۱۳۸۸ آبان ۸, جمعه

برمن: «اعتماد کامل از طریق تعلیق غنی سازی اورانیوم بدست می آید»

در برنامه ی تفسیر خبر جمعه کوشیدیم به دو پرسش پاسخ دهیم: «ارسال پیام های متناقض از ایران در باره ی توافق پیشنهادی وین نشانه ی چیست؟» و «آیا جامعه ی جهانی اتحاد خود را در برابر ایران حفظ خواهد کرد؟»
هیلری کلینتون، وزیر امور خارجه ی ایران، در مصاحبه ای با سی ان ان گفت در پی این هستیم که دقیقا روشن کنیم ایران به انجام چه کاری تمایل دارد.
کلینتون گفت در تلاش است تا با دریافت توضیحی روشنتتر دریابد آیا این پاسخ مقدماتی یا نهایی است یا آغاز مسیری است که ما انتظار داریم ایران طی کند.
سخنگویان شورای امنیت ملی و وزارت خارجه ی آمریکا می گویند ما مساله را با محمد البرادعی بررسی می کنیم و خواستار پاسخ رسمی ایران هستیم. آمریکا می گوید روسیه، فرانسه، و آمریکا در این پیشنهاد اتحاد و اتفاق نظر دارند.
به گزارش واشنگتن پست ایران از پذیرش حضور در دور بعدی مذاکرات هسته ای در سطح عالی سرباز زده است.
ژنرال جیمز جونز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، می گوید تعلیق غنی سازی کماکان هدف ما است و تاکید می کند در فرصت کوتاهی نتایج تعامل با ایران را ارزیابی می کنیم. جونز تصریح کرد هیچ گزینه ای در برابر ایران از مد نظر خارج نیست. جونز برای دیداری یک روزه و گفتگو درباره ی طیفی از مسائل از جمله ایران این هفته به مسکو رفت و با سرگی لاوروف، وزیر خارجه ی روسیه، گفتگو کرد.
لاوروف پیش از این دیدار تاکید کرده بود از ایران انتظار دارد توافق وین را تائید کند.
به گزارش واشنگتن پست، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به علی اصغر سلطانیه، نماینده ی ایران در آژانس، گفته است پیشنهاد متقابل ایران برای آمریکا، روسیه و فرانسه قابل پذیرش نیست و خواستار پاسخی روشنتتر شده اند. دیپلمات ها ابراز امیدواری می کنند امروز پاسخ روشنتتری از ایران دریافت کنند.
شکست مذاکرات احتمال تشدید تحریم را قوت می بخشد.
در گفتگویی اختصاصی با هاوارد برمن، رئیس دموکرات و متنفذ کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، نظر او را در باره ی این تحولات جویا شدم. هاوارد برمن، تنظیم کننده ی لایحه ی تحریم فروشندگان بنزین به ایران است. در حالی که هر آن انتظار می رود تهران پاسخی رسمی به توافق پیشنهادی وین ارائه دهد، برمن طرح خود را چهارشنبه پس از ماه ها رایزنی در کمیته ی تحت نظرش به رای گذاشت. این نخستین گام عملی جدی در راستای اعمال «تحریم های فلج کننده» علیه ایران است.
رئیس کمیته ی امور خارجی کنگره طی تابستان دیدارهای مبسوطی با مقامات مسول در روسیه و چین بر سر جلب همکاری آنها در برابر ایران داشت. تصویر بالا مربوط به دیدار هاوارد برمن با سرگی لاوروف، وزیر خارجه ی روسیه، است.


لینک برای دانلود با سرعت بالا یا کم:

ftp://8475.ftp.storage.akadns.net/wm/voa/nenaf/pers/video/pers1630vbFRI.wmv

ftp://8475.ftp.storage.akadns.net/wm/voa/nenaf/pers/video/pers1630vFRI.wmv

لینک وبلاگ بابک داد:

http://www.babakdad.blogspot.com/

متن کامل مصاحبه ی اختصاصی با هاوارد برمن، رئیس کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، تنظیم کننده ی لایحه ی تحریم فروشندگان بنزین به ایران:

سیامک دهقانپور:
« شش ماه پیش که لایحه را ارائه کردید گفتید آن را به رای نمی گذارم تا به دیپلماسی فرصتی داده باشم روز چهارشنبه پیش از رای گیری در کمیته ی تحت نظرتان گفتید هنوز از موفقیت دیپلماسی در برابر ایران ناامید نشده اید چرا در میانه ی مذاکره با ایران لایحه را به رای گذاشتید؟»
هاوارد برمن:
«برای اینکه تصویب لوایح بسیار زمان می برد و نگرانی بسیاری از ما این است که ایران در پی دستیابی به قابلیت تولید جنگ افزار هسته ای است. در دنیایی که مملو از جنگ افزار هسته ای است فکر نمی کنم افزوده شدن یک کشور مسلح به جنگ افزار اتمی ضرورتی داشته باشد.»
سیامک دهقانپور:
«ایران پاسخ خود را به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه کرد. واکنش شما چیست؟»
هاوارد برمن:
«این که توافق مبنا در اکتبر برای ارسال یکباره ی بخش عمده ای از اورانیوم ایران به روسیه به شکل چشمگیری تغییر کرده و به ارسال مرحله به مرحله تغییر یافته است از نظر من یک تغییر جدی است و جذابیت توافق را بسیار کاهش می دهد. مهمترین نکته ی این توافق ایجاد یک حس اعتماد بود تا بتوانیم با ایران بطور مستقیم بر سر برنامه ی هسته ای و دیگر مسائل مورد اختلاف وارد گفتگو شویم. اهمیت انتقال مقدار قابل توجهی از اورانیوم ایران به روسیه برای تغلیظ بیشتر و مصرف در رآکتور هسته ای تهران برای مصارف پزشکی در این بود که سرعت عقربه های ساعت دستیابی ایران به قابلیت تولید جنگ افزار هسته ای را کاهش می داد. بسیاری در صورت تغییر جدی توافق نگران خواهند شد چون به توقف این ساعت منجر نمی شود و بر تلاش ها برای حل دیپلماتیک مساله تاثیر منفی خواهد گذاشت.»
سیامک دهقانپور:
«محمود احمدی نژاد در مشهد گفت شرایط برای همکاری های هسته ای در سطح بین المللی فراهم شده است و تاکید کرد قدرت های غربی از موضع تقابل به موضع تعامل و همکاری رسیده اند. چه فکر می کنید؟»
هاوارد برمن:
«تعامل و گفتگو مسیر درستی برای حرکت است اما، ما فرصت زیادی نداریم زیرا ما فکر می کنیم ایران برنامه ی جنگ افزار هسته ای دارد. از این رو به اعتمادسازی نیاز هست و اعتماد کامل از طریق تعلیق غنی سازی اورانیوم بدست می آید. از آن نقطه می توان تمام مسائلی را که به جدایی ایران و آمریکا منجر شده است به گفتگو گذاشت.»
سیامک دهقانپور:
«شما در مقاله ای در واشنگتن پست از آماده شدن لایحه برای امضای رئیس جمهور در ماه ژانویه سخن گفتید. آیا هنوز این زمان معتبر است و این مساله را با رهبری حزب در کنگره هماهنگ کرده اید؟»
هاوارد برمن:
«بله. ما مباحثات متعددی درباره ی زمان تصویب لایحه داشته ایم. اما، من می خواهم به این امر خارج از روند قانونگزاری در کنگره نگاه کنم. اساسا پرزیدنت اوباما و دیگر اعضای شورای امنیت به علاوه آلمان اعلام کردند توفیق تعامل با ایران را باید تا پایان سال مورد سنجش قرار داد. این جدول زمانی جدول مورد نظر من هم هست.»
سیامک دهقانپور:
«شما به پرزیدنت اوباما نزدیک هستید. تا چه میزان هماهنگی برای پیشبرد لایحه با کاخ سفید وجود داشت؟»
هاوارد برمن:
«ممکن است درک این مساله برای عده ای دشوار باشد اما، کنگره نهادی مستقل است و در بسیاری از موارد ما مواضع خود را مستقلانه اعلام می کنیم. کاخ سفید رغبتی به تصویب این لایحه ندارد. آنها روند کاری خود را دارند. ما نظاره گر آن هستیم و من از آن حمایت می کنم. اما، اگر دست آخر این روند پیشرفتی به همراه نداشته باشد کنگره دست به اقدام می زند و کاخ سفید این فرصت را خواهد داشت که در برابر اقدام ما واکنش نشان دهد. امید من این است که ما بر سر انتقال اورانیوم ایران به روسیه به توافق برسیم و غنی سازی اورانیوم و تحریم ها هر دو به تعلیق درآید تا این لایحه هرگز به میز رئیس جمهور نرسد.»
سیامک دهقانپور:
«آیا با قانونگزاران همقطارتان در سنا در باره ی لایحه ای که آنها در کمیته ی امور بانکی سنا به رای گذاشتند صحبت کردید؟»
هاوارد برمن:
«هر یک از دو مجلس برنامه ی کاری خود را دارند. اما، یک درک کلی در کنگره وجود دارد که ما ضمن تعهد به پیگیری دیپلماتیک مساله در صورت ضرورت آماده ی دست زدن به اقداماتی عملی هستیم.»
سیامک دهقانپور:
«در زمان رای گیری بر سر لایحه ی شما چهار تن از اعضای کمیته ی تحت مدیریت شما با لایحه و یا زمان رای گیری لایحه مخالفت داشتند. آنها اساسا اعتقاد دارند باید زمان بیشتری به پرزیدنت اوباما داد و می گویند این طرح ایران را بیش از پیش به دامان چین هل می دهد و نهایتا به مخالفان داخلی ضربه می زند. پاسخ شما به آنها چیست؟»
هاوارد برمن:
«ابتدا بگذارید این نکته را روشن کنم که گرچه چهار عضو کمیته نگرانی هایی داشتند اما، چهل سه عضو کمیته قویا از تصویب لایحه حمایت کردند. من آماده ام زمان بیشتری به دیپلماسی بدهم اما، روند قانونگزارای در کنگره بسیار پیچیده است. لایحه باید در سه کمیته ی دیگر به رای گذاشته شود. سپس باید کل مجلس نمایندگان و سنا جداگانه آن را به رای بگذارند. در نهایت مذاکراتی برای یکی کردن دو لایحه انجام می گیرد و این همه امری نیست که طی یک شب رخ دهد. ما این روند را آغاز کرده ایم اما، امیدواریم هرگز به پایان آن نرسیم.»
سیامک دهقانپور:
«به گزارش فاینشنال تایمز چین تا یک سوم بنزین مورد نیاز ایران را تامین می کند. شما طی تابستان به چین رفتید با مقامات آن کشور ملاقات کردید. چطور می توان همکاری آنها را بر سر ایران جلب کرد؟»
هاوارد برمن:
«ما در حال کار بر روی این مساله هستیم. چین این را روشن کرده که خواهان ایران مسلح به جنگ افزار هسته ای نیست. چین همکاری نزدیکی در تلاش های دیپلماتیک ما دارد و ما سخت در تلاش هستیم تا یکپارچه در زمان عدم توفیق دیپلماسی عمل کنیم.»
سیامک دهقانپور:
«اما، فروش بنزین به ایران کارآیی تحریم شما را زیر سوال می برد.»
هاوارد برمن:
«من بارها گفته ام هدف من ابتدا مشاهده ی نتیجه ی رضایت بخش تعامل با ایران است. دومین ارجحیت من اقدام شورای امنیت در صورت نتیجه بخش نبودن دیپلماسی است و چین هم باید بخشی از آن باشد. این لایحه آلترناتیوی است در صورت عدم تحقق دو گزینه ی مذکور. کشورهای جهان از جمله چین نیز باید درک کنند که نباید با اقداماتشان موجب تشویق ایران شوند.»
سیامک دهقانپور:
«شما اوایل تابستان به مسکو رفتید و از جمله با سرگی لاوروف، وزیر خارجه ی روسیه، ملاقات کردید. مشاور دیمتری مدودیف، رئیس جمهوری روسیه، می گوید تحریم ایران در آینده ی نزدیک بعید است. آیا اختلافی میان رهبران مسکو بر سر ایران می بینید. در مسکو چه می گذرد؟»
هاوارد برمن:
«درک اینکه در مسکو چه می گذرد بسیار دشوار است. اما، روسیه همکاری تام و تمامی با آمریکا و دیگر اعضای شورای امنیت بر سر انتقال اورانیوم ایران به روسیه داشته و از آن حمایت می کند. این موضوعی است که نشان می دهد مسکو خواهان توفیق دیپلماسی است. اگر این تلاش ها به شکست بیانجامد روسیه چه خواهد کرد باید منتظر ماند و دید. آنچه که من می دانم این است که رهبران کشورها امروز چیزی می گویند و فردا حرفی کاملا متضاد آن می زنند.»
سیامک دهقانپور:
«تاریخ نشان داده در بیش از شصت درصد موارد تحریم ها تاثیرات اقتصادی سنگینی داشته اما، به هدف نرسیده است. شما در جایی گفتید در صورت اجرای لایحه ی تحریم تان شاهد سقوط سیستم بانکی ایران خواهیم بود. شما دقیقا چه هدفی را دنبال می کنید؟»
هاوارد برمن:
«آنچه که من در پی آن هستم این است که به رهبران ایران تفهیم کنم مسیری که در برنامه ی هسته ای شان طی می کنند به آنها، به مردم ایران، و به ثبات جهان لطمه می زند و ادامه ی این مسیر عواقبی را برای آنها در بر دارد. مشکل ما با مردم ایران نیست. مردم ایران ممکن است فکر کنند آمریکا از ایران هزاران کیلومتر فاصله دارد و دقیقا درک نمی کند در ایران چه می گذرد. واقعیت این است که در حوزه ی انتخابیه من در کالیفرنیا هزاران ایرانی زندگی می کنند. آنها عاشق سرزمین شان هستند و نتیجه ی شناخت این افراد برای من این بوده است که پیوند عمیقی میان مردم ایران و آمریکا وجود دارد. مشکل ما با سیاست های مشخصی از رژیم ایران است و از همه مهمتر برای ما توقف برنامه ی جنگ افزار هسته ای است.»
سیامک دهقانپور:
«ایرانیان بسیاری برای من از میزان خشم شان نسبت به مذاکرات آمریکا با دولت احمدی نژاد می نویسند و نگران وجه المصالحه قرار گرفتن حقوق بشر در مذاکرات هستند. چطور می توانید به آنها اطمینان دهید چنین نخواهد شد؟»
هاوارد برمن:
«کنگره در این باره موضعش را مشخص کرده است. وقتی می گویم ما در کنار مردم ایران ایستاده ایم از صمیم قلب می گویم. ما در مبارزه ی آنها برای آزادی، حقوق بشر و مخالفت با استفاده از روش های خشونت آمیز در برابر خواست طبیعی مردم با آنها همراه هستیم زیرا معتقدیم اینها حقوق بدیهی تمام مردم جهان است و ایرانیان هم باید از آن برخوردار باشند. اینکه دست آخر ایران چگونه رهبری می شود در داخل ایران تصمیم گرفته خواهد شد. گر چه ما با ایران بر سر برنامه ی جنگ افزار هسته ای اش مشکل داریم و می کوشیم ایران را از این مسیر بازداریم ولی همواره کشاکش مردم ایران را برای حقوق بشر و آزادی به یاد داریم و از آن حمایت می کنیم.»
سیامک دهقانپور:
«رسانه ها به نقل از محمد رضا باهنر، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، نوشتند رهبر جمهوری اسلامی با مذاکره ی آمریکا با ایران مخالف است. شما در ایران شکافی سیاسی بر سر مذاکره ی مستقیم با آمریکا می بینید؟»
هاوارد برمن:
«بویژه پس از انتخابات خرداد درگیری ها میان روحانیون و فرماندهی و نیروهای سپاه وسعت گرفته، و افرادی که زمانی با هم در یک جبهه ی سیاسی بودند با هم در نزاع اند. البته من کارشناس مسائل داخلی ایران نیستم زیرا برای بسیاری روشن نیست واقعا در ایران چه می گذرد. رژیم به هر کار ممکن برای جلوگیری از درز اختلافات داخلی حکومت به جهان خارج دست می زند.»
سیامک دهقانپور:
«ایران از آمریکا و دیگر قدرت ها درخواست خرید اورانیوم کرده است. آیا شما از فروش اورانیوم به ایران حمایت می کنید؟»
هاوارد برمن:
«یقینا تا زمانی که کاملا روشن نشود تهران از برنامه ی جنگ افزار هسته ای اش دست کشیده است از فروش اورانیوم به ایران حمایت نمی کنم. ایران برای برخورداری از انرژی هسته ای به خرید اورانیوم نیاز ندارد. کشورهای بسیاری در جهان هستند که ضمن برخورداری از انرژی هسته ای به غنی سازی اورانیوم دست نمی زنند ایران هم می تواند یکی از این کشورها باشد. مشکل این است که ایران به کرات تعهداتش را بر مبنای پیمان پادمان زیر پا گذاشته است. سالهاست که به قطعنامه های متعدد شورای امنیت بی اعتنا است. عقل آدم باید ایراد داشته باشد تا باور کند ایران انرژی صلح آمیز هسته ای را دنبال می کند.»
سیامک دهقانپور:
«اما، مقامات در تهران می گویند ما عضو ان پی تی هستیم و اورانیوم را برای رآکتور تحقیقاتی تهران و مصارف پزشکی نیاز داریم. چرا جامعه ی جهانی در فروش اورانیوم به ما مشکل ایجاد می کند؟»
هاوارد برمن:
«زمانی که ایران پایبندی به تعهداتش بر مبنای پیمان ان پی تی را آغاز کرد؛ زمانی که تصمیم به ساخت مرکز جدید غنی سازی اورانیوم در قم را به جای پنهانکاری با آژانس در میان گذاشت؛ زمانی که اجازه داد بازرسان آژانس از سایت های مورد ظن بازدید کنند؛ وقتی پروتکل الحاقی را به تصویب رساند و به اجرا گذاشت؛ آن موقع با شرایطی متفاوت روبرو خواهیم بود. وقتی می گویم هیچ کس نمی خواهد ایران را از دستیابی به جایگاه مناسب اش در جامعه ی جهانی محروم کند به آن باور دارم. ایرانیان مردمی بزرگ و با فرهنگ اند که اگر به مثابه ی یک شریک و نه یک دشمن همکاری کنند آینده ای درخشان پیش رو خواهند داشت. آن موقع همه ی درها به روی ایران باز خواهد شد؛ روابط دیپلماتیک، لغو تحریم ها، گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری، توافقات امنیتی دو جانبه، و اورانیوم برای رآکتور پزشکی تهران از آن جمله هستند. اما، ابتدا باید نیات ایران در فعالیت های هسته ای اش روشن شود.»
سیامک دهقانپور:
«فکر می کنید نرمش ایران به مذاکره بر سر برنامه ی هسته ای ناشی از بی ثباتی داخلی است یا تهدید به تحریم؟»
هاوارد برمن:
«من چندان علاقه ای به یافتن انگیزه ی ایران برای مذاکره ندارم آنچه که برای من اهمیت دارد نتیجه ی مذاکرات است. ممکن است از دلایل اش وجود رهبری در آمریکا باشد که متعهد است مساله را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کند زیرا در گذشته این امر چندان روشن نبود. ممکن است شکاف های سیاسی در تهران هم از دلایل آن باشد. فارغ از اینکه انگیزه های ایران در مذاکره چیست اگر بتوانیم به پیشرفت دست یابیم روز بزرگی برای همه ی ما خواهد بود.»
سیامک دهقانپور:
«آیا اعمال فشار بر تهران تلاشی برای کاستن از خطر حمله ی نظامی اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران است؟»
هاوارد برمن:
«نه. ببینید باید فکر کنیم چرا جهان و من نگران ایران مسلح به جنگ افزار هسته ای هستیم. یک کشور دیگر در آن منطقه از جهان با جنگ افزار هسته ای برابر شمار زیادی کشور دارای جنگ افزارهای هسته ای است. این یعنی پایان پیمان منع گسترش جنگ افزار هسته ای. بخاطر داشته باشید این رژیمی است که به تعلیم، تامین، و تجهیز تروریست هایی ادامه می دهد که در پی ایجاد بی ثباتی نه تنها در اسرائیل بلکه دیگر نقاط خاورمیانه هستند. ما باید مسیری معکوس را طی کنیم. تمام کشورهای جهان از جمله آمریکا باید در راه برچیده شدن تمام جنگ افزارهای هسته ای گام بردارند. من حکومت خودمان را برای عدم تصویب پیمان منع آزمایش های هسته ای مورد انتقاد قرار می دهم. هدف باید مذاکره برای کاهش کلاهک های اتمی باشد. پرزیدنت اوباما از هدفش برای پایان دادن به دوران جنگ افزار هسته ای سخن گفته است. برنامه های ایران دقیقا در مسیر معکوس و خطرناکی قرار دارد و آنهایی که این راه را طی می کنند باید خوب به آن فکر کنند.»

۱۳۸۸ آبان ۶, چهارشنبه

برمن: «این گلوله جادویی نیست اما...»

مجلس نمایندگان آمریکا، پس از ماهها رایزنی سیاسی و در حالی که جامعه ی جهانی در انتظار پاسخ ایران به توافق پیشنهادی وین است، امروز نخستین گام عملی را در جهت تصویب لایحه ی تحریم فروشندگان بنزین به ایران برداشت.
کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان با رای اکثریت چهل و هفت عضو دموکرات و جمهوریخواه کمیته لایحه ی اچ آر بیست و یک نود و چهار موسوم به «قانون تحریم بنزین و دیگر فرآورده های نفتی ایران سال دو هزار و نه» را که بیش از سیصد و سی نماینده کنگره آن را امضا کرده اند به تصویب رساند و برای رای نهایی راهی کل مجلس نمایندگان کرد.
هاوارد برمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، تنظیم کننده ی لایحه ی تحریم فروشندگان بنزین به ایران در ابتدای جلسه ی رای گیری بر سر لایحه اش گفت این گلوله ی جادویی نیست اما، ایران را به تجدید فکر درباره ی ادامه ی بی اعتنایی اش به خواست جامعه ی جهانی وا می دارد.
لایحه همچنین تحریم بانک مرکزی ایران و تحریم های گسترده ای را علیه سپاه پاسداران در نظر دارد.
برمن تاکید کرد تفاوت این لایحه با قوانین پیشین تحریم ایران این است که دولت آمریکا را به اجرا و گزارش به کنگره موظف می کند. طی حدود سیزده سال گذشته روسای جمهوری پیشین آمریکا بر مبنای بندی از قوانین تحریم ایران هرگز شرکتی را برای همکاری با ایران جریمه نکردند. رئیس کمیته ی امور خارجی گفت حتی اگر ایران توافق پیشنهادی وین را بدون تغییراتی عمده بپذیرد نگرانی اصلی، ادامه ی غنی سازی اروانیوم و توسعه ی غیرقانونی آن، به قوت خود باقی است و با تصویب این طرح ایران باید دریابد که کنگره این امر را در کانون تلاش هایش قرار می دهد.
ایلیانا راس لتینن، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، با ارائه ی متمم هایی خواستار تشدید تحریم های مندرج در لایحه شد. از جمله متمم ها کنترل نه تنها محموله های بنزین و فرآورده های نفتی در کشتی هایی به مقصد بنادر ایران بلکه کنترل انتقال بنزین از طریق کامیون های نفتکش ها و قطارها از مرزهای زمینی است.
ران پال، عضو جمهوریخواه کمیته ی امور خارجی، و کیت الیسون دموکرات از جمله معدود منتقدان لایحه بودند. پال انتقاد کرد که این طرح بهترین راه برای سوق دادن چین و ایران به توسعه ی روابط متقابل است و به تضعیف مخالفان داخلی رژیم ایران می انجامد.
اما، اجرای تحریم فروشندگان بنزین با چه چالش هایی روبرو خواهد شد؟
الیوت اینگل، رئیس دموکرات کمیته ی فرعی امور نیمکره ی غربی در مجلس نمایندگان، در نشست مشترک سه کمیته ی فرعی کنگره که به بررسی نفوذ ایران در آمریکای جنوبی اختصاص داشت نسبت به عقد قرارداد میان هوگو چاوز، رئیس جمهوری ونزوئلا، با محمود احمدی نژاد طی سفر ماه گذشته اش به تهران مبنی بر ده درصد سرمایه گذاری در حوزه ی گاز پارس جنوبی و فروش روزانه بیست هزار بشکه بنزین به ارزش هفتصد و شصت میلیون دلار به ایران عمیقا ابراز نگرانی کرد و هشدار داد پس از تصویب طرح تحریم فروشندگان بنزین به ایران و بر مبنای قوانین تحریم ایران کمپانی معظم سیتگو ونزوئلا در آمریکا می تواند بالقوه مورد تحریم قرار گیرد. اینگل ضمن ابراز تردید نسبت به عملی شدن صادرات بنزین ونزوئلا به ایران در شرایطی که به گفته ی او کاراکاس برای مصرف داخلی اش بنزین وارد می کند تاکید کرد رویکرد دشمنی چاوز با آمریکا به مرحله ی خطرناکی رسیده است.
گری اکرمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خاورمیانه در کنگره، با تاکید بر اینکه ایران سیاست تهاجم خوب بهترین دفاع است را در دستور کار قرار داده است گفت هر چند استراتژی ضد استعماری دیگر یک موضوع تجریدی در جهان است اما، کماکان در نیمکره ی غربی برای ایران دیپلماسی موثری محسوب می شود. اکرمن گفت بنظر می رسد اینکه رژیم در ماه خرداد و پس از انتخابات با مردمش وارد جنگ شد تاثیری در کاهش اعتبار رهبران ایران در آن نقطه از جهان نداشته است.
در میان پنج کارشناسی که برای نشست بررسی نفوذ ایران در آمریکای جنوبی دعوت شده بودند؛ اریک فارنزورت در اشاره به چالش های پیش روی تحریم ها به احتمال تمایل ایران به دریافت اورانیوم از آمریکای جنوبی اشاره کرد و از دعوت برزیل از احمدی نژاد برای بازدیدی در بیست و سوم ماه نوامبر بشدت انتقاد کرد.
داگلاس فراه گفت ایران در سایه ی تحریم ها از ارتباط با کشورهای آمریکای لاتین فقط بدنبال حمایت سیاسی و نه روابط عمیق اقتصادی است.
محسن میلانی، استاد امور بین الملل دانشگاه جنوب فلوریدا، با پرداختن به سابقه ی روابط ونزوئلا و ایران طی پنج دهه ی اخیر گفت اگر آمریکا چتر امنیتی اش بر سر ونزوئلا و ایران گسترده باشد روابط دو کشور به نفت محدود می شود.
کنگره همزمان طرح تحریم دیگری را هم در سنا در دست بررسی دارد.
فردا کمیته ی امور بانکی سنا لایحه جامع تحریم ایران را به رای می گذارد. این لایحه باید در کمیته ی روابط خارجی سنا هم تصویب شود. لایحه ی کمیته ی امور خارجی هم باید در کمیته ی امور مالی و دو کمیته ی دیگر به تصویب برسد. بسیاری از موارد دو لایحه مشترک است اما، قطعا مذاکراتی برای یکی کردن آنها و بررسی متمم ها ادامه خواهد داشت.

۱۳۸۸ آبان ۴, دوشنبه

کنگره دیگر در انتظار پاسخ تهران نمی نشیند

قانونگزاران در کنگره ی آمریکا همزمان با انتظار جامعه ی جهانی از تهران برای پاسخ به توافق هسته ای وین نخستین گام ها را در راستای تشدید تحریم های ایران بر می دارند.
این هفته ایران در دستور کار مجلس نمایندگان آمریکا قرار دارد. پس از هفته ها انتظار روز چهارشنبه لایحه ی تحریم فروشندگان بنزین و تحریم بانک مرکزی در کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان به رای گذاشته می شود. کمیته امور بانکی سنا لایحه ی جامع تحریم ایران را روز پنج شنبه به رای می گذارد. نشستی برای بررسی نگرانی ها نسبت به نفوذ ایران در آمریکای جنوبی برگزار و قطعنامه ای با هدف تشویق ایران به آزادی سه گردشگر آمریکایی به رای گذاشته می شود. همزمان در کنگره لایحه ی جدیدی به چشم می خورد که اقدامی کم سابقه را در نظر دارد.
لایحه ی جدید شماره ی سی و نه بیست و دو تنظیم شده توسط ران کلاین، رئیس دموکرات کار گروه ایران در کنگره، و جان مایکا، قانونگذار جمهوریخواه مجلس نمایندگان، موسوم به «قانون پاسخگویی به تجارت در ایران» در اقدامی کم سابقه هر شرکت خصوصی را که قصد عقد قرار داد همکاری با دولت آمریکا دارد موظف می کند ضمانت بدهد با ایران دست به هیچ گونه داد و ستد و تجارت نمی زند.
در لایحه آمده است شرکت هایی که ضمانت خلاف بدهند از هر گونه همکاری با دولت آمریکا به کل محروم می شوند.
ران کلاین می گوید حمایت های مالی شرکت های بین المللی طرف همکاری با ایران پیام نادرستی حاکی از پشتیبانی از رژیمی با یک سیاست خارجی خطرناک در بر دارد.
سناتور جمهوریخواه سم براونبک اخیرا در نشستی برای بررسی لوایح متعدد تشدید تحریم ایران که خود یکی از نویسندگان این تحریم هاست از دولت اوباما خواستار تعیین یک نماینده ی ویژه ی رسیدگی به نقض حقوق بشر در ایران شد. براونبک هشدار داد اینک زمان تشدید تحریم هاست و نباید در انتظار پیشرفت های دیپلماتیک در مذاکره با ایران زمان را از دست داد.
این لایحه موسوم به «قانون ای بی سی» بر مبنای تلاش مشابه و نسبتا موفقی در برابر سودان تنظیم شده است که دو سال پیش مورد تصویب کنگره قرار گرفت. لایحه ضمنا شرکت هایی را که از کمک های مالی کنگره و محرک های اقتصادی پرداخت شده از مالیات دهندگان آمریکایی برخوردار شده اند مقرر به دادن تضمین عدم هر گونه همکاری می کند.
اجرای لایحه شرکت های معظم ارتباطات را که با ایران همکاری دارند از قراردادهای پر منفعت با دولت آمریکا محروم می کند.
در کانون لایحه شرکت های غیر آمریکایی قرار دارد که در بخش انرژی ایران فعال اند یا فناوری های حساس به ایران صادر می کنند.
بر مبنای قوانین فعلی شرکت های آمریکایی از انجام چنین معاملاتی با ایران منع شده اند. هر چند روشن نیست چه تعداد شرکت خارجی مشمول چنین تحریمی می شوند اما، احتمال می رود نوکیا و زیمنس از اجرای این طرح شدیدا لطمه بخورند. شرکت های روسی و چینی طرف همکاری آمریکا که بطور مستقیم و غیرمستقیم در پیشبرد برنامه ی هسته ای ایران نقش دارند از موارد مطرح در لایحه است.
جان مایکا می گوید زمان آن فرا رسیده شرکت ها روشن کنند با مبلغان صلح و آزادی همراهند یا با قانون شکنانی هم داستان اند که استبداد دینی را رواج می دهند.
لایحه هفته ی گذشته به کمیته ی امور خارجی ارائه شد. موسسه ای به نام «متحد علیه ایران هسته ای» در تهیه ی لایحه همکاری نزدیکی با ران کلاین و جان مایکا داشت. انتظار می رود در تلاش ها برای تهیه ی یک طرح جامع تشدید تحریم ایران این لایحه در نظر گرفته شود.
این احتمال بعید است که در صورت پاسخ مثبت ایران به توافق وین طرح تشدید تحریم ایران در کنگره مسکوت گذاشته شود. بویژه با توجه به اینکه ظاهرا ایران قصد دارد توافق وین را به شکل نصف و نیمه اجرا کند احتمالا کنگره بیش از این توقف نخواهد کرد. در واقع نگرانی ها از نصب سنتریفیوژهای جدید در سایت فردو در نزدیکی قم فشار را بر اجرای جدول زمانی تشدید تحریم ها شدت بخشیده است. در کنگره تلاش قانونگزاران این است که بلافاصله پس از ضرب الاجل پایان سال برای روشن شدن سودمند بودن مذاکره با ایران پرزیدنت اوباما بدون معطلی بتواند تحریم های جدید را به اجرا بگذارد.

۱۳۸۸ آبان ۲, شنبه

پیامدهای واکنش ایران و آمریکا به توافق وین

در برنامه ی تفسیر خبر جمعه شب در گفتگویی اختصاصی با دنیس کوسینیچ، عضو دموکرات کنگره ی آمریکا، و گری هوفبائر، معاون پیشین مدیرکل وزارت دارایی آمریکا، کارشناس برجسته ی تحریم و تجارت در انستیتو پیترسن، تاثیر مخالفت ایران با توافق هسته ای وین را بررسی کردیم.
تهران، واشنگتن، مسکو، و پاریس باید جمعه پاسخ خود را به پیش نویس توافق انتقال نزدیک به سه چهارم اورانیوم ایران به روسیه و فرانسه برای غنی سازی بیشتر و استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه می دادند. اما، تنها ایران بود که پاسخ خود را به هفته ی دیگر موکول کرد و پیشنهاد متقابلی برای خرید اورانیوم به جای ارسال اورانیوم ارائه کرد. گزارش های اولیه از مخالفت ها در ایران با توافق وین حکایت دارد. 
«آیا رژیم ایران در پی رد توافق وین با تشدید تحریم های آمریکا و جامعه ی بین المللی روبرو خواهد شد؟»
در برنامه های گذشته معمولا اعضایی از کنگره در برنامه حضور داشتند که موافق تشدید تحریم بودند اما، دنیس کوسینیچ معتقد است اینک زمان مناسبی برای تشدید تحریم ایران نیست و به لوایح تحریم ایران رای منفی داده است. دلایل او را برای این نگاه به ایران جویا شدیم.
در ادامه با گری هوفبائر درباره ی سوابق تحریم علیه کشورها و میزان موفقیت آن در برابر ایران صحبت کردیم.
در بخش دوم برنامه بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، و بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، مسائل هفته را زیر ذره بین قرار دادند.


لینک برای دانلود با سرعت بالا یا کم:
لینک وبلاگ بابک داد:
http://babakdad.blogspot.com
لینک وبسایت بابک یکتافر:
http://www.washingtonprism.org

۱۳۸۸ مهر ۳۰, پنجشنبه

نماینده ی کنگره ی آمریکا: «به دیکتاتورها در ایران می گوییم زندانیان سیاسی بویژه بهاییان را آزاد کنید»

مجلس نمایندگان آمریکا با تصویب قطعنامه ای حکومت ایران را برای نقض مداوم حقوق بشر، و شکنجه و آزار بهاییان محکوم کرد. قطعنامه با رای چهارصد و هفت عضو کنگره در برابر دو رای مخالف به تصویب رسید.
قانونگزاران دموکرات و جمهوریخواه تاکید دارند برغم مذاکرات حساس هسته ای با ایران در برابر نقض حقوق بشر در ایران ساکت نمی نشینند.
دقیقا در ساعاتی که وین صحنه ی مذاکرات هسته ای با ایران بود و گزارش ها از دیدار دو جانبه ی نماینده ی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و معاون وزارت انرژی آمریکا حکایت داشت؛ دایان واتسن، عضو دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، تاکید کرد این مذاکرات حساس نباید باعث شود ما حقوق اساسی مردم ایران را فراموش کنیم.
در میان ایرانیان این نگرانی قوت می گیرد که مبادا نقض حقوق بشر وجه المصالحه ی توافق میان ایران و آمریکا قرار گیرد.
مارک کرک، رئیس جمهوریخواه کارگروه ایران در کنگره، منتقد دولت اوباما، تاکید کرد در حالی که پرزیدنت اوباما سیاست تعامل با دیکتاتورهای بیرحم ایران را پی می گیرد نباید فراموش کنیم با چه افرادی رو در رو هستیم.
کرک گفت ایران حقوق اساسی مردمش را زیر پا می گذارد و اقلیت های آن کشور بویژه بهاییان را با اتهام ارتداد، جاسوسی برای اسرائیل، و تبلیغ علیه نظام، حبس و اعدام می کند.
قطعنامه ی صد و هفتاد و پنج مجلس نمایندگان آمریکا با مروری بر سابقه ی آزار و ایذاء و کشتار بهاییان در ایران نسبت به وضعیت رهبران حدود سیصد و سی هزار بهایی در ایران عمیقا ابراز نگرانی می کند.
برغم تعویق دوباره ی محاکمه ی رهبران جامعه ی بهایی؛ مارک کرک، تنظیم کننده ی قطعنامه، با اشاره به سه دوره اعدام بهاییان در گذشته نسبت به تکرار چنین فاجعه ای هشدار می دهد.
قطعنامه از حکومت ایران خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط هفت رهبر بهاییان و دیگر زندانیان مذهبی از جمله فریبا کمال آبادی، جمال الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضایی، بهروز توکلی، مهوش ثابت، وحید تیزفهم، رها ثابت، ساسان تقوی، و هاله روحی شده است.
قطعنامه از پرزیدنت اوباما و هیلری کلینتون، وزیر خارجه، می خواهد در همکاری بین المللی به فوریت ادامه ی نقض حقوق بشر در ایران را محکوم کرده، و خواستار آزادی فوری این زندانیان شوند. مارک کرک می گوید امروز مجلس نمایندگان پیام مهمی برای رژیم ایران می فرستد: کنگره ی آمریکا رفتار رژیم ایران را در قتل و کشتار زنان و کودکان بیگناه افشا می کند و به دیکتاتورها در ایران می گوییم زندانیان سیاسی بویژه بهاییان در بند را آزاد کنید.

۱۳۸۸ مهر ۲۹, چهارشنبه

نامه ی پنجاه عضو کنگره به پرزیدنت اوباما درباره ی ایران

پنجاه قانونگزار آمریکایی طی نامه ای از پرزیدنت اوباما خواستار اعمال تحریم علیه شرکت های خارجی سرمایه گذار در بخش انرژی ایران شده اند.
در میان فهرست شرکت های خارجی معرفی شده در نامه ی دو حزبی کنگره به رئیس جمهوری آمریکا نام بسیاری از کشورها از کانادا تا اروپا و از مالزی تا چین و ژاپن به چشم می خورد.
پنجاه عضو دموکرات و جمهوریخواه مجلس نمایندگان در نامه ی مشترکی از رئیس جمهوری آمریکا خواسته اند خود را برای احتمال نتیجه بخش نبودن دیپلماسی در راستای حل و فصل معضل هسته ای ایران آماده کند.
نامه ی کنگره واکنشی است به کندی دور از انتظار پیشرفت در مذاکرات هسته ای در وین. قانونگذاران با انتقاد از انصراف تهران از اعزام علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، به وین، و سپردن مذاکرات به علی اصغر سلطانیه، نماینده ی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی؛ و طرح ادعاهای تازه برای غنی سازی در سطح بالا؛ این حرکات را در تضاد با توافق ایران در اصول با قدرت های هسته ای جهان طی مذاکرات اول اکتبر در ژنو می دانند.
در حالی که انتظار می رود تهران تا جمعه به پیش نویس چگونگی انتقال حدود هفتاد و پنج درصد اورانیوم غنی شده اش به روسیه و فرانسه برای غنی سازی تا حد نوزده و هفتاد و پنج درصد و تولید میله ی سوخت هسته ای مورد استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران پاسخ دهد؛ ران کلاین و مارک کرک، روسای دموکرات و جمهوریخواه کار گروه ایران در کنگره، بانیان تنظیم نامه به پرزیدنت اوباما، در بیانیه ای می نویسند حال که ایران می کوشد ضمن ادامه ی غنی سازی اورانیوم آمریکا و متحدانشان را درگیر مذاکراتی بی پایان کند زمان آن فرا رسیده تا دولت اوباما قوانین آمریکا را به اجرا بگذارد.
قوانین تحریم ایران مصوب سال هزار و نهصد و نود و شش به رئیس جمهوری آمریکا اختیار می دهد از اعمال تحریم ها صرفنظر کند.
قانون تحریم ایران در عین حال رئیس جمهور را موظف می کند دو گزینه از طیفی از تحریم ها را علیه شرکت های خارجی اعمال کند: از جمله منع پرداخت وام به ارزش بیش از ده میلیون دلار طی یک سال؛ عدم صدور مجوز صادرات فناوری نظامی؛ ممنوعیت عقد قرارداد با دولت آمریکا؛ و محدودیت هایی در واردات.
کنگره روز جمعه طرحی را برای امضا به کاخ سفید فرستاد که خرید نفت برای ذخایر استراتژیک آمریکا را از شرکت های نفتی فروشنده ی بنزین به ایران منع می کند.
به گزارش مرکز تحقیق کنگره بیش از بیست شرکت بین المللی خارجی با تخلف از قانون تحریم ایران میلیاردها دلار در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری کرده اند.
توتال فرانسه، ای ان آی ایتالیا، باو ولی کانادا، رویال داچ شل هلند، نورسک هیدرو نروژ، لوکویل روسیه، جی وی اِی کانسالتنتز سوئد، شیر انرژی کانادا، ال جی کره ی جنوبی، استات اویل نروژ، اینپکس ژاپن، شرکت ملی نفت ساحلی چین، سینوپک چین، دائلیم کره ی جنوبی، اس کی اس ونچورز مالزی، و پتروبراس برزیل از جمله شرکت هایی هستند که احتمالا از قوانین تحریم آمریکا تخطی کرده اند.
در نامه به نقل از گزارش مرکز تحقیق کنگره به قراردادهایی برای توسعه ی حوزه های نفت و گاز ایران به ارزش تقریبی چهل و پنج میلیارد دلار اشاره شده است که در مراحل اولیه قرار دارند.
بیل کلینتون و جرج بوش، روسای جمهوری پیشین آمریکا، در دوران زمامداری شان هیچ شرکت خارجی سرمایه گذار در بخش انرژی ایران را با توجیه تضعیف ائتلاف بین المللی علیه ایران مشمول تحریم نکردند.
در میان پنجاه امضا کننده ی نامه به پرزیدنت اوباما اسامی تمام رهبران و شخصیت های برجسته ی جمهوریخواه مجلس نمایندگان به چشم می خورد اما، در میان بیست و پنج دموکرات امضا کننده تنها چهار پنج رئیس کمیته های فرعی به چشم می خورد و نشانی از رهبران دموکرات مجلس نمایندگان نیست.
کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان چهارشنبه ی آینده طرح تحریم بنزین را به رای می گذارد. در تحریم جدید اختیارات رئیس جمهور برای عدم اعمال تحریم ها علیه شرکت های خارجی سرمایه گذار در بخش انرژی ایران بسیار محدود شده است.
مجلس نمایندگان امروز قطعنامه ای را در محکومیت نقض حقوق بهاییان و اقلیت ها در ایران به بحث و رای می گذارد.

۱۳۸۸ مهر ۲۷, دوشنبه

افغانستان و ایران در کانون سیاست خارجی آمریکا

در برنامه ی تفسیر خبر جمعه شب گفتگویی اختصاصی با هاوارد مک کین، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته ی نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا، داشتم. افغانستان و ایران در کانون تحولات در واشنگتن و پایتخت های اروپایی قرار دارد. پرزیدنت اوباما در دیدار با نخست وزیر اسپانیا ضمن بررسی سیاست دو کشور در برابر ایران اعلام کرد طی چند هفته ی آتی استراتژی خود را در افغانستان اعلام می کند. کنگره روز جمعه نخستین طرح تحریم مرتبط با ایران را راهی میز پرزیدنت اوباما کرد. سنا پنج شنبه در لایحه ی انرژی متممی را به تصویب رساند که خرید نفت برای ذخایر استراتژیک آمریکا را از شرکت های نفتی فروشنده ی بنزین به ایران ممنوع می کند. لایحه ی جدید منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران هم چهارشنبه شب به تصویب مجلس نمایندگان رسید. هفته ی آینده طرح تحریم بنزین و تحریم های جدید بانکی در دستور کار کنگره قرار می گیرد. مذاکرات هیلری کلینتون، وزیر خارجه ی آمریکا، در مسکو و لندن بر سر ایران و افغانستان از مهمترین مسائل خبر ساز بود. این ها و چشم انداز مذاکرات نوزدهم اکتبر با ایران از موضوعات مطرح برنامه بود.

باتفاق بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، دکتر مهران براتی، پژوهشگر و نویسنده ی ساکن برلین، و احمد تقوایی، کارشناس مسائل ایران، این مهمترین تحولات از جمله چشم انداز تحریم، روابط تجاری اروپا با ایران، و نیاز ایران به جذب سرمایه ی خارجی را بررسی کردیم.
در برنامه این پرسش را در میان گذاشتم: «آیا اختلاف میان مسکو و واشنگتن بر سر ایران تاکتیکی است یا مبنایی؟»


لینک برای دانلود با سرعت بالا یا کم:

۱۳۸۸ مهر ۲۳, پنجشنبه

گام بعدی کنگره در برابر ایران چیست؟

مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قاطع بر طرح منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران مهر تائید زد. لایحه موسوم به «قانون اعمال تحریم ایران سال دو هزار و نه» دولت های محلی و ایالتی و مسولان در آمریکا را به خارج کردن میلیاردها دلار سرمایه ی مردم از شرکت های طرف همکاری در بخش نفت و گاز ایران ترغیب می کند.
لایحه پس از تصویب در مجلس نمایندگان آمریکا برای یک رای گیری مهم راهی سنا می شود.
به گزارش مرکز تحقیق کنگره دست کم بیست شرکت بین المللی سرمایه گذاری سنگینی در راستای توسعه ی میادین نفت و گاز ایران انجام داده اند.
از جمله اهداف لایحه ی مصوب مجلس نمایندگان آمریکا دادن ضمانت های حقوقی به صندوق های ثروتمند سرمایه گذاری بر این مبنا است که در صورت خارج کردن سرمایه هایشان از شرکت های طرف همکاری بخش انرژی ایران با شکایات قانونی روبرو نمی شوند. تا کنون هیجده ایالت این قانون را به اجرا گذاشته اند و امید قانونگزاران این است که بیش از سی ایالات آمریکا که هنوز این قانون فدرال را به اجرا نگذاشته اند در این باره سرعت عمل نشان دهند.
هدف اساسی تشدید فشارهای اقتصادی بر ایران است که برای توسعه ی صنایع نفت و گاز به صدها میلیارد دلار سرمایه خارجی نیازمند است.
شرکت هایی که بطور بالقوه از خارج کردن دارایی صندوق های سرمایه داری آمریکا آسیب خواهند دید غول های اروپایی چون رپسول اسپانیا، آلکاتل و توتال فرانسه، و رویال داچ شل هلند هستند.
صندوق بازنشستگی معلمان و کارمندان دولت ایالت کالیفرنیا در مجموع حدود چهارصد میلیارد دلار در شرکت های بین المللی سرمایه گذاری کرده است. برآورد می شود دو میلیارد دلار از سرمایه ی این دو صندوق در بخش نفت ایران سرمایه گذاری شده باشد.
لایحه با رای چهارصد و چهارده تن از چهارصد و سی و پنج عضو مجلس نمایندگان شامل دویست و چهل و دو دموکرات و صد و هفتاد و دو جمهوریخواه به تصویب رسید.
رای بالا به لایحه از تمایل ایالت ها به پیوستن به این قانون حکایت دارد.
اما، مخالفان معتقدند این امر می تواند به روند دیپلماتیک مذاکرات با ایران لطمه بزند.
سه دموکرات و سه جمهوریخواه رای منفی دادند. ده دموکرات و دو جمهوریخواه هم در زمان رای گیری حضور نداشتند اما، در صورت حضور احتمالا رای اکثریتشان مثبت بود.
لایحه موسوم به فرنک کرک، توسط بارنی فرنک، رئیس دموکرات کمیته ی امور مالی مجلس نمایندگان، و مارک کرک، عضو جمهوریخواه کمیته ی تخصیص بودجه ی مجلس نمایندگان، تنظیم شده است.
رای گیری پنج روز به دور دوم مذاکرات هسته ای با ایران انجام گرفت.
مارک کرک که رئیس جمهوریخواه کارگروه دو حزبی ایران در کنگره است پس از رای گیری در بیانیه ای نوشت «برای توفیق دیپلماسی، باید ابزار بیشتری در جعبه ابزار دیپلمات هایمان بگذاریم.»
بارنی فرنک در بیانیه ای پس از تصویب لایحه می گوید: «حال مردم آمریکا که عمیقا نگران چشم انداز برنامه ی هسته ای ایران و دیگر رفتار رژیم هستند می توانند بر مبنای نگرانی هایشان عمل کنند.» فرنک تصریح می کند: «لایحه بویژه می گوید سرمایه هیچ کس در آمریکا نباید بطور غیرداوطلبانه در راستای توسعه ی اقتصاد ایران به کار گرفته شود.»
حال نوبت بررسی لایحه در سنا است. بر نسخه ی سنا از لایحه ی منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران تا کنون امضای سی و چهار سناتور دموکرات و جمهوریخواه دیده می شود.
مارک کرک تاکید دارد این لایحه گام نخست خوبی است اما، نمی تواند آخرین باشد. این عضو جمهوریخواه کنگره از ننسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان، می خواهد طرح تحریم فروشندگان بنزین و فرآورده های نفتی به ایران را برای بررسی فوری به صحن مجلس ارائه کند.
هاوارد برمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان، تنظیم کننده ی لایحه ی تحریم بنزین، گفته امیدوارست طرح در ژانویه آماده ی امضای پرزیدنت اوباما باشد. صحبت از رای گیری در کمیته ی امور خارجی طی یک دو هفته ی آتی است. استنی هویر، رهبر اکثریت دموکرات مجلس نمایندگان، گفته بود پس از تصویب در کمیته بلافاصله طرح را به صحن مجلس نمایندگان خواهد آورد.
سناتور دموکرات کریستوفر داد، رئیس کمیته ی امور بانکی سنا، هم از رای گیری لایحه اش که شامل تحریم بنزین و تحریم های بانکی است در هفته ی آخر اکتبر خبر داده بود.
کیفیت مذاکرات دوشنبه ی علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با گروه پنج به علاوه ی یک، در وین، و نتیجه ی بازرسی یکشنبه ی پس از آن از مرکز غنی سازی فردو در روند تحریم ها بسیار سرنوشت ساز خواهد بود.

۱۳۸۸ مهر ۲۲, چهارشنبه

رای قاطع مجلس نمایندگان آمریکا به طرح منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران

در آستانه ی دور دوم مذاکرات هسته ای با ایران؛ دموکرات ها و جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان آمریکا با تصویب قاطع لایحه ی «منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران» برای مقامات در تهران روشن کردند نمی توان در مذاکرات وقت تلف کرد.
بارنی فرنک، رئیس دموکرات کمیته ی امور مالی مجلس نمایندگان، تنظیم کننده ی لایحه «اعمال تحریم ایران در سال دو هزار و نه»، در صحن مجلس نمایندگان تصریح کرد لایحه فانتزی ذهنی محمود احمدی نژاد را که مخالفت ها با رژیم ایران تنها مربوط به حکومت ایالات متحده است و نه مردم آمریکا از بین می برد.
لایحه ی منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران در دوره ی دولت جرج بوش در مجلس نمایندگان با رای اکثریت قانونگزاران به تصویب رسید اما، در سنا متوقف شد. وزارت خارجه ی وقت استدلال می کرد این طرح به ائتلاف بین المللی علیه ایران لطمه می زند.
با توجه به عدم بروز نشانه هایی حاکی از ادامه ی همراهی روسیه و چین در تحریم های بین المللی علیه ایران اینک نیز نگرانی مشابهی دیده می شود اما، تفاوت با دوره ی بوش در حمایت اروپا از سیاست دولت اوباما در برابر ایران است.
بارنی فرنک، رئیس دموکرات کمیته ی امور مالی مجلس نمایندگان، تنظیم کننده ی «لایحه ی اعمال تحریم ایران سال دو هزار و نه» شب گذشته در صحن مجلس ضمن تاکید بر حمایت اش از رویکرد چندجانبه ی دیپلماتیک در برابر ایران تصریح کرد این لایحه در سطح فدرال هیچ عملی انجام نمی دهد و تنها به شهروندان آمریکا و دولت های محلی و ایالتی قدرت می دهد سرمایه هایشان را از شرکت های طرف قرارداد انرژی با ایران خارج کنند. فرنک گفت اجرای این طرح و اقدامات بعدی کنگره بستگی تام به نحوه ی عمل حکومت ایران دارد.
اریک پالسن، عضو جمهوریخواه کنگره از مینه سوتا یکی از هیجده ایالتی که این تحریم را به اجرا گذاشته است، با اشاره به فاش شدن مرکز دوم غنی سازی اورانیوم در نزدیکی قم تاکید کرد حکومت ایران در برابر فشار در راستای انزوا بهتر پاسخ می دهد.
لایحه مخالفان انگشت شماری هم داشت. دنیس کوسینیچ، عضو دموکرات کنگره، با اشاره به سابقه ی سیزده ساله ی تحریم های یکجانبه ی کنگره علیه ایران گفت سیاست های سه دهه ی گذشته به تغییر اساسی رفتار رژیم کمکی نکرده است و اینک که در پی مذاکرات حساس با ایران نشانه های پیشرفت دیده می شود باید هر چه در توان داریم برای توفیق دیپلماسی پرزیدنت اوباما صرف کنیم نه اینکه پیش از گفتگوها و هر گونه امید به توافق تحریم وضع شود.
به باور دبی واسرمن شولتز، عضو دموکرات کنگره، این لایحه با توجه به نیاز ایران به واردات بنزین و سرمایه گذاری در بخش انرژی تاثیری چشمگیر بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت. این عضو دموکرات کنگره معتقد است این لایحه موازنه ای هشیارانه میان رویکرد دیپلماتیک دولت و ضرورت عمل کنگره برای تنگتر کردن گلوگاه اقتصادی رژیم در صورت عدم توفیق دیپلماسی است.
لایحه شب گذشته در یک رای گیری شفاهی مورد تائید قرار گرفت اما، بارنی فرنک درخواست کرد رای گیری با حضور کامل اعضای مجلس بطور کتبی صورت گیرد از این رو به چهارشنبه موکول شد. لایحه حدود ساعت سه و سی دقیقه ی عصر با چهارصد و چهارده رای موافق در برابر شش رای مخالف به تصویب رسید. سه دموکرات و سه جمهوریخواه به آن رای منفی دادند.
حال باید دید لایحه در سنا نیز مورد تصویب قرار خواهد گرفت یا به سرنوشت نسخه ی مشابه آن در دوران دولت بوش دچار شده و آن جا بدلیل مخالفت دولت متوقف خواهد شد.

۱۳۸۸ مهر ۲۱, سه‌شنبه

تحریم های یکجانبه ی کنگره در آستانه ی دور دوم گفتگو با ایران

مجلس نمایندگان آمریکا طرح جدید منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران را که امضای دویست و پنجاه و سه قانونگزار بر آن دیده می شود تصویب می کند.
مجلس نمایندگان آمریکا برغم تاکید هیلری کلینتون، وزیر امور خارجه ی آمریکا، بر فرا نرسیدن زمان تشدید تحریم ها علیه ایران، تحریم های یکجانبه ی آمریکا علیه ایران را شدت می بخشد.
لایحه ی موسوم به «قانون اعمال تحریم ایران سال دو هزار و نه» تلاشی است برای بستن راههای گریز از قانون پیشین تحریم منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران.
بارنی فرنک، رئیس دموکرات کمیته ی امور مالی مجلس نمایندگان، تنظیم کننده ی این لایحه است. در لایحه تصریح شده است سیاست آمریکا این است که از تصمیم دولت های ایالتی و محلی، و انستیتوهای آموزشی، مبنی بر پرهیز از سرمایه گذاری موسسات مالی و صندوق های بازنشستگی در بخش نفت و گاز ایران حمایت صورت گیرد.
در کانون این لایحه تحریم اشخاص حقیقی و حقوقی قرار دارد که در تامین نفت یا تانکرهای گاز مایع طبیعی یا تجهیزاتی که برای ساخت لوله های انتقال نفت و گاز استفاده می شود ایران را یاری می دهند.
هر چند رسانه های دولتی ایران از عقد قرار داد یک میلیارد و هشتصد میلیون دلاری با یک شرکت کره ی جنوبی برای توسعه ی گاز پارس جنوبی و اعلام آمادگی توتال فرانسه برای فعالیت در فاز یازده پارس جنوبی خبر می دهند؛ مجلس ایران در حال بررسی کاهش جدی حدود نود میلیارد دلار یارانه های دولتی در بخش انرژی است.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه ی روسیه، طی دیدار با همتای آمریکایی اش تاکید کرد تهدید ایران به تحریم کارآیی نخواهد داشت.
لایحه ی دموکرات ها در کنگره ی آمریکا موسسات مالی را شامل می شود که بیش از بیست میلیون دلار اعتبار برای چهل و پنج روز یا بیشتر در اختیار فرد یا موسسه ای قرار می دهند تا از آن برای سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران استفاده شود.
در لایحه هر گونه وام، تعهد به سرمایه گذاری و ورود به تجدید قرارداد برای ارائه ی کالا و خدمات به ایران به عنوان سرمایه گذاری منظور شده است و هر گونه سرمایه ی عمومی را که بطور مستقیم یا غیرمستقیم در پروژه های انرژی ایران به کار گرفته شود مشمول تحریم می کند.
در عین حال به مقامات ایالتی اختیار داده شده ابتدا طی اخطاریه ای سرمایه گذار را نسبت به این امر آگاه و پس از نود روز قانون را به اجرا بگذارند.
برغم تبعات اقتصادی منفی این امر برای سرمایه گذاران تا کنون هیجده ایالت آمریکا این قانون فدرال را به تصویب رسانده اند.
در لایحه آمده است رئیس جمهور می تواند سی روز پس از اعلام اینکه ایران دیگر از تروریسم بین المللی حمایت نمی کند، و در پی دستیابی به جنگ افزار هسته ای، بیولوژیکی، شیمیایی، و تولید موشک های قاره پیمای بالستیک نیست این تحریم ها را لغو کند.
لایحه ی مشابهی در سنای آمریکا توسط سناتور دموکرات رابرت کیسی و سناتور جمهوریخواه سم براونبک ارائه شده است که انتظار می رود بزودی در دستور کار قرار گیرد.
پرزیدنت اوباما در زمان سناتوری اش نویسنده ی همین لایحه بود که هرگز به رای گذاشته نشد.

۱۳۸۸ مهر ۲۰, دوشنبه

سناتور آمریکایی خواستار کمک فعال سفیر ایران در سازمان ملل شد

سنا قطعنامه ای را با هدف تلاش برای آزادی سه گردشگر آمریکایی بازداشت شده در ایران به تصویب رساند.
سناتور دموکرات ارلن اسپکتر از تنظیم کنندگان آن قطعنامه طی نامه ای به محمد خزایی خواستار کمک فعالانه ی سفیر ایران در سازمان ملل متحد برای آزادی جاشائو فتال، شین باوئر، و سارا شورد، سه گردشگری شده است که به اتهام ورود غیرقانونی به دورن مرز ایران در منطقه ی مرزی کردستان عراق دستگیر شدند.
قطعنامه ضمن استقبال از موافقت ایران با تماس دیپلمات های سوئیسی با این سه گردشگر و اظهارات محمود احمدی نژاد درباره ی نرمش عمل قضایی درباره ی آنان خواستار امکان تماس آنها با خانواده شان و آزادی سریع آن سه آمریکایی شده اند.

لایحه ی جدید منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران در دستور کار کنگره

مجلس نمایندگان با تصویب متممی به لایحه ی مشترک بودجه ی دفاع سال دو هزار و ده از پرزیدنت اوباما خواسته است تا سی و یکم ژانویه گزارشی از پیشرفت رویکرد دیپلماتیک اش در برابر ایران به کنگره ارائه دهد. در متمم آمده است اگر ایران تعامل پیشنهادی آمریکا را نپذیرد و تمام فعالیت های مرتبط با غنی سازی اورانیوم و بازپردازش را متوقف نکند پرزیدنت اوباما باید تحریم های جدید را فعال کند.
این لایحه ی مشترک که نیازمند تصویب نهایی سنا است وزیر دفاع را مقرر می کند گزارشی سالانه از استراتژی کنونی و آتی نظامی ایران به کنگره ارائه دهد.
فردا، مجلس نمایندگان طرح جدید منع سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران را که امضای دویست و پنجاه و سه قانونگزار بر آن دیده می شود به بحث و رای خواهد گذاشت.

پرزیدنت اوباما میان دموکرات های لیبرال و جمهوریخواهان محافظه کار

برغم ادامه ی شکاف سیاسی حزبی در کنگره ی آمریکا بر سر افزایش نیروهای آمریکا در افغانستان؛ سناتور دموکرات دایان فاینستاین، رئیس کمیته ی اطلاعات سنای ایالات متحده، بر خلاف بسیاری از هم حزبی هایش از درخواست ژنرال استنلی مک کریستال، فرمانده ی نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان، مبنی بر اعزام دهها هزار نیروی بیشتر به آن کشور حمایت کرد.
هر چند اعلام حمایت سناتور فاینستاین ممکن است راه را برای پیوستن دیگر دموکرات ها به طرح اعزام نیرو هموار کند اما، پرزیدنت اوباما با یک چالش سیاسی جدی از سوی هم حزبی هایش روبرو است. گروهی از دموکرات های لیبرال در مجلس نمایندگان آمریکا پیشاپیش قطعنامه ای را ارائه کرده اند که در صورت تصویب تخصیص بودجه برای هر گونه افزایش حضور نظامی در افغانستان را ممنوع می کند.
چنانچه پرزیدنت اوباما تصمیم بگیرد توصیه های فرمانده ی ارشد نظامی اش در افغانستان را گوش کند ممکن است برای پیشبرد استراتژی اش در کنگره ی آمریکا بیش از هم حزبی هایش بر روی حمایت جمهوریخواهان حساب باز کند.
سناتور جمهوریخواه جان مک کین ضمن حمایت از تعمق پرزیدنت اوباما برای یافتن استراتژی دقیق در افغانستان هشدار می دهد خطرناکترین کار اقدامات نیمه کاره برای راضی نگه داشتن دو سر جریان های سیاسی در واشنگتن است. مک کین می گوید کوتاهی در اعزام نیروی بیشتر به افغانستان اشتباهی است که ابعاد تاریخی خواهد یافت.
جیم مک گاورن، عضو دموکرات مجلس نمایندگان و از مخالفان سرسخت افزایش نیرو،
با هشدار نسبت به افزایش حضور نظامی آمریکا در افغانستان می گوید این امر آمریکا را به ورشکستگی می کشاند.
اما، رئیس کمیته ی اطلاعات سنا در اقدامی خبر ساز یک قدم بزرگ از هم حزبی هایش فاصله گرفت و هشدار داد عدم توجه به پیشنهاد ژنرال مک کریستال برای اعزام حدود چهل هزار نیروی بیشتر می تواند موقعیت شصت و پنج هزار نیروی آمریکایی مستقر در آن کشور را به مخاطره بیاندازد. اشاره ی فاینستاین به حمله ی اخیر طالبان به نیروهای آمریکایی در نزدیکی مرز پاکستان است که به کشته شدن هشت نیروی آمریکایی منجر شد.
رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا با سناتور هم حزبی اش هم نظر نیست. به باور سناتور دموکرات کارل لوین افزایش نیروهای افغانستان و نه آمریکا کلید حل مساله است. این عضو متنفذ سنا می گوید پاشنه ی آشیل افغانستان کمبود نیروهای افغان است.
سناتور لوین می گوید مک کریستال تنها افزایش نیرو را توصیه نکرده است و بر ضرورت اتخاذ یک استراتژی جدید تاکید دارد.
سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهم معتقد است وقتی نیروهای افغان در نخستین ماموریت کشته می شوند دشوار بتوان به آموزش پلیس و ارتش ادامه داد. این عضو کمیته ی نیروهای مسلح سنا می گوید باید هم چون عراق با افزایش نیرو امنیت نسبی برقرار کرد تا نیروهای افغان در کنار نیروهای خارجی بتوانند در عملیات شرکت کرده و به مرور اداره ی کشور را در اختیار بگیرند.
با وجود اختلافات، هر دو حزب بر سر یک امر اتفاق نظر دارند؛ اعزام حتی یک میلیون نیرو به افغانستان به دولت کرزای مشروعیت نمی بخشد.
سناتور مک کین خواستار برگزاری سریع دور دوم انتخابات در افغانستان شد.

۱۳۸۸ مهر ۱۶, پنجشنبه

جایزه صلح نوبل به پرزیدنت اوباما چه تاثیری بر سیاست او در برابر ایران می گذارد؟

در برنامه ی تفسیر خبر جمعه شب مارک فیتزپتریک، مدیر برنامه ی منع گسترش جنگ افزار هسته ای و خلع سلاح در انستیتو بین المللی مطالعات استراتژیک در لندن، مهمان برنامه بود. فیتزپتریک نویسنده ی کتاب «بحران هسته ای ایران: پرهیز از بدترین پیامدها» است. او بیست و شش سال دیپلمات آمریکا و چهار سال از اعضای گروه آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی بود. آخرین پست او معاون مدیرکل وزارت خارجه ی آمریکا در امور منع گسترش جنگ افزار هسته ای بود.

با او این پرسش را در میان گذاشتیم که «جایزه ی صلح نوبل به پرزیدنت اوباما چه تاثیری بر صلح جهانی و ادامه ی سیاست دیپلماسی اوباما در برابر ایران می گذارد؟»
با بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، و بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، این پرسش و آخرین تحولات مرتبط با ایران را بررسی کردیم.
بابک داد همچنین نگاهی داشت به دهم اکتبر روز مخالفت با اعدام.


لینک برای دانلود با سرعت کم یا بالا: 
 
لینک وبلاگ بابک داد:

لینک وبسایت بابک یکتافر:

۱۳۸۸ مهر ۱۵, چهارشنبه

در نظرسنجی کنگره برای تحریم ایران شرکت کنید

یکی از اعضای کنگره در اقدامی کم نظیر دست به یک نظرسنجی درباره ی تحریم ایران زده است.
مارک کرک، رئیس جمهوریخواه کار گروه ایران در کنگره، در این نظرسنجی که از طریق ای میل انجام می شود با اشاره به فاش شدن سایت دوم غنی سازی اورانیوم می پرسد آیا آمریکا باید برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای تحریم های اقتصادی هدفمند تصویب کند.
برای شرکت در نظرسنجی به لینک زیر مراجعه کنید:

سیاست آمریکا در برابر امارات و ایران

سنای ایالات متحده ی آمریکا یک روز پس از بررسی لایحه ی تشدید تحریم ایران امروز در آخرین فرصت ها توافقنامه ی همکاری هسته ای صلح آمیز آمریکا و امارات متحده ی عربی را سبک سنگین می کند. پیامدهای این همکاری بر منطقه و ایران موضوع مطرح در نشست سنا بود.
نگرانی حاکم در واشنگتن این است که متوقف نکردن ایران در مسیر دستیابی به مولفه های تولید جنگ افزار هسته ای از جمله غنی سازی اورانیوم می تواند موقعیت منطقه را تغییر داده و کشورهای منطقه را به یک رقابت تسلیحات هسته ای سوق دهد.
سنا امروز در حالی توافقنامه ی همکاری هسته ای صلح آمیز آمریکا و امارات متحده ی عربی را زیر ذره بین می گذارد که اگر کنگره اقدامی انجام ندهد این نخستین همکاری هسته ای آمریکا در منطقه طی دو هفته قابلیت اجرا می یابد.
وان وندیپن، مقام ارشد وزارت خارجه، با اشاره به اقدام امارات مبنی بر پذیرش داوطلبانه ی پروتکل الحاقی و صرفنظر کردن از غنی سازی اورانیوم این اقدام را در تضاد روشن با رویکرد ایران عنوان کرد.
ون دیپن در پاسخ به شمار مخالفان توافقنامه در کنگره که کم هم نیستند و در کانون نگرانی آنان کم کاری امارات در اجرای تحریم ها علیه ایران است گفت امارات قبول کرده است مانع سوء استفاده ی ایران و دیگر کشورها از بازار مالی آن کشور شده و راه انتقال فناوری های حساس را مسدود کند.
آمریکا بر مبنای این توافق اورانیوم غنی شده ی مورد نیاز نیروگاه اتمی امارات را تامین می کند.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، امروز از دریافت پیشنهادهای متعدد از کشورهای مختلف برای تامین اورانیوم رآکتور دانشگاه تهران خبر داد و گفت ممکن است اورانیوم را از آمریکا خریداری کند.
بعید می رسد کنگره اقدامی برای متوقف کردن توافقنامه آمریکا و امارات انجام دهد. دولت اوباما امیدوارست این همکاری الگویی برای ایران باشد.
بی صبری قانونگزاران آمریکایی نسبت به صبوری بیش از حد دولت اوباما در گفتگوی سناتور دموکرات رابرت منندز با جیمز استاینبرگ، قائم مقام وزارت خارجه، انعکاس یافت وقتی درباره ی الویت زمانی برای توقف غنی سازی اورانیوم در ایران صحبت شد و استاینبرگ گفت از سال دو هزار و شش بدنبال قطعنامه ی شورای امنیت این الویت جامعه ی جهانی بوده است.
تصمیم ایران برای نصب نسل جدید سنتریفیوژهای پیشرفته در مرکز غنی سازی فردو در نزدیکی قم موجب نگرانی اعضای کنگره شده است.
قائم مقام وزارت خارجه تاکید داشت در صورت ایران فرصت موجود را از دست بدهد تعامل امکان بسیج جامعه ی جهانی را برای اتخاذ اقدامات موثرتر علیه ایران فراهم می کند.
دولت نگران است فشار یکجانبه ی آمریکا به ائتلاف کنونی لطمه بزند.
سناتور کریستوفر داد، رئیس دموکرات کمیته ی امور بانکی، در نشست دیروز سنا گفت در طول تاریخ فعالیت اش در کنگره دولتی را به خاطر ندارد دولتی را ندیده است که پیشاپیش مهر تائید بر تحریم ها بزند.
کریس داد تاکید داشت محکومیت جهانی تهران پس از فاش شدن سایت پنهانی غنی سازی و سرکوب پس از انتخابات جامعه ی جهانی را برای اعمال فشار بر رهبران ایران متحد کرده است و نباید اینک فشار متوقف شود و این فرصت از دست برود.
قانونگزاران با اشاره به اینکه ایران برای تامین کمبود بنزین داخلی اش به تکاپو افتاده است معتقدند تاثیر تحریم بنزین را رژیم درک کرده است.
کنگره ضرب الاجلی را برای تصویب تحریم ایران مشخص کرده است. سناتور کریستوفر داد می گوید رای گیری بر سر لایحه ی جدید در کمیته ی امور بانکی هفته ی آخر اکتبر انجام می گیرد. روشن نیست کل سنا با چه سرعتی لایحه را در دستور کار قرار دهد.
سناتور داد امیدوارست با فعال شدن تحریم های جدید بانک مرکزی ایران فلج و سیستم بانکی ایران از درون فرو بپاشد.
بنا بر یک نظرسنجی انجام شده توسط روزنامه ی مک کلاچی و ایپسوس پنجاه و شش درصد پرسش شوندگان آمریکایی از رویکرد تحریم های اقتصادی و اقدامات دیپلماتیک در برابر ایران حمایت می کنند در حالی که سی و یک درصد مخالفند.
بنا بر این نظرسنجی شصت و شش درصد ایران را خطری جدی برای آمریکا می دانند اما، سی درصد چنین اعتقادی ندارند.
گذشته از نظرسنجی های موسسات مطرح یکی از اعضای کنگره در اقدامی کم نظیر دست به یک نظرسنجی درباره ی تحریم ایران زده است.
مارک کرک، رئیس جمهوریخواه کار گروه ایران کنگره، در این نظرسنجی که از طریق ای میل انجام می شود با اشاره به فاش شدن سایت دوم غنی سازی اورانیوم می پرسد آیا آمریکا باید برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای تحریم های اقتصادی هدفمند تصویب کند.
برای شرکت در نظرسنجی به لینک زیر مراجعه کنید:

۱۳۸۸ مهر ۱۴, سه‌شنبه

دالای لاما و براک اوباما

برغم اینکه پرزیدنت اوباما نخستین رئیس جمهوری است که طی هیجده سال بازدیدهای سالانه ی دالای لاما از واشنگتن این هفته با او ملاقات نمی کند و دیدار او به پس از دیدار ماه نوامبر پرزیدنت اوباما با هو جین تائو، رئیس جمهوری چین، موکول شد؛ کنگره مراسم ویژه ای چون هر سال برای او برگزار کرد. ننسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، پس از یک سخنرانی در تمجید مبارزات دالای لاما و تعهد آمریکا به دفاع از حقوق بشر جایزه ی حقوق بشر تام لنتوس را به رهبر معنوی تبتیان اهدا کرد. از جمله دیگر شخصیت های مطرح حاضر در این مراسم سناتور جان مک کین و هاوارد برمن، رئیس کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان، بودند. دالای لاما پیشتر در جریان تصمیم رئیس جمهور آمریکا قرار گرفته و سخنگوی او گفته بود او مشکلی در این باره نمی بیند و امیدوارست بهبود روابط چین و واشنگتن به تامین منافع تبتیان کمک کند.

مراسم با تصاویر یادبود تام لنتوس، رئیس فقید کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان، افتتاح شد و دالای لاما در حرکتی معنوی و نمادین با آویختن شال های سفید بر گردن همسر لنتوس و دیگر حاضران بر روی صحنه به مراسم پایان داد.
پرزیدنت بوش سال گذشته در اقدامی کم نظیر و بر خلاف سنت واشنگتن در برابر دوربین رسانه ها با دالای لاما ملاقات کرد و شخصا در مراسم تحویل نشان افتخار کنگره حضور پیدا کرد.
کارشناسان افزایش وزن سیاسی چین در مناسبات دو کشور را از دلایل تلاش اوباما برای پرهیز از تحریک پکن عنوان می کنند و گروهی نیز این تصمیم رئیس جمهور را شکستی برای مدافعین حقوق بشر توصیف کرده و دولت اوباما را بشدت مورد انتقاد قرار می دهند.
پکن همواره دالای لاما را به تلاش برای جدایی طلبی متهم می کند اما، دالای لاما این اتهام را رد کرده است.

فرصت چند هفته ای ایران

برغم واکنش های اولیه ی مثبت دولت اوباما نسبت به مذاکرات ژنو با ایران؛ قانونگزاران در کنگره بررسی لایحه ای را آغاز کرده اند که هدف از آن تشدید تحریم های موجود است و در صورت خودداری تهران از توقف مولفه های ظن برانگیز برنامه ی هسته ای اش محدودیت های جدید و شدیدی را علیه ایران اعمال می کند.
سه تن از مقامات ارشد دولت، قائم مقام وزارت خارجه، و معاونین وزارت خزانه داری و وزارت بازرگانی باتفاق اعضای دموکرات و جمهوریخواه سنا تاکید کردند اگر ایران به تلاش های دیپلماتیک جامعه ی جهانی در راستای جلوگیری از دستیابی به قابلیت تولید جنگ افزار هسته ای بی اعتنایی نشان دهد اقدامات تنبیهی سریع و شدیدی در انتظارش خواهد بود.
سناتور دموکرات کریستوفر داد، رئیس کمیته ی امور بانکی سنا، تنظیم کننده ی تحریم های جدید، در ابتدای نشست گفت «کنگره باید پرزیدنت اوباما را به تمام ابزار لازم برای برخورد با تهدید ناشی از ایران مجهز کند.»
سناتور ریچارد شلبی، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، در سایه ی گزارش روز شنبه ی نیویورک تایمز حاکی از دستیابی ایران به چگونگی تولید یک بمب اتم که مبتنی بر یک ارزیابی محرمانه ی اعضای ارشد آژانس بین المللی انرژی اتمی است و فاش شدن مرکز غنی سازی فردو در نزدیکی قم؛ خواستار سرعت عمل بیشتر در تصویب تحریم های جدید شد.
جیمز استاینبرگ، قائم مقام وزارت خارجه ی آمریکا، درباره ی موافقت ایران با بازرسی از مرکز فردو و ارسال اورانیوم به روسیه یا فرانسه برای غنی سازی با بیست درصد غلظت به اعضای سنا گفت اگر و تاکید کرد اگر ایران به این توافق عمل کند امکان خروج ناگهانی ایران از پیمان ان پی تی و دستیابی به اورانیوم برای تولید جنگ افزار اتمی در کوتاه مدت محدود می شود و هم چنین می توان ادعای کاملا صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای ایران را به آزمون گذارد.
قانونگزاران تاکید دارند چنانچه تهران عملا همکاری کند می توان این تحریم ها را لغو کرد.
استوارت لیووی، معاون وزارت خزانه داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی، قانونگزاران را در جریان راههای اجرای تحریم های جدید علیه سیستم بانکی و مالی ایران گذاشت. لیووی با اشاره به طرح جامع تحریم سیستم مالی ایران هشدار داد هیچ تحریمی به تنهایی معجزه نمی کند و برای تاثیرگذاری تحریم ها باید اقداماتی را بطور همزمان و در اشکال مختلف ضمن حفظ یکپارچگی بین المللی به اجرا گذاشت. لیووی تاکید کرد در نتیجه ی تحریم ها بخش عمده ای از بانک های جهان با ایران همکاری نمی کنند.
لایحه ی پیشنهادی سناتور داد تحریم های شدیدی را علیه شرکت های فروشنده ی بنزین و دیگر فرآورده های نفتی به ایران اعمال می کند و صادرات ایران به آمریکا به غیر از مواد غذایی و دارویی به کل ممنوع می شود.
لایحه همچنین تحریم های بخش نفت و خطوط گاز طبیعی ایران را گسترش داده و ضمن تشدید تحریم موسسات مالی طرف همکاری با ایران توقیف سرمایه های فعال ایران در تکثیر و گسترش جنگ افزار کشتار جمعی را بسط می دهد.
در پیش نویس لایحه مواردی چون تقویت قوانین کنترل صادرات در راستای متوقف کردن صادرات غیرقانونی فناوری های حساس به ایران در نظر گرفته شده است.
لایحه ی سناتور داد مجموعه ای فراگیر از تحریم های پیشنهادی قانونگذاران در کنگره است.
در ابتدای جلسه سناتور دموکرات باب کیسی، عضو کمیته ی روابط خارجی سنا، و سناتور جمهوریخواه سم براونبک، عضو کمیته ی تخصیص بودجه ی سنا، به تشریح لایحه ی مشترکشان پرداختند که هدف از آن منع گسترده ی سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران است.
در نشست امروز قانونگذاران این پرسش را با اعضای دولت اوباما در میان گذاشتند که دولت چه شاخصه هایی را برای میزان جدیت ایران در عمل به تعهداتش در نظر دارد.
قائم مقام وزارت خارجه با اشاره به بازدید بیست و پنجم اکتبر از مرکز فردو و مذاکرات نوزدهم اکتبر با ایران گفت تا پایان ماه در وضعیتی قرار خواهیم داشت که در باره ی جدیت ایران درک دقیقی داشته باشیم. استاینبرگ با اشاره به سفر هفته ی گذشته اش به چین و تمایل روسیه برای همکاری بیشتر ابراز امیدواری کرد شاهد جبهه ی متحدی در برابر ایران باشیم.

۱۳۸۸ مهر ۱۳, دوشنبه

فشار سنگین کنگره برای تشدید تحریم ایران

بامداد سه شنبه نشستی در ارتباط با ایران در سنا برگزار می شود. این نخستین نشست کمیته ی امور بانکی سنا با هدف بررسی لایحه ی جدید تشدید تحریم ایران به ریاست سناتور کریستوفر داد، تنظیم کننده ی لایحه، است.
جیمز استاینبرگ، قائم مقام وزارت خارجه ی آمریکا، استوارت لوی، معاون وزارت خزانه داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی، و دنیل هیل، کفیل معاون وزارت بازرگانی در امور صنعت و امنیت، از مقامات دولتی حاضر در جلسه خواهند بود. پیش از این گروه، سناتور دموکرات رابرت کیسی و سناتور جمهوریخواه سم براونبک به تشریح لایحه ی مشترک شان برای تحریم سرمایه گذاری در ایران می پردازند.
در کنگره بی صبری شدیدی برای تشدید تحریم ها دیده می شود. روشن نیست پرزیدنت اوباما تا چه موقع می تواند هم حزبی هایش و جمهوریخواهان را به ادامه ی تعامل با ایران مجاب کند.

سناتور کری: «انتخاب میان گزینه ی نظامی و ایران مسلح به جنگ افزار اتمی ما را وامی دارد به دیپلماسی فرصتی دهیم»

گزارش روزنامه ی نیویورک تایمز از یک نتیجه گیری محرمانه ی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ی دستیابی ایران به چگونگی ساخت بمب اتم؛ واکنش شدید قانونگذاران در کنگره ی آمریکا را به همراه داشته است.
قانونگذاران دموکرات و جمهوریخواه از تخصیص یک هفته ی کامل کار کنگره به ایران با هدف تصویب لوایح تشدید تحریم علیه رژیم سخن می گویند.
برغم تاکید مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی بر نبود شواهد متقن حاکی از برنامه ی جاری جنگ افزار هسته ای در ایران؛ نیویورک تایمز از یک تحلیل محرمانه ی اعضای ارشد آژانس حاکی از دستیابی ایران به اطلاعات کافی برای طراحی و تولید یک بمب اتم خبر می دهد.
سناتور دموکرات اون بای می گوید اگر چیزی به تغییر فکر رهبران ایران منجر نشود آنها به بمب اتم دست خواهند یافت از این رو باید با تحریم های شدید روبرو شوند و این مهم باید اینک رخ دهد.
سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهم می گوید دولت ایران را باید برای دستیابی به اطلاعات مطرح در این گزارش تحت فشار گذاشت.
اما، مقامات دولت اوباما به این گزارش واکنشی کاملا متفاوت نشان دادند.
قانونگذاران از ادامه ی گفتگو با ایران حمایت می کنند اما، در سایه ی گزارش نیویورک تایمز و فاش شدن مرکز غنی سازی دوم ایران موسوم به «فردو»؛ اعضای کنگره باور خود را نسبت به اینکه ایران تنها در برابر دیپلماسی از مولفه های برنامه ی جنگ افزار هسته ای اش دست بکشد از دست می دهند.
سناتور جمهوریخواه سکسبی چمبلیس می گوید دولت اوباما جدیت مساله را درک می کند اما، ادامه ی گفتگو نتیجه بخش نخواهد بود.
برغم موافقت ایران با بازرسی از مرکز «فردو» و گزارش های حاکی از گفتگو بر سر ارسال بیش از هزار و دویست کیلوگرم اورانیوم غنی شده ی تا سقف پنج درصد ایران به روسیه و فرانسه برای غنی سازی تا سقف بیست درصد؛ سناتور گراهم می گوید ایران پیشتر نیز با اروپایی ها توافق کرد که سوخت هسته ای را به روسیه بفرستد اما، بعد آن را رد کرد.
قانونگذاران می گویند طی دو هفته ی آینده باید یک هفته کار کنگره را به ایران اختصاص داد تا مجموعه ای از لوایح از تحریم بنزین و فرآورده های نفتی تا تحریم های شدید بیمه ی حمل و نقل دریایی و بانکی و مالی برای تقویت دست پرزیدنت اوباما در برابر ایران به تصویب برسد.
منتقدان می گویند افزایش تحریم ها مردم ایران را که از رژیم بریده اند به آغوش آنها بازخواهد گرداند.
سناتور دموکرات جان کری در مقاله ای در فاینشنال تایمز می نویسد اینکه ایران در سایه ی اعتراضات مردمی و شکاف عمیق سیاسی داخلی موافقت کرده است در مذاکرات با غرب و آمریکا مساله ی حقوق بشر و دموکراسی مطرح شود فرصت غنیمتی است تا به مردم ایران نشان داد پیشرفت بر سر مساله ی هسته ای به بهای نقض حقوق بشر تمام نخواهد شد.
سناتور دموکرات رابرت کیسی می گوید گر چه این روزها شاهد تصاویر ادامه ی تظاهرات گسترده ی خیابانی نیستیم اما، این یک واقعیت است که ایران برای همیشه تغییر کرده است.
سناتور کری در مقاله اش در فاینشنال تایمز با اشاره به عدم اعتماد عمیق آیت الله خامنه ای به آمریکا می نویسد تعامل با ایران ممکن است به شکست بیانجامد و سرکوب مردم در تابستان ممکن است پاسخ کوتاه و مختصر رژیم به دست دوستی پرزیدنت اوباما بوده باشد. رئیس کمیته ی روابط خارجی سنا می نویسد با توجه به آشفتگی داخلی رژیم ممکن است قادر به حفظ یک گفتگوی مستمر و استراتژیک با جهان خارج نباشد اما، تاکید می کند انتخاب واقعی میان گزینه ی نظامی و ظهور یک ایران مسلح به جنگ افزار اتمی ما را وادار می کند به دیپلماسی فرصتی دهیم.

۱۳۸۸ مهر ۹, پنجشنبه

«از مذاکره ی دو جانبه ی ایران و آمریکا چه کسی سود می برد؟»

در برنامه ی جمعه ی تفسیر خبر هنری سوکولسکی، مدیر مرکز آموزش سیاست های منع گسترش جنگ افزار هسته ای، حضور داشت. این مرکز سال هزار و نهصد و نود و چهار در واشنگتن با هدف ارتقاء درک بهتر سیاستگزاران، پژوهشگران و رسانه ها از تبعات تکثیر جنگ افزارهای استراتژیک پایه گذاری شد. سوکولسکی در حال حاضر عضو کمیسیون منع گسترش جنگ افزار کشتار جمعی و تروریسم کنگره ی آمریکا است. هنری سوکولسکی از سال هزار و نهصد و هشتاد و نه تا هزار و نهصد و نود و سه معاون سیاست منع گسترش جنگ افزار هسته ای در دفتر وزیر دفاع آمریکا بود.
پرزیدنت اوباما ساعتی پس از پایان هفت و نیم ساعت مذاکره ی دیپلمات های شش قدرت جهان با ایران در ژنو و چهل و پنج دقیقه گفتگوی دوجانبه ی کم نظیر میان عالی ترین مقامات ایران و آمریکا، ویلیام برنز، معاون امور سیاسی وزارت خارجه ی آمریکا، و سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران، طی سه دهه ی گذشته، مذاکرات را سرآغازی سازنده توصیف کرد. رئیس جمهوری آمریکا گفت ما هفته ی گذشته شواهدی روشن در باره ی ساخت پنهانی تاسیسات غنی سازی در قم ارائه کردیم؛ حال که ایران برای همکاری کامل با آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرده است باید طی دو هفته اجازه ی بازرسی بی قید و شرط را در اختیار بازرسان قرار دهد. رئیس جمهوری آمریکا سپس از سفر قریب الوقوع مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، به تهران خبر داد و تاکید کرد محمد البرادعی از حمایت کامل اش برخوردار است.
ایران موافقت کرد بخش عمده ای از اورانیوم غنی شده ی موجودش را که گفته می شود در صورت غنی سازی با درصد بالا برای تولید یک بمب اتم کافی است کاهش و به روسیه بفرستد تا به اصطلاح ساعت برنامه ی هسته ای ایران و تلاش های دیپلماتیک صفر شود.

هنری سوکولسکی می گوید گرچه این اتفاق قابل توجهی است اما، مشکل این است که ایران کماکان به غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد.
با هنری سوکولسکی به بررسی دستاوردهای مذاکرات ژنو و چشم انداز همکاری های ایران و آمریکا پرداختیم. او همچنین به مسائل فنی، حقوقی، و سیاسی حول و حوش مرکز غنی سازی قم اشاره کرد.
در ادامه ی برنامه، بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، و بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، به بررسی تحولات هفته پرداختند. آزمایش های موشکی ایران در آستانه ی برگزاری نشست ژنو و همزمان با اعتراضات دانشجویی در روز بازگشایی دانشگاهها از دیگر مسائل مطرح بود.
در برنامه کوشیدیم به این پرسش پاسخ دهیم که «از مذاکره ی دو جانبه ی ایران و آمریکا پس از سی سال چه کسی سود می برد؟»
بابک داد در وبلاگش در مطلبی با عنوان «جنبش سبز بمب اتمی نمی خواهد، کودتاچیان بدنبال قدرت هسته ای اند» می نویسد:
«مردم دنیا باید بدانند حكومت ايران در پی احيای غرور ملی ايرانيان نيست و غرور ملی ايرانيان هم با دستیابی به بمب اتمی احياء نمی شود. دنيا بايد مردم ایران را بشناسد كه بر خلاف آن عده قليلی می انديشند كه غالبا" در تصاوير تلويزيونی حكومتی به عنوان ملت ايران نمايش داده می شوند و شعار جنگ و مرگ سر می دهند. ملت ايران غرور ملی خود را با دستیابی به بمب اتمی يا انكار ملل ديگر و يا با جنگ و خونريزی مطالبه نمی کنند.»

لینک برای دانلود با سرعت بالا یا کم:

دانلود۵۶K

دانلود۲۵۶K

لینک وبلاگ بابک داد:

http://babakdad.blogspot.com

لینک نشریه ی اینترنتی بابک یکتافر:

http://www.washingtonprism.org

لینک وبسایت مرکز تحت مدیریت هنری سوکولسکی:

http://www.npec-web.org

«دیپلماسی توام با فشار کماکان بهترین گزینه در برابر ایران»

خبرگزاری فرانسه به نقل از ایرنا از دیدار دو عضو ارشد مجلس نمایندگان آمریکا با منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ی ایران، طی دیدار او از واشنگتن خبر می دهد.
در همین حال یک سناتور ارشد دموکرات می گوید اگر ایران به آخرین تلاش های دیپلماتیک واشنگتن طی چند هفته ی آتی پاسخی درخور ندهد تحریم های شدید و هدفمندی در انتظارش خواهد بود.
بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از ایرنا ملاقات دو عضو کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با منوچهر متکی در واشنگتن که در آستانه ی نشست ژنو انجام گرفت شامل گفتگوهایی درباره ی دومین مرکز غنی سازی اورانیوم در نزدیکی قم بوده است.
طی تماس های بسیاری که با دفاتر رهبران دموکرات و جمهوریخواه کنگره و اعضای کمیته های امور خارجی مجلس نمایندگان و روابط خارجی سنای آمریکا داشتم بسیاری شرکت خود در چنین ملاقاتی را رد کرده و نسبت به وقوع آن اظهار بی اطلاعی کردند اما، کسی امکان وقوع چنین دیداری را رد نکرد.
وزیر خارجه ی ایران با موافقت وزارت خارجه ی آمریکا توانست روز گذشته برای بازدید از دفتر حفاظت منافع ایران در سفارت پاکستان از نیویورک به واشنگتن بیاید. این نخستین بار طی یک دهه ی گذشته است که چنین اتفاقی رخ می دهد و اولین بار طی سی سال جاری است که وزیر خارجه ی ایران به واشنگتن می آید. آخرین بار دولت کلینتون در سپتامبر دو هزار موافقت کرد کمال خرازی، وزیر خارجه ی وقت، در دانشگاه هاروارد ماساچوستز و دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس آنجلس سخنرانی کند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از ایرنا می نویسد دو عضو کنگره ی آمریکا در دیدار با منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ی ایران، از او پرسیده اند آیا تهران بزودی اجازه خواهد داد بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از مرکز غنی سازی قم بازدید کنند. متکی در پاسخ گفته است ایران همواره با آژانس همکاری داشته است و اینک نیز آماده ی دادن مجوز به بازرسان است.
کارشناسان نگران این هستند که ایران با تاخیر در این بازرسی هر گونه نشانه ی فعالیت های نظامی هسته ای در آن مرکز را که سه سال بطور پنهانی در حال ساخت بود از بین ببرد.
متکی به قانونگذاران آمریکایی گفته است تاریخ بازرسی در گفتگوها با آژانس تعیین می شود.
ظاهرا وزیر خارجه ی ایران در ملاقات با دو عضو کنگره تاکید کرده است ایران از حق خود برای برخورداری از غنی سازی اورانیوم نخواهد گذشت.
سناتور دموکرات کریستوفر داد، رئیس کمیته ی پر قدرت امور بانکی سنا، در آستانه ی نشست ژنو هشدار داد به ایران اجازه ی دفع الوقت داده نخواهد شد. سناتور داد گفت اگر ایران به تلاش های دیپلماتیک ما طی چند هفته ی آتی پاسخ ندهد لایحه ای را برای تقویت قابلیت دولت اوباما برای اعمال تحریم های شدید و هدفمند ارائه خواهد کرد.
کارشناسان معتقدند ایران بر مبنای مفادی از پیمان ان پی تی که سال دو هزار و سه به امضا رساند باید هر زمان که تصمیم به ساخت یک تاسیسات هسته ای بگیرد آژانس را در جریان بگذارد. اما، ایران سال دو هزار و هفت در اعتراض به تحریم های شورای امنیت پایبندی خود به این بند را رد کرد.
کریستوفر داد معتقد است واشنگتن باید با سابقه ی طولانی تزویر و فریب ایران بر سر برنامه ی هسته ای اش برخورد کند.
لایحه ی جدید بخش انرژی، واردات بنزین، سیستم بانکی و بیمه را به شکلی هدفمند تحت فشار قرار خواهد داد و به گفته ی سناتور داد از یک رویکرد تبعیض آمیز پرهیز خواهد شد.
سناتور داد که عضو متنفذ کمیته ی روابط خارجی سنا هم هست با انتقاد از رژیمی که مردم خودش را سرکوب می کند تاکید دارد کنگره بر مبنای همان ضرب الاجلی که پرزیدنت اوباما و متحدان ما در پاییز تعیین کرده اند حرکت می کند تا برای رهبران ایران بهای سنگین اقتصادی، سیاسی، و دیپلماتیک عدم تغییر مسیرشان را برجسته کند.
سناتور داد هفته ی آینده ششم اکتبر نشستی را برای بررسی لایحه اش برنامه ریزی کرده است. او در پایان نطق خود در صحن سنا گفت هیچ گزینه ای حتی اقدام نظامی از مدنظر خارج نخواهد بود اما، تاکید کرد این لایحه بهترین گزینه ضمن پرهیز از اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای ایران است.از سناتور دموکرات جان کری، رئیس کمیته ی روابط خارجی سنا، امروز مقاله ای در فاینشنال تایمز منتشر شده است که عنوان آن «دیپلماسی توام با فشار کماکان بهترین گزینه در برابر ایران» است.

بدبینی قانونگذاران آمریکایی نسبت به نیات ایران در مذاکرات

قانونگذاران در کنگره ی آمریکا نسبت به نتیجه بخش بودن مذاکرات هسته ای پنج شنبه در ژنو چندان خوش بین نیستند و آماده می شوند تا تحریم های فلج کننده ی یکجانبه علیه رژیم ایران را به تصویب برسانند.
سناتور دموکرات اون بای، تنظیم کننده ی لایحه ی تشدید تحریم های اقتصادی ایران، می گوید قصد دارد از طریق این لایحه اختیاراتی به پرزیدنت اوباما بدهد تا به هر کار ممکن برای متوقف کردن برنامه ی جنگ افزار هسته ای ایران دست بزند.
آمریکا و غرب در آستانه ی نشست پنج شنبه در ژنو برای انتقال پیام واحد جامعه ی جهانی نیازمند حمایت مسکو و پکن هستند اما، بدنبال تشدید تنش ناشی از رزمایش موشکی ایران سرگی لاوروف، وزیر خارجه ی روسیه، دیروز از موضع هفته ی گذشته ی دیمتری مدودف، رئیس جمهوری آن کشور، مبنی بر گریز ناپذیری از تحریم؛ یک گام به عقب رفت و خواهان خویشتنداری شد.
سناتور جان مک کین، عضو ارشد کمیته ی نیروهای مسلح سنای آمریکا، شب گذشته در گفتگویی با شبکه ی خبری فاکس گفت عمیقا تردید دارد روسیه و چین بر سر تشدید تحریم ها علیه ایران همکاری کنند.
کارشناسان معتقدند دولت اوباما تحریم هایی را در نظر دارد که به ائتلاف فعلی لطمه نزند. شرکت های بیمه ی خطوط حمل و نقل دریایی در کانون این تلاش ها قرار دارد و هدف ضربه زدن به برنامه های هسته ای و موشکی از طریق اعمال فشار بر فعالیت های تجاری و بانکی سپاه پاسداران است.
سناتور مک کین تاکید دارد محاصره ی دریایی بنادر ایران می تواند گزینه ای قابل بررسی باشد اما، با توجه به امکان عملیات تلافی جویانه ی حزب الله لبنان علیه اسرائیل و مشکلات ناشی از مسدود کردن تنگه ی هرمز باید دقیق این گزینه را مورد مطالعه قرار داد. مک کین تاکید دارد گزینه ی مناسبی در برابر ایران در دست نیست.
الیوت انگل، رئیس دموکرات کمیته ی امور نیمکره ی غربی در مجلس نمایندگان آمریکا، هفته ی گذشته در یک گردهمایی حامیان اسرائیل در واشنگتن عهد کرد کنگره اجازه نمی دهد رژیم ایران به جنگ افزار هسته ای دست یابد و گفت آنها متوقف خواهند شد.
ایلیانا راس لتینن، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، با تحریک آمیز خواندن آزمایش موشک های سجیل و شهاب سه با برد حدود دو هزار کیلومتر در آستانه ی مذاکرات ژنو می گوید این ها همان موشک هایی است که اسرائیل، پایگاههای آمریکا در منطقه و بخشی از اروپا را در تیر رس دارد و اگر ایران به امکان تولید جنگ افزار هسته ای دست پیدا کند به کلاهک اتمی مسلح خواهد شد.
راس لتینن با اشاره به سایت دوم غنی سازی پنهانی در قم می گوید در حالی که نیات ایران کاملا روشن است رهبران جهان با کوتاهی در عمل فوری رژیم ایران را جسورتر می کند.
هاوارد برمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، در مقاله ای در واشنگتن پست می نویسد ما وقت زیادی برای انتظار نداریم و با اشاره به بیست سال سابقه ی پنهانکاری ایران عمیقا ابراز تردید می کند ایران قصد واقعی برای شفاف سازی فعالیت هایش در مذاکرات ژنو داشته باشد. برمن تاکید می کند پنجره ی نمایش جدیت ایران پنج شنبه باز و پایان سال میلادی جاری بسته می شود و اگر ایران با پیشنهاد توقف توسعه ی غنی سازی از جمله در مرکز قم در برابر توقف اعمال تحریم های شدیدتر موافقت نکند و تا پایان سال غنی سازی را متوقف نکند فشارهای سنگینی را باید متحمل شود.
هاوارد برمن با اشاره به لایحه اش که امضای سیصد عضو از چهارصد و سی و پنج عضو مجلس نمایندگان را بر خود دارد می گوید این لایحه در صورت اجرا می تواند به سقوط سیستم بانکی ایران بیانجامد و رژیم را با توجه به اینکه دیگر از حمایت مردم ایران برخوردار نیست در بخش انرژی برای تامین بنزین مصرفی با چالشی جدی روبرو کند.
مخالفان تشدید تحریم های یکجانبه در کنگره نگرانند که ماجرای جنگ عراق بار دیگر در باره ی ایران تکرار شود. بابی برایت، عضو دموکرات کنگره، معتقد است ما نباید به تنهایی با ایران برخورد کنیم بلکه همانطور که پرزیدنت اوباما عمل می کند در پی حفظ اتحاد جهانی در برابر ایران باشیم. برایت تاکید می کند ما شاهد سرپیچی صدام حسین از تحریم های مصوب کنگره بودیم و اگر این امر تکرار شود در ایران شاهد وضعیتی مشابه خواهیم بود.