گانه ادامه دهند.

۱۳۸۸ آبان ۲۶, سه‌شنبه

لیبرمن: «ایران در آزمون شکست خورد»

همزمان با انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی از فعالیت های هسته ای ایران و مخالفت مقامات ارشد در تهران با پیشنهاد مبادله ی اروانیوم؛ رئیس کمیته ی امنیت ملی سنای آمریکا می گوید ایران در آزمون پرزیدنت اوباما شکست خورد.
سناتور جوزف لیبرمن می گوید زمان برای حرکت به سوی فاز دوم رویکرد آمریکا در برابر ایران فرا رسیده است.
در ساعاتی که رسانه ها نتایج گزارش جدید محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، و بازرسی از سایت فردو را ارزیابی می کردند؛ سناتور جوزف لیبرمن پس از دیدار با رهبران اسرائیل و فلسطینی در منطقه به خبرنگاران گفت ایران با مشت گره کرده به آمریکا پاسخ داد.
البرادعی در گزارش اش از بی پاسخ ماندن پرسش های آژانس درباره ی وجود سایت های پنهانی دیگر در ایران می گوید.
سناتور لیبرمن با اشاره به ادامه ی غنی سازی اورانیوم در ایران برغم تمام تلاش ها و قطعنامه های شورای امنیت می گوید زمان حرکت بسوی فاز دوم در برابر ایران فرا رسیده است. فاز دوم به گفته ی رئیس کمیته ی امنیت ملی سنا افزایش سریع فشار است. لیبرمن که از حامیان سرسخت تحریم بنزین است با اشاره به اینکه ایران در گزارش فعالیت های هسته ای اش فریبکاری می کند می گوید تنها چیزی که رژیم ایران بیش از بمب اتم به آن اهمیت می دهد بقای حکومت است و امید من این است که با اعمال فشارهای سنگین اقتصادی آن گزینه را به روی میز مذاکره بیاوریم.
سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهم که لیبرمن و گروهی از اعضای ارشد کنگره را در این سفر همراهی می کند معتقد است پنجره ی فرصت بسیار محدود است و دولت اوباما باید مساله را بسیار جدی بگیرد.
سناتور جمهوریخواه جان کایل، قائم مقام رهبر اقلیت در سنا، در مقاله ای با انتقادی شدید از رویکرد پرزیدنت اوباما در برابر اعتراضات مردم ایران به نتایج انتخابات ریاست جمهوری می نویسد بیانیه های پرزیدنت اوباما در ارتباط با حمایت از مردم ایران از شهامت اخلاقی لازم در صحنه ی بین الملل برخوردار نیست.
کایل می گوید امید من این بود زمانی که مردم دموکراسی خواه ایران پا به خیابانها گذاشتند دولت کنونی راه پرزیدنت ریگان را به عنوان نمونه ای از رهبری آمریکا دنبال می کرد و قویا از مردمی که جان خود را برای مقابله با رژیم سرکوبگر به خطر انداخته اند حمایت می کرد. کایل می گوید ایرانیان بار دیگر در سی امین سالگرد اشغال سفارت آمریکا اعتراض خود را به رژیم به نمایش گذاشتند اما، کاخ سفید یک بار دیگر نتوانست از این فرصت برای ارائه ی حمایت اخلاقی از آزادی بهره ببرد.
اما، سناتور جوزف لیبرمن می گوید از رویکرد پرزیدنت اوباما برای بکارگیری دیپلماسی در راستای خنثی کردن تلاش ایران برای دستیابی به جنگ افزار هسته ای حمایت می کند ولی معتقد است ایران در آزمون تعامل مثبت با غرب شکست خورد.
سناتور لیبرمن می گوید سال دو هزار و ده سال اعمال فشارهای سنگین بر ایران است.
امروز، مسعود میرکاظمی، وزیر نفت ایران، از تصمیم ایران برای افزایش موقت حدود سی درصد تولید بنزین داخلی خبر داد. تولید روزانه چهارده میلیون لیتر بنزین اضافی علامتی است به آمریکا که ایران می تواند در برابر تحریم های جدید تاب بیاورد. این افزایش تولید داخلی را به پنجاه و هشت و نیم میلیون لیتر می رساند اما، مصرف داخلی کماکان شصت و شش و نیم میلیون لیتر در روز است. این حرکتی است که چند روزی بیشتر ادامه نخواهد داشت چون برای این تولید از ظرفیت واحدهای پتروشیمی استفاده می شود و راه حلی بلندمدت نیست.

۱۳۸۸ آبان ۲۵, دوشنبه

«چین الگوی حکومت های استبدادی»

پرزیدنت اوباما در آغاز نخستین سفرش به چین برای کسب امتیازها یا جلب همکاری پکن در طیفی از مسائل از تجارت تا تغییرات اقلیمی کره ی زمین و تشدید فشار بر برنامه ی هسته ای ایران تا نقض حقوق بشر در آن کشور کمونیستی از سوی قانونگزاران در کنگره ی آمریکا تحت فشار قرار دارد.
همزمان با سفر پرزیدنت اوباما به چین کمیسیون بازبینی همکاری اقتصادی و امنیتی آمریکا و چین در یک گزارش سیصد و شصت و هفت صفحه ای سالانه که رسما پنج شنبه به کنگره ارائه می شود به سیاست های تهاجمی پکن علیه منافع آمریکا می پردازد.
پرزیدنت اوباما طی سفر هشت روزه اش به آسیا از جمله سه روز دیدار از چین برای بازپس گرفتن نفوذ آمریکا در منطقه در برابر توسعه طلبی چین از سوی کشورهای آسیایی و بسیاری از قانونگزاران در کنگره تحت فشار قرار دارد.
کمیسیون بازبینی همکاری اقتصادی و امنیتی آمریکا و چین در گزارش سالانه ی خود به کنگره نسبت به تلاش های جاسوسی روزافزون چین برای دستیابی به اطلاعات سری و فناوری های آمریکا؛ و استفاده از روش های نوین و پیچیده برای کنترل رسانه های نو و اینترنت در چین ابراز نگرانی می کند.
رسانه ها در آمریکا امروز نوشتند دولت چین برغم دست چین کردن دانشجویان حاضر در جلسه ی سخنرانی پرزیدنت اوباما در شانگهای و برگزاری جلسات توجیهی برای آنان بر پخش تلویزیونی پرسش و پاسخ رئیس جمهوری آمریکا با دانشجویان چینی محدودهایی اعمال کرد. واشنگتن پست همچنین از بازداشت گروهی از وبلاگ نویسان و فعالان سیاسی پیش از سفر پرزیدنت اوباما خبر می دهد.
کمیسیون اجرایی کنگره در امور چین در گزارش سال دو هزار و نه از وضعیت حقوق بشر از بازداشت و حبس هزار و دویست و هفتاد و نه فعال سیاسی در چین خبر می دهد.
کریستوفر اسمیت، از اعضای ارشد جمهوریخواه کنگره و عضو کمیسیون، ابراز امیدواری کرد در دیدار پرزیدنت اوباما از چین اقتصاد حقوق بشر را به عقب نراند.
شماری از قانونگزاران از تصمیم پرزیدنت اوباما برای به تعویق انداختن دیدارش با دالای لاما، رهبر معنوی تبتیان، به پس از سفر به چین بشدت انتقاد کردند.
جلب همکاری پکن در اعمال فشار بر ایران از جمله انتظارات قانونگزاران از پرزیدنت اوباما است.
بنا به گزارش ها شرکت های چینی در حال حاضر حدود یک سوم بنزین وارداتی ایران را تامین می کنند. شرکت ملی نفت ساحلی چین هم در حال حاضر دو قرارداد برای توسعه ی منابع گاز پارس جنوبی و شمالی به ارزش تقریبی بیست میلیارد دلار را در دست مذاکره دارد. آمریکا بر مبنای قوانین تحریم مصوب کنگره از ژوئن دو هزار و چهار تا اکتبر دو هزار و هشت ده شرکت چینی را که در انتقال فناوری های هسته ای، موشکی، و سلاحهای کشتار جمعی به ایران نقش داشته مشمول تحریم کرده است.
مشاور ارشد کمیسیون اجرایی کنگره در امور چین ماه سپتامبر در گزارشی به کنگره گفت رسانه های چین در هفته ی نخست اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات در ایران پوشش خبری ای مشابه دیگر رسانه ها در جهان داشتند اما، از هفته ی دوم تحت فشار مقامات چینی حتی رسانه های اصلی چون خبرگزاری شینهوا حملاتی را علیه غرب آغاز کرده و آمریکا را از طریق بکار گیری تویتر به مداخله در امور داخلی ایران و پخش اخبار کذب متهم کردند. در این گزارش آمده رسانه های چینی در گزارش هایشان از صدای آمریکا و بی بی سی به عنوان ابزاری برای ایجاد شکاف در میان مردم ایران نام می بردند.
به باور کریس اسمیت، عضو ارشد کمیته ی امور خارجی کنگره، نفوذ رو به گسترش پکن به الگویی برای رژیم های استبدادی بدل شده است. این قانونگزار آمریکایی می گوید رهبران چین بسیار حساس اند که جهان بیرون به آنها چگونه نگاه می کند از این رو مهم است آمریکا در راه بهبود وضعیت حقوق بشر در چین تلاش کند تا رفتار پکن به کاهش استانداردهای حقوق بشر در سراسر جهان نیانجامد.
قانونگزاران برای بهبود روابط چین و آمریکا پیشنهادهایی هم ارائه کرده اند.
به اعتقاد اعضای کارگروه آمریکا - چین در کنگره؛ دو کشور منافع مشترکی در راستای کاهش وابستگی به نفت خارجی دارند و انرژی بزرگترین زمینه ی همکاری دو جانبه خواهد بود. قانونگزاران همچنین پیشنهاد کرده اند یک خط مستقیم یا اصطلاحا تلفن قرمز به سبک خط مستقیم میان وزارت دفاع دو کشور میان بانک مرکزی آمریکا و چین ایجاد شود تا سیاست پولی آمریکا با بزرگترین بستانکارش بدقت هماهنگ شود. چین دو هزار و دویست میلیارد دلار ذخیره ی ارزی دارد که بخش عمده ی آن به دلار است.

۱۳۸۸ آبان ۲۲, جمعه

«مصادره اموال بنیاد علوی و تمدید تحریم ایران گام نخست برای اعمال فشار بر ایران؟»

در برنامه ی امشب کوشیدیم به این پرسش ها پاسخ دهیم: «آیا مصادره اموال بنیاد علوی در آمریکا و تمدید تحریم ایران گام نخست دولت اوباما برای اعمال فشار بر ایران است؟» و «چرا آمریکا برای بررسی پیشنهاد تبادل اورانیوم به ایران زمان می دهد؟»

پرزیدنت اوباما در آغاز نخستین سفر آسیایی خود در کنفرانس خبری مشترکی با یوکیو هاتویاما، نخست وزیر جدید ژاپن، ضمن برشمردن اقتصاد، تغییرات اقلیمی کره ی زمین، افغانستان، و منع گسترش جنگ افزار هسته ای، به عنوان اهداف مشترک دو کشور و دستور کار سفر آسیایی اش گفت در راستای ایجاد جهانی عاری از سلاح هسته ای با رهبر ژاپن در باره ی کره ی شمالی و اوضاع در ایران گفتگو کرده است. رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد اگر ایران و کره ی شمالی در مسیر عمل به تعهدات بین المللی شان گام بردارند آینده ای بهتر در انتظارشان خواهد بود؛ اگر نه، جامعه ی جهانی متحد خواهد ماند و قطعنامه های شورای امنیت را به اجرا گذاشته و تلاش ها در راستای خلع سلاح هسته ای را ادامه می دهد.

رئیس جمهور آمریکا ساعتی پیش از ترک واشنگتن و دو روز پیش از موعد مقرر کنگره ی آمریکا را در جریان تمدید تحریم های ایران برای یک سال دیگر گذاشت.
همزمان دادستان های فدرال آمریکا خواستار مصادره ی یک آسمانخراش و چهار مسجد در نیویورک، مریلند، تگزاس، کالیفرنیا، و همچنین ملکی در ویرجینیا و نه حساب بانکی متعلق به بنیاد علوی و شرکت آسا شده اند. اتهام وارده همکاری این مراکز با بانک ملی در راستای تامین منابع لازم برای برنامه ی هسته ای، موشکی و فعالیت های تروریستی است. بانک ملی در تحریم قرار دارد.
دادستان ها می گویند این نهادها زیر نظر سفیر ایران در سازمان ملل فعالیت می کنند.
بنیاد علوی این اتهامات را رد کرده و می گوید سازمانی غیرانتفاعی است که در راستای گسترش فرهنگ اسلامی فعالیت می کند. سرمایه های این بنیاد تا پانصد میلیون دلار برآورد می شود.

گفتگویی اختصاصی داشتیم با آقای کنت تیمرمن، پژوهشگر مسائل ایران و مدیر بنیاد دموکراسی در ایران. تیمرمن پانزده سال بر روی فعالیت بنیاد علوی مطالعه کرده است.

همچنین با پال برنن، پژوهشگر ارشد هسته ای انستیتو علوم و امنیت بین الملل، در باره ی نتایج بازرسی از سایت دوم غنی سازی اورانیوم در ایران و گزارش پیش روی آژانس گفتگو کردیم.

محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در آخرین گزارش خود نتیجه ی بازرسی از مرکز فردو را منعکس می کند. رسانه ها به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشتند ساخت مرکز قم به هفت سال قبل باز می گردد.

بنا به گزارش ها ساخت مرکز فردو حدود سال دو هزار و دو آغاز شد. بعد برای دو سال همزمان با تعلیق غنی سازی مراحل ساخت متوقف شد و سال دو هزار و شش زمانی که غنی سازی از سر گرفته شد ساخت آن ادامه پیدا کرد.

توقف نصب سنتریفیوژها در نظنز در سطح پنج هزار از موارد درز کرده به رسانه هاست که احتمالا در گزارش البرادعی منعکس خواهد شد. کارشناسان این امر را ناشی از مشکلات فنی می دانند.

ابعاد مرکز فردو ظاهرا برای یک مرکز صنعتی غنی سازی کوچک اما، برای فعالیت های نظامی کافی است. به باور کارشناسان ایران می تواند تا یک سال دیگر این مرکز غنی سازی را راه اندازی کند.

در ادامه ی برنامه با آقایان بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، و احمد تقوایی، تحلیلگر مسائل ایران، مهمترین تحولات هفته را زیر ذره بین قرار دادیم.

لینک گفتگو با کنت تیمرمن:

http://www.youtube.com/watch?v=1_Vcv4OJoyM&feature=player_embedded

لینک گفتگو با پال برنن:

http://www.youtube.com/watch?v=FzF-RM5O14s&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=f9jzIoxrcGo&feature=player_embedded

۱۳۸۸ آبان ۲۱, پنجشنبه

«اوباما با ما...»

سناتور جمهوریخواه جان مک کین این هفته در سخنرانی در دانشگاه جانز هاپکینز و در گفتگویی با سی ان ان ضمن اعتراض به رویکرد دولت اوباما در حمایت از حقوق بشر با انتقاد از عدم حمایت صریح دولت از اعتراضات مردمی پس از انتخابات در ایران گفت حال که در خیابانهای تهران مردم می گویند «اوباما یا با اونا یا با ما» باید برای آنها کاملا روشن کنیم با آنها هستیم.
مک کین تاکید کرد تلاش ها برای برقراری دیالوگ با ایران تا کنون به نتیجه ای نرسیده است و آنجایی که روشن شود پاسخ مثبتی از ایران بدست نمی آید باید اقدامات دیگری برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای در دستور کار قرار گیرد.
سناتور مک کین در ادامه ی گفتگو با سی ان ان تاکید می کند روشن کردن حد و حدود تلاش های دولت اوباما برای گفتگو با ایران گذشته از برنامه ی هسته ای اش بویژه با توجه به موارد روشن ادامه ی حمایت های ایران از تروریسم چه در جنوب لبنان و چه در عراق و افغانستان بسیار اهمیت دارد.
سناتور مک کین در سخنرانی اش در دانشگاه جانز هاپکینز که به ضرورت ادامه ی حمایت از حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکا اختصاص داشت می گوید آمریکا اگر منافعش ایجاب کند باید با تمام کشورها وارد تعامل شود اما، این امر نباید به بهای سکوت ما در حمایت از خواسته های به حق مردم تمام شود. مک کین می گوید رژیم های سرکوبگر از ما می خواهند به چنین انتخابی دست بزنیم اما، واقعگرایانی چون من معتقدند حکومت ها بر مبنای منافع شان عمل می کنند و اگر ایران و کره ی شمالی معتقدند مذاکره با آمریکا در جهت منافعشان است پس فارغ از آنکه ما درباره ی مسائل داخلی شان چه بگوییم آنها در آن جهت گام برمی دارند. مک کین می گوید مانع واقعی بر سر حفظ حاکمیت و استقلال کشورهایی چون ایران، کره ی شمالی، زیمبابوه، و برمه، نه آمریکا بلکه حکومت های آن کشورهاست.

فشار سنا بر اوباما بر سر افغانستان

با به تعویق افتادن تصمیم گیری پرزیدنت اوباما بر سر تعیین یک استراتژی جدید در افغانستان و اعزام نیروهای جدید دست کم به پس از بیستم نوامبر؛ فشارها در کنگره بر کاخ سفید شدت می گیرد.
هفت تن از اعضای متنفذ سنای آمریکا و در راس آنها سناتور جمهوریخواه جان مک کین طی نامه ای به پرزیدنت اوباما از او خواسته اند هر چه زودتر بر سر درخواست فرمانده ی نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان مبنی بر اعزام حدود چهل هزار نیروی اضافی تصمیم بگیرد.
بیش از دو ماه از زمان دریافت توصیه های ژنرال استنلی مک کریستال، فرمانده ی نیروهای چند ملیتی در افغانستان، می گذرد.
هفت سناتور آمریکایی دیروز همزمان با روز یادبود جانباختگان و نیروهای بازگشته از جنگ طی نامه ای خطاب به پرزیدنت اوباما با اشاره به گذشت هشت سال از جنگ افغانستان و جانفشانی های بسیار جوانان آمریکایی می نویسند ژنرال مک کریستال در گزارش اش تاکید می کند اگر طی دوازده ماه آتی ابتکار عمل از دست طالبان خارج نشود شکست شورشیان ممکن است دیگر امکان پذیر نباشد.
این قانونگزاران و در راس آنها سناتور جمهوریخواه جان مک کین تاکید می کنند زمان بسیار مهم است.
گزارش ها حاکی است پرزیدنت اوباما پس از هشتمین جلسه با گروه مشاوران امنیت ملی اش در پی گزینه ای فراتر از چهار مورد محدود به اعزام نیرو بین ده تا چهل هزار تن و طیفی از استراتژی از مقابله با شورش تا مبارزه با تروریسم است.
در نامه ی قانونگزاران به پرزیدنت اوباما آمده است ما درک می کنیم که تصمیم به اعزام جوانان کشور به میدان جنگ امری دشوار برای فرمانده ی کل قوا است اما، پیشاپیش شصت و هشت هزار آمریکایی در افغانستان در معرض خطرند و هر چه زودتر نیرو و امکانات درخواستی ژنرال مک کریستال فرستاده شود نیروهای مستقر از امنیت بیشتری برخوردار خواهند بود.
جان مک کین خطاب به رقیب انتخاباتی اش می نویسد ما به دلایل متعددی باید در افغانستان پیروز شویم اما، از همه مهمتر این است که جهان یکبار پا از افغانستان عقب کشید و آن کشور را به میدان خشونت، تنفر و بیرحمی در برابر حقوق بشر سوق داد؛ این امر نباید دوباره رخ دهد.

۱۳۸۸ آبان ۱۹, سه‌شنبه

«سه گردشگر، واضح و ساده»

ایراد اتهام جاسوسی به سه آمریکایی بازداشت شده در ایران واکنش قانونگزاران در کنگره را به همراه داشته است.
سناتورهای دموکرات ارلن اسپکتر و رابرت کیسی با انتشار بیانیه ای مشترک می گویند پس از یکصد روز اسارت در ایران، جاشوا فتال بیست و هفت ساله، سارا شورد سی و یک ساله، و شین باوئر بیست و هفت ساله، سه گردشگر جوان، و خانواده هایشان به اندازه ی کافی رنج و محنت کشیده اند. این دو قانونگذار متنفذ خطاب به مقامات ایرانی و عباس جعفری دولت آبادی، دادستان کل تهران، می نویسند این سه گردشگر بروشنی راه را در منطقه ی مرزی ایران و کردستان عراق گم کرده و به داخل مرز ایران منحرف شدند. اسپکتر و کیسی تاکید دارند حکومت ایران باید این سه تن را همان که هستند ببیند سه گردشگر، واضح و ساده، و آنها را بفوریت آزاد کند.
رسانه ها با نقل گفته ی های محمود احمدی نژاد مبنی بر اینکه آمریکا در ناپدید شدن شهرام امیری، کارشناس برنامه ی هسته ای ایران، ماه گذشته، در مکه، و علی رضا عسگری، معاون سابق وزارت دفاع، در سال دو هزار و هفت، دست داشته است، می نویسند تهران از ایراد اتهام جاسوسی به سه گردشگر آمریکایی در پی باز پس گرفتن آن دو ایرانی است که گفته می شود اطلاعات هسته ای ایران را در اختیار غرب قرار داده اند. رسانه ها همچنین امتیازگیری در مذاکرات هسته ای را بعید نمی دانند.
مارک کرک، رئیس جمهوریخواه کار گروه ایران در کنگره، طی نامه ای از پرزیدنت اوباما خواسته است با توجه به مجموعه ای از اقدامات تهران از جمله ایراد اتهام جاسوسی به سه گردشگر آمریکایی، عدم پذیرش توافق پیشنهادی ژنو، گزارش های جدید حاکی از آزمایش تولید کلاهک اتمی، و اخبار مبنی بر ارسال تسلیحات توقیف شده برای حزب الله لبنان؛ جریان انتقال بنزین به ایران را قطع کند.
کرک، عضو متنفذ کمیته ی تخصیص بودجه ی مجلس نمایندگان آمریکا، می گوید اینک وقت آن فرا رسیده پرزیدنت اوباما دریابد مذاکره با ایران بدون اعمال تحریم های اساسی به شکست انجامیده است.
مارک کرک تاکید دارد همزمان با تلاش ها در کنگره برای تصویب لایحه ی تحریم فروشندگان بنزین به ایران رئیس جمهوری آمریکا باید با تشکیل نشستی با کشورهای مهم اروپا، منطقه ی خلیج فارس، و آسیا، تعلیق فوری انتقال بنزین به ایران را به گفتگو بگذارد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دیروز طی دیداری با رهبران دموکرات و جمهوریخواه سنای آمریکا، تشدید تحریم ها علیه ایران را به گفتگو گذاشت.
مارک کرک معتقد است برای پرهیز از رسیدن به نقطه ی انتخاب میان یک ایران مسلح به جنگ افزار اتمی و اقدام نظامی علیه ایران پرزیدنت اوباما باید طی نود روز آتی شریان بنزین ایران را قطع کند.
قانونگزاران منتقد ادامه ی نرمش دولت اوباما معتقدند توفیق دور نخست مذاکرات ژنو در سه امر خلاصه می شد: موافقت تهران با دور بعدی مذاکرات تا پایان اکتبر؛ چشم انداز اجرای توافق مبادله ی اورانیوم؛ و تعهد ایران به بازرسی آژانس از سایت غنی سازی در نزدیکی قم. با توجه به عدم تحقق دو مورد از سه مورد امید بسیاری از اعضای کنگره این است پرزیدنت اوباما طی سفر آسیایی اش بتواند موافقت پکن را برای تشدید تحریم ایران جلب کند. بنا به گزارش ها شرکت های چینی حدود بیست درصد بنزین وارداتی ایران و مابقی را شرکت های اروپایی تامین می کنند.
همزمان گروهی از فرمانداران دموکرات و جمهوریخواه طی نامه ای از رهبران سنا خواستار تصویب مصوبه ی اجرای تحریم ایران شده اند.
تیم پالنتی، آرنولد شوارتزنگر، بابی جیندال، سه فرماندار جمهوریخواه مینه سوتا، کالیفرنیا، و لوئیزیانا، و جنیفر گرنهولم، دیوید پترسون، مارتین اومالی، بیل ریدر، چهار فرماندار دموکرات میشیگن، نیویورک، مریلند، و کلورادو از اعضای سنا خواسته اند با تصویب طرح منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران دهها ایالت دیگر را که هنوز این تحریم ها را به اجرا نگذاشته اند در این مسیر قرار دهند تا فشارها بر ایران به شکلی هماهنگ افزایش یابد. ماه گذشته قانونگزاران در مجلس نمایندگان این لایحه را با چهار صد و چهارده رای موافق به تصویب رساندند و به سنا ارجاع کردند. سال قبل نیز این لایحه در سنا متوقف شده بود.

۱۳۸۸ آبان ۱۵, جمعه

چالش های روابط آمریکا و ایران سی سال پس از اشغال سفارت آمریکا

نوآم چامسکی، زبانشناس، فیلسوف و نظریه پرداز سرشناس آمریکایی، استاد «ام آی تی»، مهمان ویژه ی این هفته ی تفسیر خبر بود. پروفسور چامسکی روشنفکری مطرح در حوزه ی سیاست خارجی و از منتقدان سیاست خارجی ایالات متحده و سیاست های دولت احمدی نژاد است. از او آثار بسیاری در ایران منتشر شده که بسیاری نقد سیاست خارجی آمریکا در برابر ایران است. در برنامه کوشیدیم تصویری کامل از نگاه این روشنفکر سوسیالیست آزادیخواه درباره ی روابط تهران و واشنگتن سی سال پس از اشغال سفارت آمریکا ارائه کنیم.
روز جمعه خطیب نماز جمعه ی تهران گفت آمریکا به اندک جداشدگان از سیل خروشان ملت دل نبندد. احمد خاتمی همچنین گفت غرب باید سوخت هسته ای ایران را تامین کند.
پس از چند روز سرانجام منوچهر متکی اعلام کرد ایران جزئیات بیشتری را در ارتباط با توافق وین در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار می دهد. وزیر خارجه ی ایران می گوید سه گزینه پیش رو است: غنی سازی اورانیوم در سطح بیست درصد برای رآکتور تهران، خرید مستقیم اورانیوم بیست درصد، و مبادله ی اورانیوم سه و نیم درصد ایران با اورانیوم بیست درصد. متکی تاکید می کند با توجه به نیاز ایران به سوخت قدرت های بزرگ با دور بعدی مذاکرات ژنو موافقت می کنند.
هیلری کلینتون، وزیر خارجه ی آمریکا، طی دیداری با گوییدو وستروله، همتای آلمانی اش، گفت ما باتفاق ایران را در راستای پذیرش توافق پیشنهادی تحت فشار گذاشته ایم؛ از بازرسی آژانس از مرکز فردو حمایت می کنیم؛ و آماده ایم با طرفین ایرانی وارد مذاکره شویم؛ اما، توافق را تغییر نمی دهیم. کلینتون تاکید کرد این لحظه ای مهم و اساسی برای ایران است.
گاردین امروز نوشت آژانس از ایران خواسته است به گزارش های حاکی از تلاش برای طراحی کلاهک های اتمی پیشرفته پاسخ دهد.
وزیر خارجه ی فرانسه می گوید حرکت مردم در سیزده آبان بسیار مهم بود. برنارد کوشنر تاکید می کند متاسفانه هنوز پاسخی از سوی ایران در قبال پرونده ی هسته ای شنیده نشده است؛ نه درباره ی توافق وین و نه درباره ی دور بعدی مذاکرات. کوشنر می گوید ما منتظر می مانیم اما، نه تا آخر دنیا.
واشنگتن پست به نقل از دیپلمات ها می نویسد ایران درخواست کرده است تمام سوخت مورد نیاز را پیش از ارسال اورانیوم تحویل بگیرد. صحبت از انتقال اورانیوم به کشوری ثالث است.
واشنگتن پست می نویسد ایران با توجه به چالش های داخلی برای تصمیم گیری بر سر پیشنهاد هسته ای در داخل فلج شده است. به نوشته ی واشنگتن پست جنگ بر سر این است که چه کسی ضد آمریکایی تر است.
چامسکی پس از مشاهده ی تظاهرات معترضین به انتخابات ۲۲ خرداد شجاعت و پایداری تظاهرکنندگان را تحسین برانگیز و دارای اهمیتی تاریخی عنوان کرد و گفت معتقد است هرگونه استفاده از زور مردود و نتیجه ی انتخابات ذره ای اعتبار ندارد. او اخیرا در تجمع اعتراضی ایرانیان در برابر سازمان ملل حاضر شد و سخنرانی ایراد کرد.
نوام چامسکی که از منتقدان صریح الهجه ی دولت بوش و جنگ عراق و افغانستان بود در آخرین اظهارنظرش نگاه چندان خوش بینانه ای به تغییر بنیادی سیاست آمریکا در برابر ایران و منطقه ندارد و سیاست اوباما را غیر از تفاوت هایی در روش و لفظ تا حدود زیادی ادامه ی سیاست خارجی دوره ی دوم ریاست جمهوری بوش می داند.

در ادامه ی برنامه با بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، و بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، نگاهی تطبیقی داشتیم به روابط ایران و آمریکا در سال ۱۳۵۸ و سال ۱۳۸۸ و چالش های پیش روی روابط دو کشور: حقوق بشر، دیپلماسی، و تحریم.

لینک برای دانلود با سرعت بالا یا کم:

http://www.voanews.com/wm/voa/nenaf/pers/pers1630vFRI.asx

http://www.voanews.com/wm/voa/nenaf/pers/pers1630vbFRI.asx

لینک مصاحبه با پروفسور نوآم چامسکی بر روی یوتیوب در ۴ بخش:

http://www.youtube.com/watch?v=thbPBKceQlg

http://www.youtube.com/watch?v=_0yXZ0uoOpw

http://www.youtube.com/watch?v=3WGawbWS4EI

http://www.youtube.com/watch?v=sMhWhXOvFBY

لینک وبلاگ بابک داد:

http://www.babakdad.blogspot.com

۱۳۸۸ آبان ۱۴, پنجشنبه

راس لیتنن: «سی سال آمده و رفته اما، ببر ایران خط و خال خود را تغییر نداده است»

سی امین سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران واکنش های متفاوت قانونگزاران در کنگره ی آمریکا را به همراه داشت. سناتور جمهوریخواه جان مک کین در سخنرانی ای در صحن سنا نسبت به سرکوب تمام پتانسیل ها در ایران طی سی سال گذشته عمیقا ابراز تاسف کرد.
سناتور مک کین تاکید کرد ایرانیان حق دارند رهبران شان را به پرسش بگیرند که آیا منابع مالی صرف شده برای حمایت از تروریسم می توانست به شکل بهتری مورد استفاده قرار گیرد.
همزمان با تعیین شرط و شروط در مذاکرات هسته ای از سوی ایران؛ فشارها در کنگره برای تصویب نهایی لوایح تحریم ایران افزایش می گیرد.
بنظر می رسد ضرب الاجل قانونگزاران در کنگره برای اعمال فشار بر ایران بسر می رسد.
سناتور دموکرات باب کیسی از حامیان دولت اوباما در کنفرانسی که با هدف تحکیم روابط آمریکا و اسرائیل و با شرکت دهها عضو متنفذ کنگره برگزار شد خطاب به مقامات در کاخ سفید گفت منتظر تصویب لایحه ی تشدید تحریم ایران ننشینید هم اینک برای نمایش جدیت ما در برخورد با اتلاف وقت در مذاکرات از سوی ایران از اختیارات خود برای اعمال تحریم های جدید استفاده کنید.
سناتور جمهوریخواه جان کایل، قائم مقام رهبری جمهوریخواهان در سنا، گفت در لایحه ی جدید تشدید تحریم ایران با همکاران دموکرات تصمیم گرفتیم از فعل می باید به جای می توان استفاده کنیم تا رئیس جمهور به اعمال تحریم های جدید علیه ایران موظف شود.
کایل از حاضران در نشستی با عنوان کنفرانس اورشلیم در کنگره خواست بر نمایندگان خود برای تصویب سریع لایحه ی جدید تحریم فروشندگان بنزین به ایران در ماه دسامبر فشار آورند.
سناتور جمهوریخواه جان انزاین گفت امیدوارست دولت اوباما به خواست او و گروهی دیگر از اعضای کنگره برای تعیین کمیسیونی مستقل با هدف بررسی ارزیابی اطلاعات ملی از ایران موافقت کند تا با درکی دقیق در برابر ایران دست به اقدام بزنیم. آخرین ارزیابی اطلاعات ملی از احتمال قوی توقف برنامه ی جنگ افزار هسته ای ایران خبر داده بود.
سناتور جوزف لیبرمن می گوید پرزیدنت اوباما از تعامل با ایران در پی آزمودن تهران است اما، تاکید کرد ما با تشدید تحریم ها باید نشان دهیم فریب بازی های تهران را در مذاکرات نمی خوریم.
سناتور کایل با توجه به تحرکات واکنشی ایران به لایحه تحریم بنزین هشدار داد زمان برای کارآیی این تحریم ها از دست می رود.
به اعتقاد سناتور کایل تحریم ممکن است به توقف برنامه ی جنگ افزار هسته ای ایران منجر نشود اما، احتمال دارد با توجه به اوضاع نابسامان سیاسی اجتماعی و اقتصادی در ایران به تقویت خواست مردم برای برخورداری از دولتی منتخب بیانجامد. سناتور کایل اذعان کرد ممکن است دولت منتخب بعدی سیاست خارجی چندان متفاوتی نداشته باشد اما، دست کم دولتی دموکراتیک تر با اقداماتی کمتر افراطی خواهد بود که می توان با آن به گفتگو نشست.
شلی برکلی از قانونگزاران شرکت کننده در کنفرانس ابراز تردید کرد مشوق یا تحریم و مجازاتی وجود داشته باشد که ایران را از دستیابی به جنگ افزار هسته ای باز دارد.
برکلی به کشورهای جامعه ی جهانی هشدار داد با تعلل خود برچیدن برنامه ی جنگ افزار هسته ای ایران را به کشور کوچک اسرائیل واگذار نکنند.
در پی سی امین سالگرد اشغال سفارت آمریکا و گروگانگیری پنجاه و دو تن از اتباع آمریکا در مجلس نمایندگان تلاش هایی برای تصویب یک قطعنامه به چشم می خورد.
ایلیانا راس لیتنن، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، دیروز با انتقاد از اقدامات دولت کنونی و دولت های پیشین در ارائه ی مشوق های گوناگون به ایران و مشروعیت بخشی سیاسی به رژیم در تهران گفت برغم این رویکرد واشنگتن گروگان های پیشین در تلاش هایشان برای شکایت از جمهوری اسلامی بدلیل آسیب هایی که در طول چهارصد و چهل و چهار روز اسارت دیده اند از هیچ گونه حمایت دولت فدرال برخوردار نیستند. راس لیتنن گفت از طریق قطعنامه ای قصد تغییر این بی عدالتی را دارد.
این عضو جمهوریخواه کنگره گفت سی سال آمده و رفته اما، ببر ایران خط و خال خود را تغییر نداده است.

۱۳۸۸ آبان ۱۲, سه‌شنبه

مرکل در کنگره: «هر که اسرائیل را تهدید کند جهان آزاد و ما را تهدید کرده است.»

صبح امروز کنگره ی ایالات متحده ی آمریکا صحنه ی سخنرانی تاریخی آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، در برابر نشست مشترک مجلس نمایندگان و سنای آمریکا بود.
به گفته ی سفارت آلمان در واشنگتن صدر اعظم آلمان بدلیل تحولات یکی دو روز اخیر تا آخرین لحظات بر روی متن سخنرانی سی و چهار دقیقه ای اش در برابر نشست مشترک کنگره کار می کرد.
آنگلا مرکل دومین صدراعظم تاریخ آلمان است که به گفته ی خودش از این «افتخار بزرگ» برای سخنرانی در کنگره برخوردار می شود. کونراد ادنائر، نخستین صدراعظم آلمان بود که در سال هزار و نهصد و پنجاه و هفت در برابر نشست های جداگانه ی دو مجلس کنگره سخنرانی کرد. مرکل، بزرگ شده ی آلمان شرقی، سخنرانی خود را در آستانه ی بیستمین سالگرد فروریختن دیوار برلین در نهم نوامبر هزار و نهصد و هشتاد و نه با قدردانی از آمریکا برای پشتیبانی از اتحاد دو آلمان تنها یازده ماه پس از آن رخداد تاریخی آغاز کرد. آینده ی روابط آلمان و آمریکا پس از پیروزی مجدد مرکل در انتخابات و همکاری بر سر تحریم ایران در صورت شکست گفتگوها با تهران از جمله الویت های صدراعظم آلمان است.
آینده ی روابط آلمان و آمریکا پس از پیروزی مجدد مرکل در انتخابات، چشم انداز تصویب پیمانی برای کاهش گازهای گلخانه ای در کنفرانس کپنهاگ در ماه دسامبر، نقش آلمان در افغانستان با چهار هزار و دویست نیرو به عنوان سومین نیروی بزرگ خارجی در آن کشور پس از معرفی حامد کرزای به عنوان رئیس جمهوری افغانستان برای یک دوره ی پنج ساله ی دیگر، و همکاری بر سر تحریم ایران در صورت شکست گفتگوها با تهران، الویت های صدراعظم آلمان است.
مرکل ماه اوت از آمادگی کشورش برای تحریم انرژی ایران در صورت عدم پیشرفت در مذاکرات هسته ای خبر داده و یکی از صریح الهجه ترین منتقدان رفتار خشن حکومت ایران با مردم بدنبال انتخابات خرداد ماه ریاست جمهوری بوده است.
آنگلا مرکل با یادآوری فاجعه ی هولوکاست و کشتار شش میلیون یهودی در اروپا خطاب به قانونگزاران آمریکایی گفت تاریخ به ما خویشتنداری را آموخت اما، در برابر آنهایی که برای حقوق انکار ناپذیر افراد هیچ ارزشی قائل نیستند و حقوق بشر را نقض می کنند نباید ذره ای خویشتنداری نشان داد. مرکل تاکید کرد این عدم تحمل همچنین زمانی که خطر دستیابی ایران به جنگ افزار کشتار جمعی و تهدید امنیت ما مطرح است باید نشان داده شود. مرکل به اعضای کنگره گفت ایران باید به این امر وقوف یابد و از پیشنهاد ما نیز آگاه است. صدر اعظم آلمان تاکید کرد ایران می داند ما چه حد و مرزی را در نظر داریم اینکه بمب اتم در دستان رئیس جمهوری ایران، فردی، که هولوکاست را نفی می کند، اسرائیل را تهدید و موجودیتش را برسمیت نمی شناسد، غیرقابل قبول است.
در کنگره قانونگزاران نگرانند ائتلاف اصلی مرکل با گوئیدو وستروله، رهبر حزب دموکراتیک آزاد آلمان، وزیر خارجه ی جدیدی که بر کرسی والتر اشتاین مایر تکیه می زند با توجه به طرفداری وستروله از گسترش روابط تجاری آلمان با کشورها به معکوس شدن روند رو به نزول روابط اقتصادی آلمان با ایران منجر شود.
مرکل هشدار داد حفظ امنیت اسرائیل اینک و برای همیشه غیر قابل بحث است و هر که اسرائیل را تهدید کند جهان آزاد و ما را تهدید کرده است.
رهبر آلمان گفت از این رو است که جهان آزاد اگر لازم باشد از طریق تهدیدهای اقتصادی سنگین با این تهدید بشدت برخورد می کند.
آلمان از سال دو هزار و پنج تا دو هزار و هفت صادرات خود به ایران را از چهار میلیارد و چهار صد میلیون یورو به سه میلیارد و دویست میلیون یورو کاهش داد.
مرکل سال دو هزار و هفت روابط بانکی سه بانک بزرگ آلمان با ایران را متوقف کرد و پیشتر به شرکت های آلمانی طرف همکاری های اقتصادی با ایران نسبت به کاهش روابط شان هشدار داده بود.
مرکل پیش از ورود به کنگره دیداری با پرزیدنت اوباما داشت که پیش از آن دو رهبر در حضوری کوتاه در برابر خبرنگاران به طیفی از مسائل از جمله همکاری دو کشور در حوزه ی منع گسترش جنگ افزار هسته ای و ایران اشاره کردند.

۱۳۸۸ آبان ۱۱, دوشنبه

کنگره خواستار حمایت علنی دولت اوباما از جنبش سبز

با بدرازا کشیده شدن مذاکرات هسته ای قدرت های بزرگ جهان با ایران؛ قانونگزاران در کنگره ی آمریکا نسبت به خطرات هر گونه تعلل در برخورد با دولت احمدی نژاد و نرمش در حمایت از حقوق بشر در ایران به دولت اوباما هشدار می دهند.
قرار است این هفته گروهی از مقامات وزارت خارجه ی آمریکا برای کاهش نگرانی قانونگزاران و ارائه ی پاسخ های دقیق به پرسش های بی پاسخ آنان در کنگره حاضر شوند.
به گفته ی قانونگزاران در کنگره وزارت خارجه ی آمریکا با گذشت دو هفته از دریافت نامه ی گروهی از قانونگزاران که از هیلری کلینتون، وزیر خارجه ی آمریکا، خواسته اند دلایل قطع یا متوقف کردن بودجه ی سه موسسه ی فعال در پیگیری نقض حقوق بشر در ایران، مرکز اسناد حقوق بشر، خانه ی آزادی، و موسسه بین المللی جمهوریخواهان را دقیقا توضیح دهد هنوز پاسخ دقیقی ارائه نکرده است.
کریس اسمیت، یکی از هفت قانونگزار امضا کننده ی نامه به وزارت خارجه، می گوید نباید درباره ی حمایت فعال آمریکا از اهداف حیاتی مردم ایران از طریق ترویج دموکراسی هیچ گونه تردیدی وجود داشته باشد.
پرزیدنت اوباما با امضای قانون اختیارات بودجه ی وزارت دفاع برای سال مالی دو هزار و ده قانون موسوم به ندا را که پنجاه میلیون دلار برای کمک به اطلاع رسانی، مبارزه با سانسور اینترنتی در ایران، و گردآوری نقض حقوق بشر تخصیص داده است عملا به اجرا گذاشت.
اما، گری اکرمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خاورمیانه در کنگره، معتقد است بد نیست اگر دولت با صدایی رسا به شکلی که دنیا و مردم ایران دریابند به حامیان تغییر در ایران نشان دهد آنها تنها نیستند.
مدیرکل وزارت خارجه ی آمریکا در امور خاورنزدیک هفته ی گذشته به قانونگزاران اطمینان داد هیچ گونه تغییری در سیاست حمایت از حقوق بشر پدید نیامده اما، از تشریح دلایل قطع بودجه ی این سه موسسه پرهیز کرد.
باب اینگلیس، عضو جمهوریخواه کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان، تنظیم کننده ی نامه به وزیر خارجه می گوید امیدوارست تلاش برای تعامل با ایران به دادن امتیازهایی بر سر حقوق بشر منجر نشود و تاکید می کند دلجویی و باج دهی هرگز کارآیی نداشته و سیاستی خطرناک و غیرعاقلانه است.
دن برتن، عضو جمهوریخواه کمیته ی امور خارجی، هشدار می دهد هر چه دولت اوباما در برابر ایران نرمش نشان دهد و مذاکره به درازا بکشد خطر یک جنگ منطقه ای میان ایران و اسرائیل که به مرگ بیگناهان بسیاری در دو کشور منجر خواهد شد قوت می گیرد.