سنای آمریکا با اکثریت قاطع متممی را به تصویب رسانده است که شرکت های فروشنده ی بنزین و دیگر فرآورده های نفتی به ایران را مشمول تحریم می کند.
مصاحبه ای اختصاصی داشتیم با سناتور تد کافمن، عضو کمیته ی روابط خارجی سنای آمریکا؛ و گفتگویی با دکتر کنت کتزمن، کارشناس ارشد امور ایران در مرکز تحقیق کنگره.
در بخش دوم کارشناسان برنامه، آقایان آرام حسامی، استاد علوم سیاسی دانشگاه مانتگمری، بابک یکتافر، سردبیر نشریه ی اینترنتی واشنگتن پریزم، و بابک داد، تحلیلگر و وبلاگ نویس، تحولات را زیر ذره بین قرار دادند.
لینک برای دانلود با سرعت پایین و بالا:
ftp://8475.ftp.storage.akadns.net/wm/voa/nenaf/pers/video/pers1930vFRI.wmv
ftp://8475.ftp.storage.akadns.net/wm/voa/nenaf/pers/video/pers1930vbFRI.wmv
لینک وبلاگ بابک داد:
متن کامل مصاحبه ی اختصاصی با سناتور تد کافمن، عضو کمیته ی روابط خارجی سنا و یکی از پنج تنظیم کننده ی طرح موسوم به «قانون ندا»:
سیامک دهقانپور:
«مراسم چهلم کشته شدگان ناآرامی های اخیر بر سر مزار ندا آقا سلطان با خشونت رژیم پاسخ داده شد. واکنش شما به موج تازه ی ناآرامی ها در ایران چیست؟»
سناتور تد کافمن:
«خیلی نگرانم. هم از بابت رفتار خشونت آمیز با مردم و هم نگرانی از اینکه این وضعیت ادامه خواهد داشت. زیرا تنش پیامدهای نحوه ی برگزاری انتخابات و برخورد با مردم کماکان در جامعه موجود است. از رفتار رژیم شگفت زده نیستم اما، نگران اینم که مردم آسیب می بینند و کشته می شوند. به باور من تا یک تغییر سیستماتیک عمده در شیوه ی عمل در ایران پدید نیاید این حرکت های اعتراضی متوقف نخواهد شد.»
سیامک دهقانپور:
«رژیم سی سال مردم را ترغیب می کرد شعار مرگ بر آمریکا سر دهند اینک مردم مرگ بر روسیه و مرگ بر چین را فریاد می زنند. برداشت شما چیست؟»
سناتور تد کافمن:
«این روند طبیعی یک تحول و انقلاب است. آمریکا سالها به عنوان کشوری خوب در دل ایرانیان جای داشته و دارد اما، حکومت می کوشید با آمریکا و ارزش های فرهنگی اش مخالفت کند. امروز نکته ی مهم وجود پرزیدنت اوباما است که در تغییر این نگاه به آمریکا بسیار موثر بوده است.»
سیامک دهقانپور:
«شما در سخنرانی خود زمان تصویب لایحه با اشاره به مشارکت مردم ایران در انتخابات گفتید بطرزی دردناک روشن است که راه بلند دموکراسی به برگزاری انتخابات ختم نمی شود. مخاطبان ما از طریق وبلاگ و فیس بوک می پرسند کنگره چگونه در این راه بلند در کنار مردم ایران خواهد بود؟»
سناتور تد کافمن:
«کنگره قاطعانه و راسخ در کنار مردم ایران ایستاده است. کنگره یکپارچه نگران رویدادها در ایران است و به فکر اینکه چگونه می توانیم مانع خشونت، حبس، سانسور، و بلوکه کردن گردش آزاد اطلاعات شویم. کنگره از هیچ اقدامی در جهت حمایت از مردم ایران در راه دموکراسی فرونگذار نخواهد کرد.»
سیامک دهقانپور:
«حکومت ایران بسرعت لایحه ی شما را محکوم کرد و آن را کمک به اغتشاشگران توصیف کرد. مخاطبان برنامه می پرسند این طرح چگونه عملی خواهد شد؟»
سناتور تد کافمن:
«ماده ی اول؛ سی میلیون دلار برای افزایش برنامه های تلویزیونی فارسی صدای آمریکا به دست شما و رادیو فردا می رساند. ماده ی دوم؛ با تخصیص بیست میلیون دلار، سایت های اینترنتی ای را در اختیار ایرانیان قرار می دهد که در جهت آموزش و اطلاع رسانی استفاده خواهد شد. ماده ی سوم؛ شرکت هایی را که تجهیزات کنترل و شنود در اختیار ایران قرار داده اند مشمول تحریم می کند. و ماده ی چهارم؛ پنج میلیون دلار در اختیار وزارت خارجه قرار می دهد تا بدقت مدارک نقض حقوق بشر را در کل و بویژه پس از انتخابات جمع آوری کند. این تلاشی جدی است و گر چه هنوز به قانون بدل نشده است و مصوبه ی سنا محسوب می شود اما، بخت بسیار بالایی دارد که به قانون کشور بدل شود.»
سیامک دهقانپور:
«شما سیزده سال یکی از اعضای هیات مدیره ی ناظر بر پخش برنامه های رادیویی تلویزیونی موسوم به بی بی جی بودید که صدای آمریکا زیر مجموعه ای از آن است و بیش از سه دهه در کنگره فعالیت کرده اید. مخاطبان برنامه دوست دارند بدانند این مواد قانونی برای آنها چه معنی دارد؟»
سناتور تد کافمن:
«وقتی بودجه ی سال آتی بی بی جی در کنگره تخصیص می یابد طبیعتا منابع مالی بیشتری در اختیار صدای آمریکا قرار می گیرد. پنج میلیون دلار هم به بودجه سال آتی وزارت خارجه افزوده می شود. این برنامه ای بسیار صریح و روشن برای حمایت از مردم ایران است.»
سیامک دهقانپور:
«این برنامه ها دقیقا چه موقع فعال می شوند؟»
سناتور تد کافمن:
«من سی و شش سال درگیر تصویب لوایح بوده ام. روند پر دردسری است. می توانم بگویم زود رخ خواهد داد اما، تاریخ دقیقی نمی توانم بدهم.»
سیامک دهقانپور:
«مخاطبان برنامه می گویند ما تمام تصاویر و اسناد زنده ی رویدادهای اخیر در ایران را برای شما فرستاده ایم دیگر به چه چیزی نیاز دارید؟ و سرانجام چگونه از این مدارک گردآوری شده استفاده خواهید کرد؟»
سناتور تد کافمن:
«گزارش های وزارت خارجه به کنگره امری معمول است. این طبیعتا درخواستی برای تهیه ی گزارشی جداگانه و جامع درباره ی وضعیت حقوق بشر در ایران خواهد بود و از سوی کنگره به عنوان مبنایی برای تصمیم گیری های بعدی بسیار جدی گرفته می شود.»
سیامک دهقانپور:
«مخاطبان ما می پرسند آیا این برنامه امکانی ایجاد خواهد کرد تا بدون نگرانی از کنترل رژیم با صدای آمریکا تماس اینترنتی یا تلفنی برقرار کرد؟»
سناتور تد کافمن:
«امید ما این است که چنین شود. البته نمی توانیم تضمین کنیم اما، این هدف اصلی لایحه است تا امکان تماس مطمئن با صدای آمریکا را فراهم کنیم. صدای آمریکا درباره ی گزارش رویدادها در ایران بسیار عالی عمل می کند. قصد ما این است که فضای بیشتری برای این فعالیت ها ایجاد کنیم.»
سیامک دهقانپور:
«ماده ی مربوط به جلوگیری از فروش تجهیزات شنود و کنترل به ایران دقیقا چه تبعاتی دارد؟»
سناتور تد کافمن:
« تقریبا همان عملکرد تحریم را دارد. یعنی شرکت های فروشنده ی این تجهیزات به ایران از هر گونه تجارت با کشورها محروم می شوند. بویژه شرکت های وابسته به آمریکا را بابت هر گونه همکاری های مرتبط با سانسور و بلوکه کردن اینترنت در ایران به کل از قرارداد با دولت فدرال محروم می کند.»
سیامک دهقانپور:
«حکومت ایران اخیرا گروهی از زندانیانی را که بدنبال سرکوب اعتراضات مردمی دستگیر کرده بود آزاد کرد و گروهی را هم محاکمه می کند. واکنش رژیم را در این چند هفته چگونه ارزیابی می کنید؟»
سناتور تد کافمن:
«تحلیل رفتار حکومت ایران با توجه به پیچیدگی های تصمیم گیری میان رهبر جمهوری اسلامی، شورای نگهبان، احمدی نژاد، گروهی از روحانیون محافظه کار، و سپاه کار دشواری برای یک ناظر بیرونی است. من به عنوان یک جعبه ی سیاه به آن نگاه می کنم تا ببینم چه از آن بدست می آید. آنچه که روشن است حکومت به یک رشته تصمیم گیری های غلط دست زده است و وقتی شما در این روند می افتید تصمیم گیری های نادرست پیاپی ای انجام می دهید. امید من این است که متنفذین در ایران درک کنند باید جلوی این دور تسلسل تصمیم گیری های غلط را بگیرند و اگر نه رویدادهای ناگواری را شاهد خواهند بود.»
سیامک دهقانپور:
«چین پس از سرکوب تیانانمن مجبور به پذیرش مجموعه ای از تغییرات و اصلاحات شد. فکر می کنید ایران نیز در زیر فشارهای داخلی و خارجی مجبور به پذیرش اصلاحات و تغییرات شود؟»
سناتور تد کافمن:
«واقعا روشن نیست چه اتفاقی خواهد افتاد. آیا سیستم حاکم کنونی به این باور خواهد رسید که ناگزیر از تغییرات جدی است یا گروهی دیگر در یک حرکت انقلابی حکومت را سرنگون و اداره ی امور را بدست خواهند گرفت. وضعیت فعلی ایران بنظر مشابه دیگ آب جوشی است که اگر کسی بخار آن را خالی نکند خواهد ترکید. امیدوارم همانطور که در دوران سقوط دیوار برلین کشورهای اروپای شرقی روند آرام تغییرات را به اجرا گذاشتند مقامات ایران هم درک کنند که ادامه ی این فشار بر مردم بسیار خطرناک است.»
سیامک دهقانپور:
«در سنا موج جدیدی از فشارها برای ممانعت فروش بنزین به ایران آغاز شده است. اسم شما در میان این لایحه که هفتاد و یک سناتور حامی آن هستند دیده نمی شود. علت چیست؟
سناتور تد کافمن:
«درست است من از حامیان این طرح نیستم. سناتور باب کیسی هم لایحه ی مشابهی دارد. مبنای رویکرد من اعتماد کافی به عملکرد دولت پرزیدنت اوباما و روشی است که در برابر ایران در پیش گرفته اند. معاون رئیس جمهوری، وزیر خارجه، و دنیس راس شخصیت های بسیار آگاهی در باره ی ایران هستند. من می خواهم به آنها زمان بدهم و عقیده ندارم افراد متعددی باید در اجرای استراتژی در برابر ایران مداخله کنند. من نهایت احترام را برای سناتور اون بای و سناتور باب کیسی قائلم ولی امیدم این است که رویکرد دولت نتایج مثبتی در بر داشته باشد. من برای دولت کار نمی کنم و نماینده ی مردم ایالتم هستم. اگر لازم باشد به روند تحریم ها خواهم پیوست.»
سیامک دهقانپور:
«پس اگر لایحه آنطور که دیگر اعضای سنا می گویند پایان ماه سپتامبر به رای گذاشته شود شما به آن رای نمی دهید؟»
سناتور تد کافمن:
«نمی دانم شرایط آن موقع چگونه باشد ولی در حال حاضر چنین قصدی ندارم.»
سیامک دهقانپور:
«مخاطبان برنامه می پرسند چطور دولت اوباما با وجود تمام ناآرامی ها در ایران کماکان قصد دارد با این رژیم سر میز مذاکراه بنشیند؟»
سناتور تد کافمن:
«این بازی بسیار پیچیده ای است. طبیعتا دولت اوباما قصد برون رفت از بن بست فعلی را دارد اما، نباید برای این رژیم با رفتار هولناکی که با مردم داشته است کوچکترین احترامی قائل شد. بنظر من مهم است که ایرانیان را در دستیابی به آرمانهایش یاری داد. حفظ خط فاصل در این میان بسیار دشوار است. من سی و شش سال در کنگره کار کرده ام کنگره جای مناسبی برای تعیین تاکتیک های منفرد در برابر کشورها نیست. کنگره باید استراتژی کلی را تعیین کند و انتخاب تاکتیک های روز به روز را برعهده ی دولت فارغ از اینکه از چه حزبی باشد بگذارد.»
سیامک دهقانپور:
«آیا برای پانزده بیست میلیون ایرانی که برنامه های ما را می بینند سخنی دارید؟»
سناتور تد کافمن:«ایرانیان واقعا مردمی بسیار شجاع اند. برای ما دیدن این تصاویر ساده است. اما، بودن در آن موقعیت غیرقابل تصور است. من شجاعت و هوشمندی مردمی که جان و سلامتشان را در این راه در دست گرفته اند و خواهان چیزی بیش از حق رای و انتخاب نیستند تحسین می کنم. دوست دارم به مردم ایران بگویم به آنچه انجام می دهید ادامه دهید تا به جامعه ای آزاد دست یابید. این چیزی است که ما برای شما می خواهیم و تصور می کنم شما هم همین را می خواهید.»