۱۳۸۷ تیر ۱۰, دوشنبه

تحریم بنزین بله، جنگ نه

گری اکرمن، رئیس دموکرات کمیته ی فرعی امور خاورمیانه در مجلس نمایندگان، و مایک پنس، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، تنظیم کنندگان قطعنامه ی تحریم فروش بنزین به ایران که در لایحه ی خود خواستار شدت عمل سریع رئیس جمهور در مقابله با تهدیدهای ناشی از ایران شده اند طی نامه ای اعلام کردند قطعنامه ی آنها مجوزی برای اقدام نظامی علیه ایران نیست.
بعضی تحلیلگران معتقدند بندی که خواهان بازرسی تمام محموله ها به مقصد بنادر ایران است بلوکه کردن تنگه ی هرمز را بدنبال خواهد داشت اما، اکرمن و پنس در نامه ی خود نوشته اند اجرای این تحریم های جدید هیچ تفاوتی با روش اجرای تحریم های فعلی نخواهد داشت.
قطعنامه ی اکرمن و پنس موفق شده تا کنون حمایت دویست و پنج قانونگذار را در مجلس نمایندگان جلب کند.
سناتور دموکرات اون بای، عضو کمیته ی نیروهای مسلح سنا، نیز که در قطعنامه ی نسبتا مشابهی خواستار جلوگیری از انتقال بنزین به ایران شده است در بندی تصریح کرده است هیچ بخشی از این قطعنامه نمی تواند به منزله ی مجوز اقدام نظامی علیه ایران تعبیر شود.
سناتور بای هم تا کنون موفق شده امضای بیست و شش سناتور را بر قطعنامه ی خود ثبت کند.قطعنامه های اکرمن- پنس و سناتور بای در عین حال که از رئیس جمهوری آمریکا می خواهد ممنوعیت فروش بنزین به ایران را مدنظر قرار دهد اما، هر دو غیرالزامی اند.

هرش: کنگره با عملیات اطلاعاتی پنهانی در ایران موافقت کرده بود

نشریه ی آمریکایی نیویورکر در گزارشی با عنوان "آماده کردن میدان جنگ: دولت بوش اقدامات سری خود را علیه ایران شدت می بخشد" ادعا کرده است که رهبران کنگره ی آمریکا با درخواست دولت پرزیدنت بوش در سال گذشته برای تخصیص چهارصد میلیون دلار بودجه در راستای گسترش چشمگیر عملیات پنهانی عمده درون ایران موافقت کرده بودند. بنا به گزارش این بخشی از برنامه ی تضعیف رژیم جمهوری اسلامی ایران بوده است که طیفی از عملیات مخفی از جمع آوری اطلاعات از برنامه یٍ هسته ای ایران تا حمایت از گروههای شورشی اپوزیسیون را شامل می شده است.

بر مبنای قوانین فدرال در آمریکا زمانی که رئیس جمهور قصد صدور دستور عملیات پنهانی داشته باشد باید طی درخواستی فوق العاده محرمانه کنگره ی آمریکا و دست کم رهبران دموکرات و جمهوریخواه و روسای کمیته های کنگره را که به «باند هشت» یا "Gang of Eight"معروف اند در جریان بگذارد تا از بودجه ای که پیشتر در نظر گرفته شده برای این منظور استفاده شود.
سیمور هرش، نویسنده ی مقاله ی نیویورکر، بیش از سه سال است درباره ی ایران گزارش های جنجالی می نویسد که عمدتا از سوی دولت پرزیدنت بوش رد شده است. دنا پرینو، سخنگوی کاخ سفید، چون گذشته از اظهارنظر در باره مقاله ی نیویورکر خودداری کرد.
سیمور هرش مدعی است منابع او در ارتش و کنگره ی آمریکا به او اطمینان داده اند که عملیات پنهانی شامل حمایت از اقلیت عرب اهوازی، گروههای بلوچ و دیگر مخالفین بوده است.
هرش مدعی است دستگیری اعضای نیروی قدس سپاه و بازگرداندن آنها به عراق برای بازجویی و پیگیری اهداف بسیار باارزش که ممکن است کشته یا دستگیر شده باشند بخشی از اقدامات نیروهای ویژه از درون عراق به درون خاک ایران بوده است.
رایان کراکر، سفیر آمریکا در عراق، دیروز به سی ان ان گفت مقاله را نخوانده است اما، ادعاها را درباره ی عملیات فرامرزی نیروهای ویژه ی آمریکا از جنوب عراق یا هر کجای دیگر به درون خاک ایران به کل رد کرد.
هرش روز یکشنبه به سی ان ان گفت این عملیات توسط سی آی ای و نیروهای عملیات ویژه انجام گرفته است و لزوما سفیر آمریکا در جریان قرار نداشته است. او یادآوری کرد یکی از دلایل کناره گیری دریاسالار ویلیام فالن، فرمانده ی پیشین سنتکام، فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا در خاورمیانه، بی اطلاع گذاشته شدن نسبت به این عملیات ویژه ی پنهانی بود.
سیمور هرش در مقاله ی خود ادعا می کند درخواست عملیات پنهانی پرزیدنت بوش از کنگره درست زمانی ارائه شد که گزارش اطلاعات ملی از توقف تلاش های ایران در تولید جنگ افزار اتمی در سال دو هزار و سه در اختیار کنگره ی آمریکا قرار گرفت. پرزیدنت بوش، مقامات کاخ سفید و سناتور جمهوریخواه جان مک کین از جمله شخصیت هایی بودند که گزارش اطلاعات ملی را به پرسش گرفتند.
سناتور مک کین و سناتور جمهوریخواه میچ مک کانل، رهبر اقلیت در سنای آمریکا، دیروز از اظهارنظر در باره ی گزارش هرش پرهیز کردند.
گزارش هرش مدعی است بعضی از رهبران کنگره پرسش های جدی در باره ی ماهیت این عملیات پنهانی و نقش سی آی ای و نیروهای عملیات ویژه داشتند.
سخنگوی کمیته ی اطلاعات کنگره بر مبنای مقررات حفظ محرمانه بودن چنین اسنادی از اظهار نظر خودداری کرده است. سی آی ای هم پاسخی نمی دهد.
هیچ یک از رهبران دموکرات کنگره ی آمریکا تا کنون حاضر به اظهار نظر نشده اند. سناتور جوزف لیبرمن، رئیس کمیته ی امنیت ملی سنا، که تنظیم قطعنامه ی تروریست خواندن سپاه را برعهده داشت می گوید آمریکا به هر کار ممکن برای حفظ منافع ملی اش دست می زند و جمهوری اسلامی باید دریابد نمی تواند به مداخله در امور عراق و قاچاق تسلیحاتی که به کشتار سربازان آمریکایی می انجامد ادامه دهد.
لیبرمن دیروز به شبکه ی خبری سی بی اس گفت تلاش های چند ماه گذشته به عقب راندن ایران منجر شده است.
وزلی کلارک، ژنرال بازنشسته ی ارتش آمریکا و فرمانده ی پیشین ناتو، که از مشاوران ارشد سناتور براک اوباماست، در همین گفتگو با سی بی اس گفت دولت بوش بیش از اندازه بر روی نیروی نظامی به عنوان ابزار پیشبرد منافع آمریکا اتکا داشته است و نداشتن یک استراتژی موثر دیپلماتیک در منطقه و انتقال حس این خطر که پس از عراق نوبت ایران و سوریه است کمابیش زمینه را برای مداخلات ایران فراهم کرده است.
معمولا بدنبال گزارش های پیشین سیمور هرش رهبران دموکرات کنگره واکنش هایی نشان می دادند اما، هیچ یک از هشت قانونگذار کلیدی که باید در جریان قرار بگیرند یا همان باند هشت تا کنون اظهارنظری نکرده اند. این گروه هشت نفره شامل: ننسی پلوسی و سناتور هری رید، رهبران اکثریت دموکرات در مجلس نمایندگان و سنا، سیلوستر ریز و سناتور جی راکفلر، روسای دموکرات کمیته ی های منتخب اطلاعات مجلس نمایندگان و سنا (ردیف بالا از چپ)، جان بینر و سناتور میچ مک کانل، رهبران اقلیت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان و سنا، و پیتر هوکسترا و کریستوفر باند، اعضای ارشد جمهوریخواه کمیته های منتخب اطلاعات مجلس نمایندگان و سنا (ردیف پایین از چپ)، هستند.

۱۳۸۷ تیر ۹, یکشنبه

فرمانده ی پیشین ناتو مک کین را به چالش می کشد

وزلی کلارک، فرمانده ی پیشین نیروهای ناتو در دوران جنگ بالکان، امروز در گفتگویی با شبکه ی خبری سی بی اس این ادعا را که سناتور جمهوریخواه جان مک کین از شرایط لازم برای در دست گرفتن فرماندهی کل قوی آمریکا برخوردار است به پرسش گرفت. کلارک ضمن تاکید بر اینکه مک کین به عنوان زندانی جنگ ویتنام قهرمان بسیاری از جمله خود او بوده و سفرهای متعددی به کشورهای جهان داشته است گفت مک کین از تجربه ی مدیریت لازم برای رهبری برخوردار نیست. ژنرال بازنشسته وزلی کلارک، از حامیان سناتور دموکرات هیلری کلینتون در انتخابات مقدماتی درون حزب دموکرات، از فرماندهان ارشد نظامی در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون بود. او با اشاره به سوابق نظامی مک کین می گوید خلبانی هواپیمای جنگی و مورد هدف قرار گرفتن و سقوط کردن کسی را مشمول شرایط لازم برای ریاست جمهوری نمی کند.
دریاسالار بازنشسته لیتون سمیت، از مشاوران مک کین، در واکنشی تند از اوباما خواسته است اگر به ادعای خود مبنی برارائه ی یک سیاست نوین باور دارد باید سخنان کلارک را محکوم کند. لیتون می گوید اگر اوباما قصد به زیر سوال بردن سوابق مک کین را دارد بهتر است جرات داشته باشد خودش این کار را انجام دهد نه اینکه پشت مشاورانش پنهان شود.
کلارک اخیرا به کمیته ی ۲۱ نفره ی مشاوران امنیت ملی براک اوباما پیوست.

۱۳۸۷ تیر ۸, شنبه

اوباما و مک کین به فرنگ می روند

سناتور دموکرات براک اوباما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، طی چند هفته ی آینده برای دیدار با رهبران فرانسه، آلمان، بریتانیا، اردن و اسرائیل به اروپا و خاورمیانه خواهد رفت. سفر به خاورمیانه برای کاهش نگرانی یهودیان و تحکیم روابط با کشورهای مسلمان نشین میانه رو بسیار مهم خواهد بود و نمایش چهره ی دیگری از دیپلماسی بین المللی آمریکا در اروپا از جمله همکاری بر سر گرم شدن تدریجی زمین، مسائل حقوق بشر، جنگ عراق و افغانستان، و چالش های قرن بیست و یکم از اهداف این سفر خواهد بود.
اوباما همچنین در قالب یک گروه از رهبران کنگره ی آمریکا تابستان از عراق و افغانستان دیدن می کند. تمام این سفرها پیش از زمان برگزاری کنوانسیون ملی حزب دموکرات انجام خواهد گرفت. در کنوانسیون که ۲۵ تا ۲۸ اوت در شهر دنور در ایالت کلورادو برگزار می شود اوباما و معاون او رسما نامزد حزب معرفی می شوند. کنوانسیون جمهوریخواهان از اول تا سوم سپتامبر در شهر مینیاپولیس در ایالت مینه سوتا برگزار می شود. من از آنجا شما را لحظه به لحظه در جریان آخرین تحولات خواهم گذاشت.
اوباما تنها یک بار در ژانویه ی ۲۰۰۶ از عراق بازدید کرده است اما، رقیب جمهوریخواهش سناتور جان مک کین ۸ بار به عراق رفته است که آخرین آن ماه مارس گذشته بود. مک کین هفته ی آینده برای دیدار با رهبران مکزیک و کلمبیا به آمریکای مرکزی سفر می کند.

۱۳۸۷ تیر ۷, جمعه

حمله ی دموکرات های یهودی به مک کین

دو سناتور و هشت قانونگذار مجلس نمایندگان آمریکا که همه یهودی و دموکرات اند به اتفاق شورای ملی دموکراتیک یهودیان در یک کنفرانس خبری در کنگره در یک اقدام غیرقابل انتظار به یک پاتک علیه سناتور جمهوریخواه جان مک کین، که سناتور اوباما را به نرمش در برابر ایران متهم می کند، دست زدند.
قانونگذاران دموکرات، با استناد به رای منفی مک کین در سال دو هزار و پنج به متمم سناتور فرنک لاتنبرگ که مفرهای فرار فعالیت موسسات وابسته ی شرکت های نفتی آمریکایی چون هالیبرتن در ایران را مسدود می کرد، مدعی اند مک کین چون بوش در بسیاری موارد منافع شرکت های نفتی را به منافع ملی آمریکا و هم پیمانانش ترجیح داده است و آنطور که نمایش می دهد در برابر ایران شدت عمل نشان نخواهد داد. لاتنبرگ می گوید اوباما آن موقع که لازم است برای اسرائیل می ایستد اما، مک کین با رای منفی اش خلاف آن را نشان داد.
اوباما و تمام دموکرات ها به جز یک تن به متمم رای مثبت دادند اما، مک کین و تمام جمهوریخواهان به جز سه تن به متمم رای منفی دادند و متمم با پنجاه و یک در برابر چهل و هفت رای شکست خورد. یکی از مشاورین ارشد کمپین مک کین این انتقاد را غیرعادلانه و با اهداف کاملا حزبی توصیف کرده است.

جزئیات جدید از روابط احتمالی عبدالقدیرخان با ایران

شب گذشته هاوارد برمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، ایلیانا راس لتینن، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، گری اکرمن، رئیس دموکرات کمیته ی فرعی امور خاورمیانه، و مایک پنس، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، نامه ی مشترکی به کاندالیزا رایس، وزیر امور خارجه ی آمریکا، نوشته اند و نسبت به اطلاعات جدید فاش شده درباره ی ابعاد فعالیت شبکه ی قاچاق هسته ای عبدالقدیرخان دانشمند پاکستانی عمیقا ابراز نگرانی کرده اند. در این نامه آمده است شواهدی بدست آمده که شبکه ی عبدالقدیر خان طرح ساخت مدل های کوچکتر و پیچیده تری از کلاهک اتمی را در اختیار کشورهایی قرار داده است و احتمال دارد بدست ایران افتاده باشد. این چهار قانونگذار جمهوریخواه و دموکرات قویا از وزیر خارجه خواسته اند دولت پاکستان را برای دسترسی مستقیم آمریکا به عبدالقدیرخان تحت فشار بگذارد و تاکید کرده اند کنگره بیش از این نمی تواند به اطلاعات دست دوم از شبکه ی او بسنده کند. آنها نسبت به خطری که امنیت اسرائیل و هم پیمانان آمریکا را تهدید می کند هشدار داده اند. قانونگذاران خواهان اطمینان از عدم لغو بازداشت خانگی عبدالقدیرخان شده اند.

انهدام صدف تو خالی؟

سناتور جمهوریخواه جان مک کین، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، با اذعان به دستاوردهای مذاکرات شش جانبه ی آمریکا، روسیه، چین، ژاپن، کره ی جنوبی با کره ی شمالی که تا امروز به انهدام برج خنک کننده ی اصلی مجتمع هسته ای یونگ بیون منجر شده است گفت کماکان پرسش هایی درباره ی میزان پلوتونیوم موجود در کره ی شمالی و نقش آن کشور در تاسیسات هسته ای مورد ظن سوریه وجود دارد از این رو برای ادامه ی لغو تحریم ها باید توافقنامه را بطور کلی دید و اطمینان حاصل کرد که نگرانی های ژاپن و کره جنوبی مورد رسیدگی قرار گرفته باشد. مک کین تاکید کرد باید خیلی محتاط باشیم.
ژاپن معتقد است تصمیم آمریکا برای حذف کره ی شمالی از لیست تروریسم باید به پیشرفت ها در حل اختلاف دو کشور بر سر آدم ربایی های اتباع ژاپنی در دهه ی هفتاد و هشتاد منوط شود.
طی چهل و پنج روز آینده آمریکا تلاش خواهد کرد میزان صداقت کره ی شمالی را بر مبنای اظهارنامه اش بسنجد و آن را تائید کند. دولت بوش در طول این دوره برای لغو بخشی از تحریم های تجاری و حذف کره ی شمالی از لیست کشورهای حامی تروریسم باید کنگره را در جریان بگذارد.
سناتور دموکرات براک اوباما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، می گوید کنگره نقش مهمی در این چهل و پنج روز برعهده دارد. او تاکید می کند تحریم ها مهمترین بخش اهرم های فشار آمریکا برای تحت فشار گذاشتن پیونگ یانگ در راستای عمل به تعهداتش است.
کره ی شمالی در حال حاضر هیچ تعهدی نسبت به آشکار کردن برنامه ی غنی سازی اورانیوم خود و ابعاد همکاری هایش در برنامه ی مخفی ساخت رآکتور هسته ای برای سوریه ندارد. رآکتوری که سپتامبر دو هزار و هفت توسط جت های اسرائیلی بمباران شد.
سناتور دموکرات جوزف بایدن، رئیس کمیته ی روابط خارجی سنای آمریکا، می گوید این نگرانی ها باید پیش از وارد شدن به فاز بعدی یعنی برچیده شدن کامل تاسیسات هسته ای و مواد اتمی از کره ی شمالی برطرف شود.
هاوارد برمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، حرکت دولت را دلگرم کننده توصیف کرده اما اطمینان داده است کنگره بدقت اقدامات کره ی شمالی را زیر نظر داشته باشد.
گروهی این اقدام را یک پیروزی دیپلماتیک برای پرزیدنت بوش می دانند و گروهی معتقدند پرزیدنت بوش می کوشد پیش از ترک کاخ سفید برای حل مساله بیش از اندازه نرمش نشان دهد.
شدیدترین واکنش منفی را ایلیانا راس لتینن، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، از حامیان نزدیک پرزیدنت بوش، نشان داد. راس لتینن می گوید دولت بوش عجولانه در پی تشویق کره ی شمالی است. او تاکید می کند اصلاحیه ی اخیر قانون کنترل تسلیحات تصریح کرده است که حذف نام کره ی شمالی از لیست تروریسم در گرو روشن کردن روابطش با سوریه و ایران است. راس لتینن با بی اعتمادی نسبت به حسن نیت پیونگ یانگ یادآوری می کند زمانی که دولت بوش درگیر مذاکره بود آنها همکاری پنهانی با سوریه داشتند. او با توجه به فرسودگی رآکتور یونگ بیون می گوید تخریب برج خنک کننده ی نیروگاه چیزی بیش از نابود کردن یک صدف توخالی نیست. به باور راس لتینن پاداش دولت بوش به کره ی شمالی به روابط آمریکا با متحدانش چون ژاپن لطمه می زند و پیامی نادرست برای دمشق و تهران دربر دارد که آمریکا فارغ از منافعش بر بی اعتنایی و بی پروایی صحه می گذارد.

«کفش مرا به پا کن»

همانطور که وعده دادم ویژه برنامه ی شباهنگ برگزار شد و فرصتی بود تا کنگره و سینما، دغدغه ی زندگی ام، را به هم پیوند بزنم. حضور رابین سمیت، نویسنده و کارگردان فیلم «کفش مرا به پا کن»، و استقبال بییندگان و شنوندگان صدای آمریکا و ای میل ها و پیام های دلگرم کننده شما به برنامه حال و هوای خاصی داد. برای دیدن برنامه به لینک زیر مراجعه کنید. دوست دارم بیشتر در این باره حرف بزنیم و اگر پرسشی دارید مطرح کنید.
http://www.voanews.com/wm/voa/nenaf/pers/pers1830vbTHU.asx

۱۳۸۷ تیر ۵, چهارشنبه

روی دیگر کنگره

فردا ویژه برنامه ی یک ساعته ای به جای برنامه ی شباهنگ پخش خواهد شد که تهیه و اجرای آن را من برعهده دارم. در این برنامه ضمن نقد و بررسی فیلم "Come Walk in My Shoes" که داستان زندگی جان لوئیس، عضو کنگره ی آمریکا از ایالت جورجیا و از رهبران جنبش مدنی آمریکا، است نگاهی به جنبش غیرخشونت آمیز سیاهان در آمریکا خواهیم کرد. میهمان این برنامه خانم رابین سمیت، نویسنده و کارگردان فیلم، خواهد بود. در طول برنامه گفتگوهای متعددی را که با رهبران کنگره در این باره انجام داده ام به نمایش خواهیم گذاشت. تلاش خواهم کرد روی دیگری از کنگره را به شما نشان دهم و ببینیم چه درس هایی از این جنبش می توان آموخت؟
محبت کنید اگر پرسشی دارید پیش از برنامه یا در طول برنامه با من در میان بگذارید.

دکتر نو

مشکل تامین منابع انرژی آینده مساله ای است که آمریکا با آن دست به گریبان است و سناتور مک کین و رقیب دموکراتش سناتور براک اوباما، کاندیداهای رهبری آینده ی آمریکا، بر سر آن اختلاف دارند.
براک اوباما دیروز ایده ی پیشنهادی مک کین را برای راه اندازی ۴۵ رآکتور اتمی در آمریکا تا سال ۲۰۳۰ مورد انتقاد قرار داد و گفت مک کین در این طرح هیچ پیشنهادی برای چگونگی انبار سوخت مصرفی در نیروگاه ارائه نکرده است.
وزارت انرژی آمریکا مدتهاست پیشنهاد ایجاد چنین انباری را در کوهستان موسوم به یوکا در ۱۴۵ کیلومتری لاس وگاس در نوادا جایی که اوباما دیروز سخنرانی می کرد ارائه کرده که تا کنون بدلایل زیست محیطی مورد مخالفت کنگره قرار گرفته است.
از جمله مخالفان رهبر اکثریت سناتور هری رید، سناتور ایالت نواداست.
کمپین مک کین آگهی انتخاباتی را تهیه کرده است که با الهام از شخصیت دکتر نو در مجموعه فیلم های جیمزباند براک اوباما را که با تمام پیشنهادهای اخیر مک کین برای کاهش مصرف انرژی مخالفت می کند دکتر نو یا دکتر نه نام گذاشته اند.

مک کین و اوباما خواستار برکناری موگابه

سناتور جان مک کین و رقیب دموکراتش براک اوباما هشدار داده اند اگر رابرت موگابه دور دوم انتخابات در زیمبابوه را علیرغم موارد ارعاب و سرکوب اپوزیسیون برگزار کند جامعه ی جهانی باید مذاکرات سیاسی برای دوره ی انتقال قدرت و پایان دادن به ۲۸ سال حکومت موگابه را آغاز کند.
مک کین ایده ی تحریم زیمبابوه و اخراج دیپلمات های آن کشور از واشنگتن و محرومیت از شرکت در سازمان های منطقه ای آفریقا را مطرح کرده است.
سناتور اوباما طی تماسی تلفنی با مورگن چانگیرای، رهبر اپوزیسیون (جنبش تغییرات دموکراتیک)، از مبارزات او تقدیر کرده و ابراز امیدواری کرده رنج و محنت مردم زیمبابوه با استقرار یک دموکراسی سالم بزودی به پایان برسد.
هیچ یک از دو کاندیدا مداخله ی نظامی را پیشنهاد نکرده اند اما، خواستار تشدید تحریم ها شده اند و از شدت عمل شورای امنیت استقبال کرده اند.

ایران در میان سه راهی آمریکا، هند و روسیه

بر مبنای قانون انرژی اتمی آمریکا مصوب سال ۱۹۵۴ قانونگذاران در کنگره ی آمریکا موظف اند برای تائید یا رد هر گونه توافقنامه ی استراتژیک اتمی دولت آمریکا با یک دولت خارجی قطعنامه ی مشترکی را در آغاز یک دوره ی شصت روزه ی بررسی توافقنامه ارائه کنند. کاخ سفید توافقنامه پیشنهادی همکاری غیرنظامی هسته ای آمریکا و روسیه را سیزدهم ماه مه در اختیار کنگره قرار داد اما، دوره ی شصت روزه ی بررسی کنگره از دیروز ۲۴ ماه ژوئن آغاز شد. هاوارد برمن، رئیس دموکرات کمیته ی امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، که قطعنامه ی مشترک را باتفاق ایلیانا راس لتینن، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، ارائه کرده است و اخیرا جلسه ای برای رسیدگی به این توافقنامه برگزار کرد می گوید مساله ی پیچیده ای است استدلال های مناسبی در دفاع از توافقنامه و استدلال های خوبی هم علیه آن وجود دارد اما، تاکید می کند برای من مساله در یک پرسش مهم خلاصه می شود: آیا موافقت با این توافقنامه در جهت تلاش های ما برای توقف برنامه ی جنگ افزار هسته ای ایران قرار دارد؟ برمن می گوید هدف از ارائه ی قطعنامه ی مشترک نمایش مخالفت او تا زمانی است که دولت بوش به این پرسش درباره ی حیاتی ترین چالش پیش روی سیاست خارجی آمریکا پاسخ دهد.
دولت بوش معتقد است روسیه اخیرا همکاری نسبتا رضایت بخشی در مسیر تحت فشار گذاشتن ایران نشان داده است اما، مقامات دولت تا کنون حاضر نشده اند تعهدی نسبت به پیامدهای تصویب این توافقنامه بدهند. اگر قطعنامه ی مشترک برمن و راس لتینن مورد تائید دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و سنا قرار نگیرد توافقنامه پس از ۹۰ روز بطور خودکار قابلیت اجرایی می یابد. با توجه به فرصت اندک پیش از تعطیلات تابستانی کنگره بررسی آن به پاییز موکول خواهد شد و احتمال دارد ترفندهایی برای به تعویق انداختن آن به دوره ی بعدی کنگره از سوی گروهی از قانونگذاران درنظر گرفته شود تا دوره ی شصت روزه بار دیگر از نو آغاز شود.
ادوارد مارکی، رئیس دموکرات کمیته ی استقلال انرژی در کنگره، که در همان روزهای نخست قطعنامه ی مخالفت جداگانه ای ارائه کرده بود معتقد است کانون نگرانی همکاری روسیه و ایران در چهار حوزه خلاصه می شود: خطر انتقال فناوری، دانش و مواد هسته ای؛ کمک ها به برنامه ی موشک های بالستیک؛ ادامه ی فروش قطعات لازم تولید جنگ افزار کشتار جمعی توسط شرکت های روسی علیرغم تحریم ها؛ و تحویل موشک های دفاعی پیشرفته ی تور ام یک. قانونگذاران علیرغم مخالفت گروهی از سناتورهای دموکرات توقف همکاری های روسیه و ایران را در لایحه ی جدید تحریم ایران منظور کرده اند.
سناتور دموکرات راس فاینگلد، عضو کمیته ی روابط خارجی و اطلاعات سنا، می گوید هر چند لایحه از حمایت گروه کثیری برخوردار است اما، انتظار می رود تغییراتی در آن اعمال شود. فاینگلد که از مدافعان حقوق بشر و در عین حال گسترش روابط دیپلماتیک با ایران است در پاسخ به این پرسش صدای آمریکا که درباره ی ایده ی گشایش یک کنسولگری یا دفتر حفاظت منافع در تهران و واقع بینانه بودنش در شرایط فعلی چه می اندیشد گفت درباره ی واقع بینانه بودنش باید فکر کند اما، معتقد است فکر بسیار خوبی است اگر بتوانیم بدون مصالحه بر سر اصول مورد نظرمان و امنیت افراد به آن برسیم.
ایران به یک توافق دیگر هسته ای آمریکا نیز گره خورده است.
امروز کمیته ی امور خارجی به ریاست گری اکرمن دموکرات نشستی برای بررسی آخرین تحولات درباره ی توافقنامه ی همکاری غیرنظامی هسته ای آمریکا و هند برگزار می کند. کنگره دولت بوش را تحت فشار گذاشته است تا از مانموهان سینگ، نخست وزیر هند، بخواهد به سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران پایان دهد و مذاکرات احداث خط لوله ی انتقال گاز ایران، پاکستان و هند را متوقف کند. کنگره معتقد است شریان مالی تامین برنامه ی جنگ افزار هسته ای ایران از این طریق باید قطع شود. کارشناسان بعید می دانند با توجه به نزدیک شدن به پاییز، فصل داغ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تا روی کار آمدن دولت جدید در باره ی توافقنامه ی همکاری هسته ای با روسیه و هند در کنگره تصمیم مهمی اخذ شود.
هند از همکاری هسته ای با آمریکا راه اندازی نیروگاههای هسته ای متعدد نصیب اش می شود و از این طریق و خط لوله ی گاز ایران با توجه به افزایش روزافزون تقاضا برای سوخت های فسیلی در بازار جهانی در پی تامین نیازهای انرژی اقتصاد رو به رشد خود است.

۱۳۸۷ تیر ۳, دوشنبه

مرد سیصد میلیون دلاری

جان مک کین، امیددار جمهوریخواه کسب ریاست جمهوری آمریکا، در یک سخنرانی در کالیفرنیا طرح پیشنهادی خود برای کاهش وابستگی آمریکا به نفت خارجی و مبارزه با گرم شدن تدریجی زمین را ارائه کرد. سناتور مک کین از خودروسازان آمریکایی خواست روند تبدیل موتورهای بنزینی به الکلی را سرعت بخشند. مک کین پیشنهاد کرد دولت جایزه ای سیصد میلیون دلاری برای کسی در نظر بگیرد که یک باطری به عنوان منبع جایگزین انرژی و فناوری موجود در خودروها ارائه کند. مک کین معتقد است این جایزه معادل پرداخت یک دلار از بودجه ی سیصد میلیون آمریکایی است که خواستار خارج شدن از بحران کنونی اند. براک اوباما، رقیب دموکرات مک کین، طرحی برای کنترل و تحت فشار گذاشتن دلالان بازار انرژی پیشنهاد کرده است. سناتور اوباما این گروه را عامل عمده ی افزایش بی سابقه ی بهای نفت در بازار جهانی می داند.
ادامه ی روند صعودی بهای نفت در بازار جهانی علیرغم تصمیم عربستان سعودی مبنی بر تولید روزانه دویست هزار بشکه نفت بیشتر در ماه ژوئیه و افزایش بهای سوخت در آمریکا مساله ی انرژی را به مهمترین مبحث انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدل کرده است.
دموکرات ها و جمهوریخواهان علیرغم اتفاق نظر بر سر کاهش وابستگی به نفت خارجی و سرمایه گذاری در استفاده از انرژی های جایگزین بر سر مسیری که آمریکا باید طی کند اختلاف دارند.
جمهوریخواهان معتقدند بحران انرژی ناشی از عدم تعادل میان عرضه و تقاضاست و از این رو عربستان سعودی را برای افزایش تولید تحت فشار گذاشته اند و معتقدند کنگره نیز باید با حفاری های نفتی جدید در آمریکا موافقت کند.
بیل ریچاردسون، فرماندار دموکرات نیومکزیکو، از حامیان سناتور اوباما و وزیر انرژی دولت بیل کلینتون، دیروز پیش بینی کرد افزایش تولید عربستان تاثیر چندانی در کاهش بهای نفت نداشته باشد.
دموکرات ها در کنگره این هفته لایحه ای را به بحث و رای می گذارند که منطبق با طرح سناتور اوباماست و در صورت تصویب فعالیت دلالان نفت را تحت کنترل درمی آورد.
سخنرانی امروز سناتور جمهوریخواه جان مک کین، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، و طرح جدید رقیب دموکراتش براک اوباما پس از آن ارائه شد که علیرغم انتظار بازار جهانی برای افزایش سطح تولید نفت عربستان سعودی تنها با افزایش دو درصدی تولید نفت خود موافقت کرد.
سناتور مک کین معتقدست دموکرات ها باید با حفاری های نفتی در حوزه ی مرزهای آبی آمریکا موافقت کنند تا از این طریق روند صعودی بهای نفت متوقف شود. جمهوریخواهان معتقدند مخالفت دموکرات ها در چند دهه ی گذشته از دلایل وضعیتی است که آمریکا اینک با آن دست به گریبان است.
بیل ریچاردسون، فرماندار دموکرات نیومکزیکو و وزیر انرژی دولت کلینتون، می گوید هر دولت فراحزبی به خاطر مسائل زیست محیطی مخالف این امر بود اما، مساله به باور او این است که چنین حفاری های تا ده سال آینده تولید نفتی بدنبال نخواهد داشت و به کاهش بهای نفت تا سال دو هزار و سی منجر نخواهد شد. ریچاردسون می گوید شرکت های عظیم نفتی زمین های فراوانی در فلات قاره در اختیار دارند که در آن دست به حفاری نمی زنند و مساله موافقت دموکرات ها با دادن مجوز حفاری در مناطق دریایی نیست.
کی بیلی هاچیسن، سناتور جمهوریخواه ایالت تکزاس، می گوید دموکرات ها راه اندازی نیروگاههای اتمی و استفاده از منابع انرژی فسیلی را مسدود کرده اند در حالی که می توان با توجه به فناوری های جدید این مهم را با اطمینان از حفظ محیط زیست انجام داد.
ادوارد مارکی، رئیس کمیته ی منتخب انرژی در مجلس نمایندگان، می گوید مشکل در دوازده سال تسلط جمهوریخواهان بر کنگره رخ داد. به گفته ی او سال هزار و نهصد و نود و پنج آمریکا چهل و شش درصد از نیاز انرژی خود را از منابع خارجی تامین می کرد امروز این میزان به شصت و یک درصد افزایش یافته است. اد مارکی معتقد است آمریکا تنها 2 درصد ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد و این در حالی است که اوپک شصت و هفت درصد ذخایر نفت جهان را در کنترل دارد. او معتقد است این نقطه ی ضعف آمریکاست اما، این کشور هنوز قدرت غول آسای خود در فناوری های جدید را بکار نگرفته است.
سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهم می گوید بنزین گالنی چهار دلار و نفت بشکه ای صد و سی و پنج دلار یافتن نفت و گاز در داخل را ضروری ساخته است.
سناتور دموکرات جوزف بایدن شرکت های نفتی را در بالا نگاه داشتن بهای نفت مقصر می داند و می گوید پرسش این است که چرا آنها از مکان های بالقوه ای که در اختیار دارند نفت استخراج نمی کنند؟
با وجود اختلاف نظرها دموکرات ها و جمهوریخواهان در این باره اتفاق نظر دارند که آمریکا برای آرام کردن بازار انرژی نیاز به یک سیاست بلندمدت برای دستیابی به فناوری انرژی های تجدیدپذیر چون انرژی خورشیدی، باد و دیگر منابع طبیعی دارد و باید دلالان بازار انرژی را تحت کنترل درآورد.
دموکرات ها لایحه ای را در دست دارند که شرکت های نفتی را مجبور می کند در نقاطی که از سوی دولت فدرال برای حفاری در اختیارشان قرار داده شده است دست به اکتشافات نفتی بزنند و اگر چنین نکنند مکانیزمی در نظر گرفته شده تا این مناطق از آنها پس گرفته شود.

۱۳۸۷ خرداد ۳۱, جمعه

تصویب بودجه ی جنگ دست رئیس جمهور بعدی را باز می گذارد یا می بندد؟

نخستین لایحه ی بودجه ی جنگ عراق و افغانستان از زمان روی کار آمدن دموکرات ها در کنگره که با همکاری دو حزب تنظیم شد در مجلس نمایندگان به تصویب رسید.
دموکرات های ضد جنگ با دست کشیدن از اعمال هر گونه محدودیت بر حضور نیروها در عراق موفق شدند از سد مخالفت جمهوریخواهان و کاخ سفید با لایحه ی ارائه ی خدمات آموزشی رایگان برای سربازان بازگشته از جنگ و تمدید بیمه ی بیکاری عبور کنند.
لایحه ی بودجه در واقع در دوبخش جداگانه بخش لایحه ی جنگ و لایحه ی امور داخلی به تصویب رسید تا مخالفان جنگ بتوانند مخالفت خود را با رای به نسخه ی اول نشان دهند.
بخش نخست لایحه که با دویست و شصت و هشت رای موافق در برابر صد و پنجاه و پنج رای مخالف به تصویب رسید با اختصاص صد و شصت و پنج میلیارد و چهارصد میلیون دلار به جنگ عراق و افغانستان موافقت کرده که تا نیمه سال دیگر بودجه ی جنگ را تامین می کند. بخش دوم درخواست بودجه را به صد و شصت و یک میلیارد و هشتصد میلیون دلار تقلیل داده است اما، شامل برنامه های کلیدی داخلی و بشردوستانه ی بین المللی است.
ننسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، با ابراز تاسف از اینکه نسخه ی اول لایحه هیچ محدودیتی بر حضور نیروها در عراق تعیین نکرده است ابراز امیدواری کرد این آخرین باری باشد که بدون اعمال تغییر در سیاست آمریکا در عراق دلاری هزینه می شود.
استنی هویر، رهبر اکثریت در مجلس نمایندگان، برای رضایت خاطر مخالفان جنگ در باب نسخه ی دوم مورد نظر دموکرات ها گفت این لایحه استفاده از سرفصل بودجه ساخت و ساز نظامی در عراق را برای ایجاد پایگاههای دائم ممنوع کرده است و مقرر کرده که دولت عراق به ازای هر دلار کمک آمریکا برای بازسازی عراق همان میزان را هزینه کند.
جان بینر، رهبر اقلیت در مجلس نمایندگان، خطاب به جمهوریخواهان ناراضی از بخش هایی از لایحه گفت این لایحه ای است که بر سر آن مصالحه انجام گرفته و مهم این است که بر روی میز رئیس جمهوری قرار خواهد گرفت.
پلوسی ضمن ابراز رضایت از آرامش سیاسی حاکم بر فضای مجلس نمایندگان تاکید کرد با اشتیاق به لایحه ی حاوی الویت های داخلی رای می دهد و هر چند به نسخه ی اول رای منفی می دهد اما، کسی را تشویق به مخالفت با آن نمی کند.
از اکثریت دموکرات ها تنها صد و پنجاه و یک نماینده به نسخه ی اول رای منفی دادند.
نسخه ی دوم که با رای قاطع چهارصد و شانزده نماینده به تصویب رسید در واقع لایحه ای صدو هشتاد و شش میلیارد و پانصد میلیون دلاری است. این لایحه شصت و دو میلیارد و هشتصد میلیون دلار طی دوره ای ده ساله برای تحصیلات مجانی سربازانی که بیش از سه سال در منطقه ی جنگی خدمت کرده اند در نظر گرفته است؛ هشت میلیارد و دویست میلیون دلار به تمدید بیمه بیکاری برای دوره ی مازاد سیزده هفته ای تخصیص می دهد؛ دو میلیارد و هفتصد میلیون دلار به کمک های اضطراری برای مناطق آسیب دیده از سیل در آمریکا اختصاص داده؛ و پنج میلیارد و هشتصد میلیون دلار برای بازسازی آب بندها در نیواورلئان منظور کرده است.
افزایش کمک های خارجی بخشی دیگر از لایحه است. اسرائیل و اردن از جمله کشورهایی هستند که از افزایش بودجه ی ده میلیارد و یکصد میلیون دلاری سرفصل بودجه ی کمک های خارجی بهره مند می شوند. صد و هفتاد میلیون دلار کمک های جدید نظامی به اسرائیل بخشی از این برنامه است.
لایحه همچنین چهار صد و هفتاد و پنج میلیون دلار بیش از درخواست دولت برای کمک به پناهجویان و آوارگان عراقی در نظر گرفته است.

۱۳۸۷ خرداد ۳۰, پنجشنبه

آیا مردم ایران از تحریم های جدید لطمه می بینند؟

کمیته ی امور مالی سنای آمریکا لایحه ی جدید تشدید تحریم ها علیه ایران را با هدف افزایش فشار برای توقف غنی سازی اورانیوم به تصویب رساند. لایحه موج تازه ای از تحریم ها از جمله منعٍ صادرات قطعات هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران و واردات فرش، خاویار، و خشکبار از ایران به آمریکا را در نظر دارد.
لایحه تحریم جدید در سنا موسوم به «قانون تحریم ایران سال دو هزار و هشت» در واقع نسخه ی نسبتا مشابه «لایحه ی مقابله با گسترش جنگ افزار هسته ای در ایران سال دو هزار و هفت» است که سپتامبر سال گذشته در مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قاطع به تصویب رسید.
سناتورهای عضوکمیته مالی سنا معتقدند اکنون که اتحادیه ی اروپا در صف نخست تحریم کنندگان ایران قرار گرفته است کنگره باید از تمام امکانات برای تحت فشار گذاشتن صنایع نفت و گاز جمهوری اسلامی استفاده کند.
سناتور مکس باکس، رئیس دموکرات کمیته ی امور مالی، تاکید کرد در این تحریم های هوشمندانه گر چه فشار بر روابط تجاری جمهوری اسلامی شدت می یابد اما، دقت شده مردم ایران در این میان لطمه ای نبینند.
سابقه ی نخستین تحریم های آمریکا علیه ایران به سال هزار و نهصد و هشتاد و هفت بازمی گردد. بسیاری معتقدند عدم همراهی اروپا در طول سالهای گذشته مانع تاثیرگذاری بیشتر تحریم های آمریکا بوده است. کنگره اینک امیدوارست همراهی اتحادیه ی اروپا و شدت بخشیدن تحریم ها و هدفمندتر کردنشان بتواند ایران را به تجدید محاسبه در ادامه ی برنامه ی غنی سازی اورانیوم وادار کند.
سناتور باکس گفت این لایحه تحریم های تجاری علیه ایران را بسط داده، حلقه ی تحریم های مالی را تنگتر کرده، و شرکت های آمریکایی و موسسات وابسته شان را وادار به تبعیت از تحریم ها علیه ایران می کند. مکس باکس تاکید کرد مردم ایران و هم پیمانان آمریکا هدف این تحریم ها نیستند.
سناتور دموکرات ران وایدن از اینکه لایحه خواستار افزایش برنامه های خبری تحت نظارت هیات مدیره ی پخش برنامه های رادیو تلویزیونی آمریکا موسوم به بی بی جی است ابراز خشنودی کرد.
لایحه همچنین خواستار افزایش تبادلات فرهنگی و سفر ایرانیان به آمریکاست.
سناتور جمهوریخواه گوردن سمیت، تنظیم کننده ی لایحه، گفت غنای بازار اقتصادی آمریکا تحریم کشورهای متمرد را بدون نیاز به اقدام نظامی به سلاحی پرقدرت بدل می کند. سمیت گفت برای تحت فشار گذاشتن برنامه ی هسته ای ایران ترجیح می دهم از دلار و یورو به جای گلوله و جان مردم استفاده کنیم.
لایحه بطور کلی تمام واردات و صادرات از ایران و به ایران را به جز موارد بشردوستانه ممنوع کرده؛ از تمام بانک ها می خواهد از هرگونه مبادلات مستقیم و غیرمستقیم با موسسات مالی ایران پرهیز کنند؛ از شورای امنیت سازمان ملل خواستار جلوگیری از سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران است؛ و هر گونه اقدامی را برای پیوستن ایران به بانک جهانی مطلقا منع کرده است. لایحه همچنین ده میلیون دلار برای گسترش تماس های مستقیم جوانان ایرانی با جامعه ی آمریکا در نظر گرفته؛ توقیف اموال گروهی از افراد حقیقی و حقوقی را مدنظر دارد؛ و همچنین از دولت می خواهد در صورتی که بانک جهانی به اعطای وام به ایران ادامه دهد کمک های آمریکا به بانک جهانی به همان میزان وام های پرداختی کاهش یابد. آمریکا دومین کمک کننده ی بزرگ مالی به بانک جهانی است.
جنجال برانگیزترین بخش تحریم ایران مخالفت کنگره با توافقنامه ی همکاری غیرنظامی هسته ای آمریکا و روسیه است. لایحه موافقت کنگره را به توقف کمک های مسکو به برنامه ی هسته ای و موشکی ایران منوط کرده است.
این بند که قطعا با اعتراض دولت پرزیدنت بوش روبرو می شود و احتمال دارد با تهدید وتو روبرو شود مخالفانی را در میان اعضای دموکرات کمیته ی بیست و یک نفره ی امور مالی سنا داشت.
سناتور جف بینگامن برای لغو این بند متممی را ارائه کرد که با رای مخالف هفده عضو کمیته شکست خورد. سناتور دموکرات جی راکفلر، رئیس کمیته ی اطلاعات سنا، مخالفان را دعوت کرد که بخش محرمانه ی توافقنامه ی هسته ای آمریکا و روسیه را که به گفته ی او از افزایش همراهی مسکو با واشنگتن در برابر ایران حکایت دارد مطالعه کنند. اما، لایحه با حفظ همان بند با نوزده رای موافق در برابر دو رای مخالف به تصویب رسید. این تنها لایحه ی تحریم ایران نیست و یک لایحه ی دیگر در کمیته ی امور بانکی سنا در دست بررسی است. سناتور دموکرات چارلز شومر از ارائه ی دو متممی خبر داد که یکی توقف سپردفاع موشکی آمریکا در چک و لهستان را در برابر همکاری روسیه بر سر ایران پیشنهاد می کند و دیگری خواستار افزودن بانک مرکزی ایران به لیست تحریم های آمریکاست.
مخالفان بند مرتبط با روسیه معتقدند اعلام آمادگی روسیه برای پیوستن به آمریکا در یک کنسرسیوم غنی سازی اورانیوم و ایجاد یک بانک بین المللی سوخت هسته ای در حالی که مسکو بازپس گرفتن اورانیوم مصرفی در نیروگاه بوشهر را تضمین کرده است دستاوردهای مثبتی است که تصویب لایحه می تواند آنها را از بین ببرد.
لایحه همچنین خواستار قرار دادن کل سپاه پاسداران انقلاب در لیست سازمان های تروریستی است و از وزیر خارجه و دارایی آمریکا می خواهد حداکثر طی صد و هشتاد روز گزارشی از پیشرفت این امر به کنگره ارائه دهد.
در بخش ممنوعیت کامل واردات و صادرات ایران و آمریکا ارسال مواد غذایی و دارو به ایران مستثنی شده است.
احتمال دارد وقتی لایحه به صحن سنا آورده می شود متمم های متعددی به آن افزوده شود. لایحه در حال حاضر از حمایت هفتاد و دو سناتور برخوردار است و حتی در صورت وتو پرزیدنت بوش این گروه می توانند وتو را باطل کنند.
لایحه در عین حال از دریاسالار مایک مک کانل، رئیس اطلاعات ملی آمریکا، می خواهد هر چه سریعتر گزارشی جامع از پیشرفت های اخیر ایران در برنامه ی هسته ای و موشکی اش به کنگره ارائه دهد.
* تصویر بالا عکس سناتور جمهوریخواه گوردون اسمیت آرشیتکت تحریم های جدید ایران است که بزودی گفتگویی اختصاصی با او خواهم داشت. اگر پرسشی دارید بفرستید تا در حد امکان با او در میان بگذارم.

چرخ S 970 به حرکت افتاد

سرانجام پس از ماهها بحث و بررسی لایحه ی جدید تحریم ایران موسوم به «اس۹۷۰ » مورد تصویب کمیته ی امور مالی سنای آمریکا قرار گرفت و راهی صحن سنا شد. انتظار می رود با توجه به حمایت پیشاپیش ۷۲ سناتور از مجموع ۱۰۰ سناتور جمهوریخواه و دموکرات لایحه که تغییراتی حقوقی در آن اعمال شده است بدون مشکلی مورد تائید کل سنا قرار گیرد. هر چند پرزیدنت بوش از تشدید تحریم ایران حمایت می کند اما احتمال دارد این لایحه را وتو کند. اعتراض دولت بوش به بخشی خواهد بود که همکاری غیرنظامی هسته ای آمریکا و روسیه را به توقف همکاری های اتمی و نظامی مسکو با تهران منوط کرده است.
امروز در خبرها و نظرها بیشتر در این باره و ابعاد تحریم ها توضیح خواهم داد.

۱۳۸۷ خرداد ۲۹, چهارشنبه

گروه امنیت ملی اوباما یا دولت کلینتون

نحوه ی برخورد با تروریسم و مساله ی امنیت ملی حوزه ای است که سناتور مک کین از آن نقطه به کرات رقیب دموکراتش سناتور اوباما را مورد حمله قرار می دهد.
اوباما که بارها با این پرسش روبرو شده که در حوزه ی امنیت ملی با چه کسانی مشورت می کند امروز نشستی را با گروه مشاوران امنیت ملی خودش ترتیب داده است.
در میان آنها نام مدلین آلبرایت و وارن کریستوفر، وزرای پیشین امور خارجه، و ویلیام پری، وزیر پیشین دفاع، شخصیت های سرشناس دوران هشت ساله ی ریاست جمهوری بیل کلینتون، به چشم می خورد.
همچنین اوباما برنامه ای برای ملاقات با حدود چهل ژنرال و دریاسالار بازنشسته دارد تا مسائل عراق و افغانستان و دیگر چالش ها را به بحث بگذارد.
به گفته ی کمپین اوباما ظاهرا اوباما قصد دارد بطور مرتب تا انتخابات نوامبر با این گروه در تماس مداوم باشد. گفته می شود احتمال دارد از همین گروه وزیران دفاع و خارجه ی احتمالی دولت اوباما بیرون بیایند.

القای حس غرق شدن

کنگره ی آمریکا مدتی است مساله ی قانونی یا غیرقانونی بودن شدت عمل و بدرفتاری در بازجویی از مظنونین به فعالیت های تروریستی را در دست تحقیق دارد و با نشست دیروز کمیته ی نیروهای مسلح سنا رسیدگی علنی به آن آغاز شد. به گفته ی سناتور دموکرات کارل لوین، رئیس کمیته، مقامات مسول آموزش بالا بردن آستانه ی تحمل نیروهای آمریکایی در برابر شکنجه ی دشمن موسوم به طرح «بقاء، طفره، مقاومت، و گریز» فهرستی از روش های آزاردهنده ای را که می توان در برابر بازداشت شدگان در گوانتانامو به کار گرفت در اختیار وکلای پنتاگون گذاشتند.
کارل لوین می گوید روش های تند علیرغم مخالفت شدید گروهی از وکلای نظامی در نوامبر دو هزار و دو علیه گروهی از بازداشت شدگان بکار گرفته شد و معتقد است استفاده از این روش ها در واقع حکم تائید آمریکا بر آن است و نیروهای ما را بیش از پیش در خطر قرار می دهد. سناتور جمهوریخواه لیندزی گراهم تحلیل حقوقی دولت پرزیدنت بوش درباره ی استفاده از روش های شدید در بازجویی ها علیه بازداشت شدگان را یکی از غیرمسولانه ترین و کوته بینانه ترین تحلیل های حقوقی در تاریخ نظامی و جامعه ی اطلاعاتی آمریکا توصیف کرد.
تونی فراتو، سخنگوی کاخ سفید، می گوید آزار بازداشت شدگان هرگز سیاست دولت نبوده، نیست و نخواهد بود بلکه هدف دولت از بازداشت مظنونین بدست آوردن اطلاعات برای دفاع از کشور بوده که با توفیق بسیار توام بوده است.
بر مبنای گزارش کمیته ی نیروهای مسلح سنا بعضی از روش های شدید در دسامبر دو هزار و دو توسط دانالد رامسفلد، وزیر وقت دفاع، مورد تائید قرار گرفته بود. بر مبنای گزارش سنا گفته های وکیل ارشد گوانتانامو، سرهنگ دایان بیور، وجود زندانیان ثبت نشده ای با عنوان روح های گوانتانامو را تائید می کند که برای افشا نشدن شواهد بدرفتاری ها از دید بازرسان صلیب سرخ پنهان نگاه داشته می شدند.
این بدرفتاری ها شامل محروم کردن از خواب، حبس های انفرادی طولانی، بازجویی های 20 ساعته، تهدید به مرگ، و القای حس غرق شدن بوده است.
یک وکیل ارشد سی آی ای تلقی شکنجه به روش های شدید در بازجویی را زیر سوال برد و گفت تلقی شکنجه به آستانه تحمل بازداشت شده بستگی دارد و تنها راه اطمینان از آن مرگ بازداشت شده است.
دایان بیور با ابراز تاسف از اینکه مشاوره ی حقوقی او نادرست بوده باشد گفت از یک چیز متاسف نیست و آن این که در دورانی پراضطراب و پر خطر از تمام قدرت حقوقی اش برای حفاظت از مردم آمریکا استفاده کرده است.

خانه امن است؟

سناتور دموکرات براک اوباما، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در مصاحبه ای با شبکه ی خبری ای بی سی ضمن حمایت از حکم اخیر دیوان عالی آمریکا مبنی بر اینکه مظنونین به فعالیت های تروریستی بازداشت شده در بازداشتگاه گوانتانامو بر مبنای قانون اساسی آمریکا از این حق برخوردارند که نامحدود بودن دوران حبس خود را در دادگاه عادی به چالش بگیرند گفت عمیقا معتقد است ردیابی تروریست ها و سرکوب تهدید ناشی از آنها علیه آمریکا در حوزه ی قانون اساسی آمریکا قابل انجام است.
سخنان اوباما واکنش تند مشاور سیاست خارجی سناتور جمهوریخواه جان مک کین را بدنبال داشت. رندی شنومن این نگرش اوباما را که با تروریست ها می توان چون مجرمان عادی برخورد کرد حاکی از یک سوء تفاهم خطرناک نسبت به تهدید ناشی از تروریسم عنوان کرد و تاکید کرد تمام آمریکایی ها چنین نگرشی را مساله دار خواهند دانست. کمپین مک کین اوباما را متهم کرد که نگرش امنیتی اش به دوران پیش از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر دو هزار و یک تعلق دارد.
اوباما در واکنشی تند گفت این افراد همان هایی هستند که با راه اندازی جنگ عراق ما را از دستگیری عاملان اصلی حملات تروریستی یازدهم سپتامبر منحرف کردند.
اوباما با یادآوری تاریخ گفت برخورد در حوزه ی قانون اساسی با تروریست ها پس از بمبگذاری سال هزار و نهصد و نود و سه در برجهای تجارت جهانی صورت گرفت و بیشتر آنها دوران زندان خود را می گذرانند اما، نحوه ی برخورد با مظنونین به فعالیت های تروریستی در بازداشتگاه گوانتانامو در تضاد با آن قرار دارد. اوباما گفت ما نه تنها بسیاری از بازداشت شدگان را مورد محاکمه قرار نداده ایم بلکه اعتبار آمریکا را در جهان در قانونمداری نابود کرده ایم و آب به آسیاب تروریست ها ریخته ایم تا در جهان داد بزنند ببینید آمریکا با مسلمانان چگونه رفتار می کند.
جیمز وولزی، رئیس پیشین سی آی ای و مشاور سناتور مک کین، می گوید اوباما رویکردی بسیار خام و خطرناک نسبت به تروریست هایی که در خارج از آمریکا در صدد حمله به آمریکا بوده اند دارد.

۱۳۸۷ خرداد ۲۸, سه‌شنبه

نبرد مک کین و اوباما بر سر مستقل ها

آخرین نظرسنجی انجام گرفته توسط واشنگتن پست و شبکه ی خبری ای بی سی سناتور دموکرات براک اوباما را با شش درصد اختلاف در کل پیشتاز انتخابات نوامبر در برابر سناتور جمهوریخواه جان مک کین نشان می دهد اما، در موضوعاتی دو کاندیدا در موقعیتی نسبتا برابر قرار دارند.
درباره ی عراق، چهل و هفت درصد کل پرسش شوندگان به مک کین ابراز اعتماد کردند و چهل و شش درصد به اوباما.
در میان پرسش شوندگان مستقل چهل و پنج درصد درباره ی آینده ی عراق به مک کین اطمینان دارند و چهل و سه درصد به اوباما.
در حالی که مک کین در حوزه ی تروریسم با چهارده درصد از اوباما در این نظرسنجی در پیش است در حوزه ی اقتصاد این اوباماست که مک کین را با شانزده درصد اختلاف پشت سرگذاشته است. این نظرسنجی در فاصله ی دوزادهم تا پانزدهم ژوئن از حدود یکهزار و یکصد و بیست و پنج تن انجام گرفته است.

ال گور: آمریکا به نگاه جدید برای آینده نیاز دارد

سناتور دموکرات براک اوباما، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، دیشب از حمایت رسمی ال گور، معاون پیشین ریاست جمهوری آمریکا، برخوردار شد. این مهم در دترویت میشیگن در یک گردهمایی انتخاباتی مهم با هدف حفظ اتحاد حزب دموکرات در انتخابات نوامبر رخ داد.

ال گور، برنده ی جایزه ی صلح نوبل و دو دوره معاون بیل کلینتون، در میان بیست هزار تن از مشتاقان شعار «بله می توانیم» را سر داد. ال گور که سال دو هزار در یک رقابت انتخاباتی بسیار نزدیک و جنجالی علیرغم برخورداری از آرای مردمی بیشتر رقابت را به پرزیدنت بوش واگذار کرد صحبت هایش را با تاکید بر اهمیت انتخابات در سرنوشت مردم آغاز کرد و تعهد کرد هر چه در توان دارد برای ریاست جمهوری براک اوباما به کار ببندد. ال گور، که سالهاست درگیر مستندسازی و ایراد سخنرانی های هشدار آمیزی است که از تاثیر تولید گازهای گلخانه ای بر تغییرات اقلیمی کره ی زمین پرده برمی دارد، گفت طی چهار سال آینده آمریکا چالش های متعددی از جمله بازگرداندن نیروها از عراق به خانه، ترمیم اقتصاد، و حل بحران گرم شدن تدریجی زمین را پیش رو دارد و اوباما بهترین کاندیدا برای حل این مشکلات و ایجاد تغییر در آمریکاست. گور که از رهبران بانفوذ حزب دموکرات است گفت ما نه تنها به یک رئیس جمهور جدید بلکه به سیاست جدید و نگاه جدید برای آینده ی آمریکا نیاز داریم.

گفتگوی تلفنی اوباما با زباری

سناتور دموکرات براک اوباما، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، یک روز پس از دیدار هشیار زباری، وزیر خارجه ی عراق، با رقیب جمهوریخواهش سناتور جان مک کین در تماسی تلفنی با زباری نسبت به کاهش خشونت ها در عراق ابراز خشنودی کرده و از تصمیم خود برای بازدید از عراق و افغانستان پیش از انتخابات ماه نوامبر خبر داده است. اوباما در عین حال تاکید کرده آغاز روند خروج نیروهای رزمی برای روشن کردن این امر که آمریکا قصد ایجاد پایگاههای دائم در آن کشور را ندارد بسیار مهم است. اوباما گفت به زباری گفته است هر گونه مذاکره بر سر وضعیت نیروهای آمریکا در عراق در آینده یا توافقنامه ی همکاری استراتژیک میان واشنگتن و بغداد باید علنی و با مجوز کنگره انجام پذیرد. براک اوباما تاکید کرد در جهت منافع هر دو کشور است که چنین مذاکرات حیاتی ای از حمایت قاطع هر دو حزب برخوردار باشد تا در طول دوره ی دولت بعدی قابل اجرا بماند.
دولت پرزیدنت بوش معتقد است توافقنامه ی همکاری امنیتی آمریکا و عراق چون دهها توافقنامه ی آمریکا با هم پیمانانش نیاز به مجوز کنگره ندارد. با این وجود دولت نوری المالکی موظف است تائیدیه ی مجلس عراق را برای اجرای آن بدست آورد.
بسیاری در بغداد امیدوارند این توافقنامه تعهدی را از سوی آمریکا در بر داشته باشد که هر گونه تهاجم خارجی به تمامیت ارضی عراق با واکنش نظامی آمریکا روبرو شود.
براک اوباما دیروز تاکید کرد هشیار زباری صراحتا به او گفته است که همسایگان عراق همیشه نقش مفیدی در فرآیند آشتی ملی در عراق ایفا نکرده اند اما، زباری عهد کرده است تلاش بیشتری در راستای جلب همکاری موثرتر همسایگان انجام دهد.
اوباما گفت به زباری اطمینان داده است اگر از سوی مردم آمریکا به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود دولت اوباما پیشرفت های بدست آمده در عراق را ادامه می دهد و عجولانه دست به اقدامی نخواهد زد. اوباما تاکید کرد خروج نیروهای رزمی آمریکا در عراق با میزانی از دقت صورت می گیرد که زمان ورود به عراق نشانی از آن نبود.سناتور مک کین مدتهاست رقیب دموکراتش را برای سفر به عراق تحت فشار گذاشته است و ابراز امیدواری کرده سفر او به تغییر دیدگاهش نسبت به آینده ی عراق بیانجامد. کمپین مک کین از تصمیم اوباما برای سفر به عراق ابراز خشنودی کرده است.

۱۳۸۷ خرداد ۲۶, یکشنبه

مک کین موضوع کتاب کودکان

امروز همه در سراسر آمریکا روز پدر را جشن می گیرند. فرزندان از سراسر کشور راهی منزل پدر می شوند و از گذشته و کودکی هایشان یاد می کنند.
مگن مک کین، دختر ۲۳ ساله ی سناتور جان مک کین کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تصمیم گرفته است کادوی زیبایی به پدرش بدهد.
مگن قراردادی با یک ناشر آمریکایی منعقد کرده است تا داستان زندگی پرافتخار پدر ۷۱ ساله اش را بصورت کتاب کودکان درآورد. کتاب احتمالا هفته ی اول سپتامبر حول و حوش زمان برگزاری کنوانسیون حزب جمهوریخواه در مینه سوتا توسط انتشارات سایمون و شوستر به بازار عرضه خواهد شد. هر کس که کمپین انتخاباتی را دنبال کرده قطعا مگن را در کنار پدرش دیده است. مگن فارغ التحصیل رشته ی تاریخ هنر است و در وبلاگ خودش سعی می کند چهره ای سوای آنچه در رسانه ها از پدرش تصویر می شود منعکس کند؛ پدر شوخ طبعی که پشت صحنه جوک می گوید؛ پدری مسن که در طول سفر از این شهر به آن شهر در حالی که همه در هواپیما چرت می زند او خود را برای سخنرانی بعدی آماده می کند.
تصاویر برگرفته از وبلاگ مگن مک کین او را درسال ۱۹۸۶ در دو سالگی در آغوش پدر و امروز در کنار پدرش در سفرهای انتخاباتی نشان می دهد.
امیدوارم همه ی پدران امروز هدیه ای خارج از تصور از دختران و پسرانشان دریافت کنند.
می توانید از طریق لینک زیر به وبلاگ مگن مک کین سری بزنید.
http://www.mccainblogette.com

۱۳۸۷ خرداد ۲۳, پنجشنبه

انتخابات مقدماتی آمریکا از دیدگاه یک خبرنگار

روز سه شنبه ۱۰ ژوئن، ۲۱ خرداد، میهمان برنامه ی میزگردی با شما با اجرای احمدرضا بهارلو بودم. عنوان برنامه «انتخابات مقدماتی آمریکا از دید یک خبرنگار» بود و در آن تلاش کردم ناگفته های انتخابات را با مردم در میان بگذارم.
با مراجعه به لینک زیر می توانید برنامه را ببینید.
http://www.voanews.com/wm/voa/nenaf/pers/pers1730vbTUE.asx

شمارش معکوس برای قتل توافقنامه ی هسته ای آمریکا و روسیه

جمهوریخواهان و دموکرات ها در کنگره ی آمریکا یکدست قصد بلوکه کردن توافقنامه ی همکاری هسته ای غیرنظامی آمریکا و روسیه را دارند. ۱۳ ماه مه دولت پرزیدنت بوش این توافقنامه ی پیشنهادی را برای قابل اجرا شدن به کنگره ارائه داد. معاهده موسوم است به توافقنامه ی ۱۲۳ چرا که مقررات و معیارهای اجرای آن در بخش ۱۲۳ قانون انرژی اتمی آمریکا قید شده است. کنگره ۹۰ روز فرصت برای بررسی توافقنامه دارد و اگر اقدامی انجام ندهد توافقنامه پس از ۹۰ روز کاری در مجلس نمایندگان و سنا بطور اتوماتیک قابل اجرا خواهد بود. اما، قانونگذاران قصد دارند با به رای گذاشتن قطعنامه ی ادوارد مارکی دموکرات در هر دو مجلس و کسب آرای دو سوم اعضا نه تنها قطعنامه را متوقف کرده بلکه امکان وتو را هم از پرزیدنت بوش سلب کنند. حتی اگر چنین نشود قانونگذاران تدابیری اندیشیده اند که کنگره ی فعلی، یعنی دوره ی یکصد و دهم، پیش از به پایان رسیدن مهلت نود روزه کار خود را به پایان برساند. در این صورت دوره ی نود روزه یکبار دیگر از شروع به کار دوره ی یکصد و یازدهم کنگره آغاز می شود. البته پرزیدنت بوش می تواند از فرصتی که کنگره در تعطیلات است برای امضای قانون استفاده کند اما، قانونگذاران برای مقابله با آن اختیارات هم تدابیری اندیشیده اند.
بر مبنای لایحه ی جدید تحریم ایران که چندی پیش در مجلس نمایندگان با ۳۹۷ رای موافق در برابر ۱۶ رای مخالف به تصویب رسید دولت بوش نمی تواند با کشوری که طرف همکاری هسته ای یا تسلیحاتی با ایران است قرارداد همکاری مشترک منعقد کند. قانونگذاران می گویند پیشتر به دولت بوش نسبت به عدم ارسال توافقنامه هشدار داده بودند. لایحه ی جدید تحریم ایران در سنا هم گرچه هنوز به رای گذاشته نشده اما امضای ۷۴ سناتور از ۱۰۰ سناتور را بر خود دارد و در واقع کمتر کسی است که صحبت از امکان تصویب توافقنامه ی همکاری هسته ای با روسیه را به توقف همکاری های روسیه در حوزه ی هسته ای و تسلیحات موشکی با ایران منوط نکرده باشد. مخالفت روسیه با سپر دفاع موشکی آمریکا در برابر تهدیدهای بالقوه ی موشکی ایران از دیگر دلایل مخالفت کنگره است.
مقامات دولت بوش معتقدند روسیه اخیرا همکاری بیشتری در هماهنگی بر سر تحریم ایران نشان داده و این توافقنامه می تواند اهرم های فشار بر روسیه برای تشدید تحریم ها علیه ایران را تقویت کند. موافقان طرح همچنین می گویند این همکاری زمینه ساز ایجاد یک بانک سوخت هسته ای مشترک آمریکا و روسیه خواهد بود و مبارزه ی دو کشور علیه تروریسم هسته ای را تحکیم می بخشد.
منتقدان می گویند رئیس جمهوری آمریکا باید به کنگره رسما تضمین بدهد که نسبت به تعهد روسیه به همکاری با آمریکا اطمینان کامل دارد و از آنجایی که چنین چیزی رخ نخواهد داد مخالفان معتقدند اتفاقا به تاخیر انداختن این توافقنامه است که می تواند اهرم فشار مناسبی بر روسیه برای تغییر سیاست هایش در قبال ایران باشد.
کار بر روی توافقنامه سال ۲۰۰۶ زمانی آغاز شد که ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری وقت روسیه، عهد کرد همکاری های هسته ای اش را افزایش دهد.
جان رود، کفیل معاون وزارت خارجه در امر کنترل تسلیحات و امنیت بین المللی، در دفاع از این توافقنامه به قانونگذاران گفت این معاهده به تحکیم روابط آمریکا و روسیه می انجامد و توانایی های ما را در روبرو شدن با چالش های قرن بیست و یکم از جمله بحران انرژی تقویت می کند.
این توافقنامه بخشی از طرح پرزیدنت بوش برای ترویج استقاده از برنامه ی هسته ای صلح آمیز در جهان است. دولت بوش اخیرا وعده ی یک همکاری هسته ای به عربستان سعودی نیز داده و یک توافقنامه ای جنجالی همکاری هسته ای غیرنظامی با هند دارای سلاح اتمی امضا کرده است.
بسیاری از قانونگذاران این سیاست را بسیار خطرناک می دانند که روسیه ایران و آمریکا عربستان را به کشورهای هسته ای رقیب بدل کنند و معتقدند این روش خاورمیانه را به میدان یک مسابقه ی تسلیحاتی بدل خواهد کرد.

۱۳۸۷ خرداد ۲۲, چهارشنبه

گزارش سنا از دیدارهای سری پنتاگون با مقامات امنیتی ایران پیش از جنگ عراق ـ بخش دوم

انگیزه ی شکل گیری ملاقات رم:
ملاقات رم در دسامبر ۲۰۰۱ پیشنهاد مایکل لدین بود. به گفته ی لدین به فاصله ی کوتاهی از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ احتمالا حدود اکتبر ۲۰۰۱ منوچهر قربانی فر با او تماس می گیرد تا بگوید ایرانیانی در داخل کشور هستند که مایل اند بیرون آمده و در تماس با مقامات آمریکایی اطلاعاتی درباره ی حمایت های ایران از تروریسم و طرح هایی برای کشتن آمریکایی ها در افغانستان در اختیار آمریکا بگذارند. ظاهرا این گفته ها انگیزه ی تماس لدین با مقامات دولت بوش بوده است.
پیتر رادمن، مدیرکل امنیت بین المللی وزارت دفاع، به کمیته ی اطلاعات سنا اطلاع داد که لدین در آن زمان با او تماس گرفته بود و پیشنهاد ملاقات مقامات وزارت دفاع با طرف های ایرانی را ارائه کرد اما رادمن آن را به بعد موکول کرد. ماموریت ملاقات با ماموران ایرانی مدتی بعد از کانال یک مقام ارشد وزارت دفاع بر مبنای درخواست استیون هدلی، معاون وقت مشاور امنیت ملی آمریکا، به او گمارده می شود. مایکل لدین می گوید با هدلی که او را دوست قدیمی توصیف می کند و دیگر مقامات شورای امنیت ملی در این باره تماس داشته
تا پیشنهاد قربانی فر را ارائه کند اما، تاکید دارد اطلاعات ارائه شده از سوی قربانی فر را تائید نکرده و بر آن صحه نگذاشته است. لدین افزوده یقین داشته جامعه ی اطلاعاتی با توجه به عدم اعتمادی که نسبت به او وجود داشته علاقه ای به پیگیری اطلاعات او نمی داشت.
بر مبنای نامه ی مورخ ۱۶ آوریل ۲۰۰۴ به کمیته ی اطلاعات از سوی مدیرکل امور حقوقی وزار دفاع در نوامبر ۲۰۰۱ استیون هدلی در تماسی تلفنی با پال ولفوویتز، قائم مقام وقت وزارت دفاع، مساله ی ملاقات با ایرانیان را در میان می گذارد و اینکه آنها تمایلی ندارند با سی آی ای طرف شوند. ولفوویتز موافقت می کند و دانالد رامسفلد، وزیر وقت دفاع، را در جریان می گذارد.
طبق نامه ای به تاریخ آوریل ۲۰۰۴ از مدیرکل حقوقی وزارت دفاع ریچارد آرمیتج، قائم مقام وقت وزارت خارجه، و جرج تنت، رئیس وقت سی آی ای، در جریان احتمال انجام ملاقاتی در اروپا با ایرانیانی که اطلاعاتی درباره ی عراق و تهدیدی تروریستی علیه امنیت آمریکا دارند قرار می گیرند اما، ظاهرا در باره ی نقش لدین و قربانی فر چیزی به آنها گفته نمی شود. تنت بعدتر در کتاب «در میانه ی طوفان» خود در سال ۲۰۰۷ به این نکته اشاره می کند.
به گفته ی لدین به محضی که وزارت دفاع موافقت خود را اعلام می کند او با مقام رسمی خارجی، که او را دوست قدیمی می نامد، تماس می گیرد. ظاهرا یافتن یک محل امن و حضور یک مترجم تمام وقت توسط مقام خارجی صورت می کیرد.
روشن نیست مقامات ارشد وزارت دفاع چه موقع در می یابند که مقام خارجی و سرویس اطلاعاتی خارجی در ملاقات نقش داشته و حضور خواهند داشت.

فشار مخالفان جنگ در کنگره برای گفتگو با ایران

باربارا لی و شیلا جکسون لی، قانونگذاران دموکرات، باتفاق ران پال، عضو جمهوریخواه کنگره و کاندیدای پیشین انتخابات ریاست جمهوری، در نشستی که به همت گروهی موسوم به "کمپین برای سیاست جدید آمریکا در برابر ایران" در کنگره برگزار شد نسبت به از سرگرفته شدن آرام کوبش ها بر طبل جنگ با ایران ابراز نگرانی کردند و تاکید داشتند که این صدای همان گروهی است که از جنگ عراق حمایت می کردند. باربارا لی تنظیم کننده ی طرحی موسوم به "قانون پاسخگویی دیپلماتیک ایران" است که خواستار تعیین یک فرستاده ی بلندپایه برای گفتگوی مستقیم، بدون پیش شرط و دو جانبه میان ایران و آمریکاست. این طرح قانونی در صورت تصویب از وزارت خارجه می خواهد حداکثر سی روز پس از تعیین مذاکره ی کننده ی ویژه دفتری برای حمایت از تلاش های او در آن وزارتخانه راه اندازی کند. در این طرح همچنین دیپلمات ارشد طرف گفتگو با ایران باید حداکثر طی شصت روز و هر صد و هشتاد روز گزارشی از پیشرفت مذاکرات با ایران به کنگره ارائه دهد.

ایران در میانه ی توافقنامه ی امنیتی آمریکا و عراق

همزمان با سفر نوری المالکی، نخست وزیر عراق، به ایران کنگره ی آمریکا دولت پرزیدنت بوش را تحت فشار گذاشته است تا در تنظیم توافقنامه ی امنیتی میان بغداد و واشنگتن شرایطی ایجاد نکند که دست دولت بعدی را در باره ی شمار نیروها و استقرار پایگاههای دائم در عراق ببندد. سه شنبه مقامات دولت برای کاهش نگرانی قانونگزاران ملاقاتی پشت درهای بسته با کارل لوین، رئیس دموکرات کمیته ی نیروهای مسلح سنا، و جان وارنر، عضو ارشد جمهوریخواه کمیته، داشتند که اخیرا طی نامه ای به وزیر خارجه، دفاع و مشاور امنیت ملی آمریکا خواستار شفافیت بیشتر در برابر کنگره شدند.
توافقنامه ی امنیتی آمریکا و عراق در صورت تصویب جایگزین مجوز سازمان ملل برای حضور نیروهای چندملیتی خواهد شد که پایان سال جاری میلادی منقضی می شود. ظاهرا در توافقنامه آمریکا تعهدی به دفاع از عراق در برابر یک نیروی مهاجم خارجی نسپرده است. آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، طی دیدار با نوری المالکی از او خواسته بود در پی راهی برای رها کردن عراق از حضور نیروی خارجی باشد تا حضور آنها را تمدید کند. بنا به گزارش ها بعضی مقامات عراقی با درخواست آمریکا برای تاسیس پنجاه و هشت پایگاه در عراق مخالفت داشته اند اما، دولت پرزیدنت بوش قصد ایجاد هر گونه پایگاه دائمی را رد کرده است.
دیوید سترفیلد، هماهنگ کننده ی امور عراق در وزارت خارجه ی آمریکا، ابراز امیدواری کرده است توافقنامه تا پیش از پایان انتخابات نوامبر به تصویب برسد اما، صحبت هایی مطرح است که اگر با توجه به مخالفت قانونگزاران عراقی چنین چیزی رخ ندهد بغداد از سازمان ملل درخواست کند یک سال دیگر ماموریت نیروها را تمدید کند.

آیا تحریم های کنونی موثر است؟

برد شرمن، رئیس دموکرات کمیته ی منع گسترش جنگ افزار هسته ای، تروریسم، و تجارت در مجلس نمایندگان آمریکا، با انتشار بیانیه ای بشدت انتقادی دستاورد آخرین حضور پرزیدنت بوش در نشست اتحادیه ی اروپا در لوبلیانا مبنی بر قراردادن بانک های ایران در کانون فشارهای مالی را اقداماتی توصیف کرد که به تغییر محاسبات ایران در برنامه ی غنی سازی اورانیوم اش نمی انجامد.
مارک کرک، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان و بنیانگذار کمیته ی کاری ایران در کنگره، که لایحه ی تحریم فروش بنزین او به ایران اکنون امضای چهل و هفت قانونگذار از دو حزب را برخود دارد می گوید در انتظار پاسخ اعضای کنگره و وزارت انرژی آمریکا به نسخه ی جدید و نرمتری از لایحه ی خود است که بی تردید بهای سوخت در آمریکا را بیش از این افزایش خواهد داد.
شرمن معتقد است دوره ای که تصور می شد هنوز می توان از دسترسی ایران به فناوری تولید جنگ افزار اتمی و منابع مالی راه اندازی آن جلوگیری کرد گذشته است. به باور برد شرمن ایران به اندازه ی کافی دانش و امکانات مالی لازم را در اختیار دارد و تنها راه متقاعد کردنش به دست کشیدن از غنی سازی اورانیوم ارائه ی مشوق های عمده و مجازات های عمده است.
در آخرین دور تلاش ها پیش از اعمال تحریم های بانکی جدید خاویه سولانا، مسول سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا، روزهای شنبه و یکشنبه آینده برای ارائه ی بسته ی مشوق های جدید جامعه ی جهانی به تهران می رود.
شرمن می گوید مجازات هایی که تا کنون اعمال شده از جمله اعلام موافقت اتحادیه ی اروپا با تحریم های بانکی جدید در صورت عدم همکاری ایران رقت آور است. برد شرمن معتقد است ایران ارزش فراوانی برای برنامه ی غنی سازی اش قائل است و تا زمانی که جامعه ی جهانی تصمیم نگیرد اقتصاد ایران را از طریق ممنوعیت صادرات بنزین، تحریم های تجاری، و ممنوعیت سرمایه گذاری تحت فشار بگذارد سنتریفیوژهای ایران از چرخش بازنخواهد ایستاد. رئیس کمیته ی منع گسترش جنگ افزار هسته ای مجلس نمایندگان آمریکا ضمن هشدار نسبت به این که زمان از دست می رود می نویسد آنچه دولت بوش انجام می دهد یک درصد آنچیزی است که آمریکا می تواند برای تغییر رفتار ایران انجام دهد.
مارک کرک، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، با تغییراتی طرح قانونی ممنوعیت انتقال بنزین به ایران را به محدودکردن آن تغییر داده تا با کسب حمایت گروه بیشتری در کنگره بتواند آن را به نتیجه برساند. کرک مدتهاست در انتظار مطالعه ی وزارت انرژی آمریکا در باره ی میزان کارآیی تحریم بنزین ایران و پیامدهای آن بر بازار انرژی است. به گفته ی کرک بر مبنای طرح او وزارت دارایی آمریکا شرکت های بیمه ای چون لویدز لندن را تشویق می کند تا از بیمه ی تانکرهای بنزین به مقصد ایران دست بکشند و فروش بنزین به ایران تا زمانی محدود شود که تهران پایبندی خود به تعهداتش بر مبنای پیمان منع گسترش جنگ افزار هسته ای را نشان داده و پروتکل الحاقی را بپذیرد. مارک کرک می گوید اگر دست به کار نشویم تنها دو گزینه پیش رو خواهیم داشت: روند کندی که سازمان ملل متحد در پیش گرفته است یا حمله ی احتمالی اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران که به طرز غیرقابل پیش بینی ای پر هزینه است. کرک معتقد است ایران ممکن است با قطع صادرات نفت خود به محدودیت فروش بنزین پاسخ دهد و بهای نفت و بنزین در بازار جهانی و آمریکا بالاتر برود اما، می توان تولیدکنندگانی چون عربستان سعودی را مجاب کرد این خلاء تولید را پر کنند.
سناتور جمهوریخواه جان مک کین، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اقدامی مشابه را پیشنهاد کرده است.

۱۳۸۷ خرداد ۲۱, سه‌شنبه

معاونی از پنتاگون برای اوباما؟

کمیته ی سه نفره ی مامور یافتن نامزد معاونت ریاست جمهوری برای براک اوباما لیستی شامل ۲۰ اسم در اختیار اوباما قرار داده است. ظاهرا گروهی از فرماندهان ارشد نظامی پیشین آمریکا در میان آنها قرار دارد.
ژنرال جیمز جونز، از فرماندهان پیشین ناتو در سالهای دو هزار و سه تا دو هزار و شش، یکی از افرادی است که از آن نامبرده می شود. جونز سال دو هزار و هفت در سمت سرپرست یک گروه تحقیق از سوی کنگره مسول بررسی وضعیت نیروهای امنیتی عراق شد. ژنرال جونز شصت و پنج ساله نوامبر سال گذشته توسط کاندالیزا رایس، وزیر خارجه، به عنوان فرستاده ویژه ی خاورمیانه معرفی شد.
ژنرال وزلی کلارک، فرمانده ی پیشین ناتو در زمان حمله به یوگسلاوی سابق، از مشاوران نزدیک بیل کلینتون و از حامیان سرسخت هیلری کلینتون، از دیگر افرادی است که نام او در رسانه ها مطرح شده است.

کنسرسیوم غنی سازی اورانیوم

سناتور جمهوریخواه جان مک کین و سناتور دموکرات براک اوباما از ایجاد یک کنسرسیوم بین المللی غنی سازی اورانیوم با هدف ممانعت از دسترسی حکومت هایی با رفتار غیرقابل پیش بینی به فناوری غنی سازی اورانیوم با مصارف نظامی حمایت می کنند اما، هیچکدام نگفته اند از تاسیس آن در ایران حمایت می کنند.
کمپین مک کین گفته است تاسیس آن در ایران منطبق با تدابیر تامینی بین المللی نخواهد بود اما، مشاوران اوباما این گزینه را رد نکرده اند.
ایجاد کنسرسیوم غنی سازی اورانیوم ایده ی جدیدی نیست.
سال ۱۹۷۳ فرانسه، بلژیک، اسپانیا، و سوئد یک کنسرسیوم غنی سازی موسوم به یورودیف تاسیس کردند. یک سال بعد محمدرضا شاه پهلوی با پرداخت ۱ میلیارد دلار۱۰ درصد از سهام آن را برای ایران خرید اما، پس از انقلاب این موافقتنامه منتفی شد.
سناتور دموکرات دایان فاینستاین، سناتور جمهوریخواه چاک هیگل و ادوارد مارکی از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان از جمله قانونگذارانی هستند که ایجاد یک کنسرسیوم بین المللی غنی سازی اورانیوم در ایران را قابل بررسی توصیف کرده اند.
مجلس نمایندگان آمریکا لایحه ای را چندی پیش به تصویب رساند که۱۰۰ میلیون دلار هزینه های اولیه راه اندازی یک بانک سوخت هسته ای بین المللی در یک کشور بی طرف را تامین کرده است.

نبرد دموکرات ها و جمهوریخواهان بر سر بحران انرژی

افزایش نگران کننده ی بهای سوخت در آمریکا علیرغم کاهش بهای نفت در بازار جهانی به یکی از مهمترین مباحث انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدل شده است. سناتور دموکرات باراک اوباما عهد کرده است در صورتی که رئیس جمهوری آمریکا شود از طریق وضع مالیات بر سود هنگفت شرکتهای بزرگ نفتی در جهت کاهش بهای سوخت در آمریکا اقدام کند. سناتور جمهوریخواه جان مک کین صبح امروز در یک سخنرانی در واشنگتن براک اوباما را متهم کرد که قصد دارد بزرگترین افزایش مالیات در تاریخ آمریکا از جنگ دوم جهانی به این سو را بر مردم آمریکا تحمیل کند.
با روشن شدن اینکه سرانجام نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا براک اوباما خواهد بود اقدامات هماهنگی میان رهبری کنگره ی آمریکا با برنامه های مورد نظر سناتور اوباما آغاز شده است.
امروز سنای آمریکا در اقدامی ناموفق لایحه ای را به بحث و رای گذاشت که هدف از آن کاهش بهای سوخت و پاسخگو ساختن شرکت های بزرگ نفتی بود. طرح مورد نظر اوباما برای اعمال مالیات برسود هنگفت شرکت های نفتی بخشی از این لایحه بود.اوباما و دموکرات ها مدعی اند در حالی که مردم در آمریکا گالنی ۴ دلار و ۴ سنت می پردازند غول نفتی آمریکا اکسان موبیل دقیقه ای ۸۳ هزار دلار سود عایدش می شود. اکسان موبیل در دو سال گذشته بیش از ۸۰ میلیارد دلار سود کسب کرده است. لایحه همچنین خواستار اقدامات قانونی علیه اوپک شده بود بر این مبنا که اوپک با کنترل سطح تولید نفت خام در بازارهای جهانی موجب افزایش بهای نفت شده است.
جمهوریخواهان مخالفت خود را پیشاپیش با لایحه اعلام کرده بودند و با ۴۳ رای خود در برابر ۵۱ رای دموکرات ها لایحه را متوقف کردند. لایحه برای شکستن سد مخالفت جمهوریخواهان دستکم به۶۰ رای نیاز داشت. جمهوریخواهان معتقدند این تلاش ها به افزایش بیشتر بهای سوخت منجر می شود. آخرین باری که طرح افزایش مالیات بر شرکت های نفتی به اجرا گذاشته شد به بحران انرژی آخر دوره ی ریاست جمهوری جیمی کارتر در سال ۱۹۸۰ باز می گردد. ظاهرا شرکت های نفتی در واکنش به این اقدام تولید داخلی خود را کاهش دادند تا مشمول سقف مالیاتی مورد نظر قانونگذاران نشوند.
سناتور مک کین کماکان از طرح لغو موقت مالیات فدرال بر سوخت به عنوان راه حلی موثر در کوتاه مدت صحبت می کند.
بر مبنای این طرح مصرف کنندگان آمریکایی در طول تابستان از پرداخت ۱۸/۵ سنت مالیات بر هر گالن بنزین و ۲۴/۵ سنت مالیات بر هر گالن گازوئیل معاف خواهند بود. اوباما معتقد است این طرح در کل تابستان بیش از ۳۰ دلار صرفه جویی نخواهد بود و کاهش بهای ناشی از لغو مالیات را شرکت های نفتی با افزایش قیمت جبران می کنند.
اوباما معتقد به افزایش سرمایه گذاری دولتی در انرژی های تجدیدپذیر است. این بخشی از طرح دموکرات ها بود که صبح امروز در سنا بر سر آن بحث بود. در عین حال، مک کین و جمهوریخواهان معتقدند باید موانع سد راه اکتشافات نفتی و گازی در آمریکا برداشته شود و چاههای نفت و گاز جدیدی حفر شود. دموکرات برای حفاظت محیط زیست با حفاری های نفتی در بخش هایی از آلاسکا و سواحل آمریکا مخالفت دارند. جمهوریخواهان همچنین راه اندازی دوباره ی پروژه های ساخت نیروگاه اتمی را از راه حل های اساسی تامین انرژی عنوان می کنند.

۱۳۸۷ خرداد ۲۰, دوشنبه

اروپا و جنون اوباما

همزمان با سفر پرزیدنت بوش به اروپا که دیدار با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، هم بخشی از آن است.
کورت بک، رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان، یکی از احزاب در ائتلاف حاکم، در اقدامی غیرمعمول حمایت خود را از براک اوباما اعلام کرده و ابراز امیدواری کرده است او رهبری آمریکا را در دست بگیرد.
حزب سوسیال دموکرات بطور طبیعی وجوه اشتراک بسیاری با حزب دموکرات آمریکا دارد اما، رهبران آن همواره از جهت گیری در انتخابات یک کشور خارجی بویژه آمریکا پرهیز کرده اند. حزب سوسیال دموکرات قصد دارد برای سال دو هزار و نه فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه ی فعلی و معاون صدر اعظم، را به عنوان کاندیدای صدراعظمی آلمان معرفی کند.
بر مبنای یک نظرسنجی در روزنامه ی دیلی تلگراف لندن پنجاه و دو درصد از پرسش شوندگان در پنج کشورعمده ی اروپایی، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، و روسیه از براک اوباما حمایت می کنند و جان مک کین از حمایت پانزده درصد برخوردار است.
طبیعتا برای بسیاری از اروپایی ها مواضع اوباما مبنی بر گفتگو با کشورهای طرف تخاصم و خروج نیروها از عراق از جذابیت بسیاری برخوردار است.
در عین حال اوباما و مک کین هر دو برای صحبت از بستن بازداشتگاه گوانتانامو و اتخاذ اقدامات جدی در مقابله با گرم شدن تدریجی زمین مورد ستایش اروپاییان قرار گرفته اند.

گزارش سنا از دیدارهای سری پنتاگون با مقامات امنیتی ایران پیش از جنگ عراق ـ بخش نخست

سعی خواهم کرد در چند مجموعه شما را در جریان گزارش جنجال برانگیز کمیته ی اطلاعات سنای آمریکا از ملاقات های سری که از ۱۰ تا ۱۳ دسامبر ۲۰۰۱ در رم و ژوئن ۲۰۰۳ در پاریس میان اعضای پیشین سازمان های امنیتی ایران و مقامات وقت پنتاگون انجام گرفته است قرار دهم. این گزارش بر مبنای مصاحبه های متعدد با شخصیت های درگیر در ماجرا تهیه شده است و از نقش افرادی چون منوچهر قربانی فر در این ماجرا پرده بر می دارد. انتشار گزارش مورد مخالفت بسیاری از جمهوریخواهان قرار داشت. جمهوریخواهان این گزارش را یک مانور حزبی تاسف آور توصیف کرده اند. سناتور جی راکفلر، رئیس کمیته اطلاعات سنا، از مارس ۲۰۰۳ درخواست تهیه ی گزارشی را از اقدامات منتهی به جنگ عراق در وزارت دفاع تحت نظر دانالد رامسفلد داده بود اما، ظاهرا تهیه ی این گزارش تا روی کار آمدن دوباره ی دموکرات ها در کنگره طول کشید.
از این پس بخش های از طبقه بندی خارج شده ی این گزارش را می توانید به مرور دنبال کنید.
ملاقات رم:
در واقع مجموعه ای از ملاقات ها بوده که در رم، پایتخت ایتالیا، در یک آپارتمان از ۱۰ دسامبر تا ۱۳ دسامبر ۲۰۰۱ انجام گرفت.
لری فرنکلین، از دفتر معاون مدیرکل وقت وزارت دفاع در امور امنیت بین المللی؛ هرولد رود، از دفتر ارزیابی دقیق؛ مایکل لدین، از اعضای پیشین وزیر دفاع و مشاور سابق شورای امنیت ملی؛ منوچهر قربانی فر، از ایرانیان ساکن خارج از کشور؛ ایرانی دیگری که نام او حذف شده و در مراکش بسر می برده؛ یک عضو رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی؛ و یک عضو یک دولت خارجی؛ در این ملاقات ها حضور داشته اند. دیدارها توسط مایکل لدین و با کمک تماس های او و با هماهنگی با رابط دولت خارجی در ایتالیا میسر شده است.
لری فرنکلین به عنوان افسر عضو دفتر ایران در دفتر معاون مدیرکل وزارت دفاع درامور خاور نزدیک و جنوب آسیا تحت نظر ویلیام لوتی از ژوئیه ی ۲۰۰۱ کار می کرد. لوتی به پیتر رادمن، معاون مدیرکل، و او نیز به داگلاس فایت، معاون وزارت دفاع، گزارش می داد.
هرولد رود، کارمند غیرنظامی دفتر ارزیابی دقیق، مرکزی در دفتر معاون وزارت دفاع، است که به دفتر وزیر و قائم مقام وزارت دفاع درباره ی قابلیت های نظامی آمریکا گزارش می دهد.
مایکل لدین، عضو انستیتو آمریکایی اینترپرایز، در زمان انجام ملاقات ها و مراحل آمادگی هیچ گونه سمت دولتی، قراردادی یا مشاوره ای نداشته است و با هزینه ی شخصی به این سفر می رود. انتخاب افراد توسط او به استیون هدلی، معاون وقت مشاور امنیت ملی آمریکا، پیشنهاد شده و ظاهرا پس از انجام دیدارهاست که مقامات وزارت دفاع از جمله آقایان فایت و رادمن از حضور منوچهر قربانی فر و یک عضو دولت خارجی در ملاقات ها آگاهی می یابند.
منوچهر قربانی فر دوست دیرین مایکل لدین که در فرانسه زندگی می کرد پیشنهاد ملاقات با مقامات رسمی فعلی و پیشین جمهوری اسلامی را ارائه کرده بود. شرکت قربانی فر با توجه به نقش او در ماجرای رسوایی سال ۱۹۸۶ جامعه ی اطلاعاتی آمریکا موسوم به ایران کنترا سوال برانگیز است. سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا، سی آی ای، سال ۱۹۸۴ بر مبنای سوابق قبلی قربانی فر را یک منبع اطلاعاتی جعلی و غیرقابل اطمینان اعلام کرده بود. در ماجرای ایران کنترا آمریکا بطور غیرقانونی اسلحه در اختیار جمهوری اسلامی قرار می داد و درآمد آن صرف کمک به شورشیان در نیکاراگوئه می شد. افشای این ماجرا و پیگیری آن توسط کنگره به یک رسوایی سیاسی بزرگ منجر شد. قربانی فر یکی از افراد رده های میانی در انتقال و خرید و فروش تسلیحات بود. مایکل لدین مشاور وقت شورای امنیت ملی در تبادل تسلیحات نقش داشت.
دو ایرانی دیگر هم یکی از اعضای پیشین سپاه پاسداران ظاهرا موفق شده بود پس از یک سال شکنجه از ایران بگریزد. دومی ظاهرا قصد فروش اطلاعات را داشته و کماکان از افسران ارشد امنیتی ایران بوده است.
در فرصت بعدی، دلایل و انگیزه های برپایی ملاقات رم را منعکس خواهم کرد.

مستقیم از سنا به کاخ سفید ـ زنده یا مرده

در تاریخ آمریکا ۱۵ سناتور موفق شدند به ریاست جمهوری دست پیدا کنند. از جیمز مونرو تا جان کوینزی ادمز و از هری ترومن تا لیندن جانسن و ریچارد نیکسون. اما، تنها ۲ سناتور در حالی که کماکان دوره ی خدمت خود در سنا را طی می کردند به مقام ریاست جمهوری رسیدند. وارن هاردینگ جمهوریخواه نخستین آن بود. او از ۱۹۱۵ تا ۱۹۲۱ در سنا خدمت کرد. هاردینگ، سناتور ایالت اوهایو، سال ۱۹۲۱ موفق شد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به پیروزی برسد. اتفاقا او همین هفته یعنی دوازدهم ژوئن رسما نامزدی حزب جمهوریخواه را بدست آورد. هاردینگ موفق نشد دوره ی چهار ساله را به پایان برساند و در اوت ۱۹۲۳ در اثر سکته ی قلبی در سن فرانسیسکو درگذشت.
دومین سناتوری که مستقیم از سنا به کاخ سفید رفت جان اف کندی دموکرات بود. کندی، سناتور ایالت ماساچوست، از ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۰ در سنا خدمت کرد و سال ۱۹۶۱ بر صندلی ریاست جمهوری آمریکا تکیه زد. کندی هم متاسفانه نتوانست دوره ی چهار ساله ی ریاست جمهوری اش را به پایان برساند و ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ در دالاس تکزاس ترور شد.
انتخابات ریاست جمهوری امسال فارغ از اینکه جان مک کین پیروز شود یا براک اوباما نفر سومی را به تاریخ سناتورهایی که مستقیم از سنا به کاخ سفید رفته اند اضافه خواهد کرد.
فکر می کنید چهل و چهارمین رئیس جمهور آمریکا حزب جمهوریخواه را دارای دو سناتور خواهد ساخت که در طول تاریخ مستقیم از سنا به کاخ سفید رفته اند یا حزب دموکرات را؟ به هر شکل امیدوارم مک کین یا اوباما هر کدام عاقبتی بهتر از هاردینگ و کندی داشته باشند.

۱۳۸۷ خرداد ۱۸, شنبه

Si Se Puede

در چشمان بسیاری اشک حلقه زده بود. زنانی که ماهها زندگی خودشان را وقف کمپین کرده و از این سو به آنسوی سرزمین پهناور آمریکا برای کاندیداتوری هیلری کلینتون تلاش کرده بودند امروز در برابر چشمان ناباورشان شنیدند که این بار نیز نه.
البته بر سقف شیشه ای ترکی عمیق انداخته شد. سقفی که به همت بیش از ۱۷ میلیون تن ترک بردارد با کمی فشار بیشتر فرو خواهد ریخت تا روزی نه چندان دور دنیا زنی را در ردای فرماندهی کل قوای بزرگترین قدرت اقتصادی، نظامی، و فرهنگی جهان ببیند.
مهمترین هشدار هیلری کلینتون به حامیان دلچرکین اش این بود که مبادا به طرف کمپین سناتور جمهوریخواه جان مک کین بروند؛ نکند گروهی سرخورده از شکست او تصور نکنند هشت سال جمهوریخواهان بر سر قدرت بوده اند حال نوبت دموکرات هاست پس اگر هم در خانه بنشینند اتفاقی نمی افتد.
« در چهل سال خدمت اجتماعی و سیاسی ام ده بار انتخابات ریاست جمهوری را به چشم دیده ام. از این ده بار تنها سه بار دموکرات ها پیروز شدند و ۲ دور آن هم مردی رییس جمهور شد که امروز این جاست (بیل کلینتون)... نباید گذاشت این فرصت تاریخی از دست برود و همه باید از صمیم قلب و جانانه تلاش کنیم تا بیستم ژانویه ۲۰۰۹ براک اوباما پا به کاخ سفید بگذارد... ما با هم تاریخ ساز خواهیم شد.» کلینتون این سخنان را به گروهی حدود ۲۰۰۰ تن از علاقمندانش گفت که در ساختمان موزه ی ملی در واشنگتن گردهم آمده بودند.
کلینتون با برشمردن ۴ سال خدمت مشترک با اوباما در سنای آمریکا، حدود ۱۶ ماه کمپین تاریخی، و ۲۲ مناظره ی تلویزیونی یا رادیویی رو در رو گفت نگاهی به زندگی اوباما نشان می دهد تا چه حد او خود را وقف مردم و خواست های آنها کرده است. بانوی نخست پیشین آمریکا گفت اوباما از حمایت همه جانبه، صریح و بدون ابهام من برخوردار است.
سناتور ایالت نیویورک رو به علاقمندانش کرد و با تکرار شعاری که کمپین اوباما از آن استفاده می کند گفت: بله ما می توانیم (Yes We Can)، بله ما می توانیم.
این شعار برگرفته از پیام های اتحادیه های کارگری لاتین است و اصل آن چنین است: Si Se Puede

۱۳۸۷ خرداد ۱۶, پنجشنبه

نگاهی به ملکه ی رشته کوهستان های راکی: مانتانا

تپه نوردی در اطراف هلنا یک تفریح عمومی است.

کوهستان های مانتانا ۱۰ درصد ذغال سنگ جهان را در خود جای داده اند.

دوچرخه های مخصوص کوهستان وسیله ی نقلیه ای بسیار معمول.

مانتانای کوهستانی رکورددار سردترین ایالت در سراسر آمریکاست.

سر گاو اثر هنری ساخته شده از دو و نیم تن ضایعات فلزی.

مرکز همایش های هلنا با معماری شبه اسلامی.

نمای نزدیک از کنگره ی ایالتی مانتانا.

مجلس نمایندگان کنگره ی ایالتی مانتانا در اختیار جمهوریخواهان است
و سنا را دموکرات ها در اختیار دارند.

کلیسای جامع هلنا؛ در مانتانا ۷۰ درصد پروتستان و ۲۵ درصد کاتولیک اند.

نمای بیرونی کلیسای جامع هلنا.

پس از صادرات محصولات کشاورزی و شیمیایی توریسم سومین راه عمده ی درآمد مانتانا است.

دفتر مرکزی حزب دموکرات در مانتانا در هلنا.
تمام رهبری حزب دموکرات در مانتانا از اوباما حمایت کردند.

نقاشی دیواری منعکس کننده ی روح زندگی در کوهستان های مانتانا.
در مقابل دیوار قایق های موسوم به کانو دیده می شود.

سمبل شهر هلنا با حدود دو قرن سابقه. برج مراقبت برای جلوگیری از بروز آتش سوزی.
هلنا دو بار در آتش سوخته است.

نمایی از بخشی از هلنا که دهه ها پیش بازار طلا بوده است. هلنا دو قرن پیش هدف کاشفان طلا
بود. مانتانا کماکان غنی از معادن بسیار است.

پیروزی های بزرگ اما، بی نتیجه

سناتور دموکرات هیلاری کلینتون روز شنبه کمپین خود را به تعلیق در می آورد و از سناتور براک اوباما رسما حمایت خواهد کرد تا بتواند یکپارچگی حزب را در انتخابات نوامبر حفظ کند. گزارش هایی منتشر شده که گروهی از طرفداران کلینتون برای شکست اوباما قصد پیوستن به کمپین جان مک کین را دارند. سناتور کلینتون در آخرین روز انتخابات همزمان در مانتانا و داکوتای جنوبی موفق شد به یک پیروزی دور از انتظار دست یابد و با ۱۰ درصد اختلاف اوباما را شکست دهد. این پیروزی آخرین نقطه ی اوج کمپینی بود که پس از پیروزی در اوهایو جان تازه ای گرفت و در پنسیلوینیا، ایندیانا، ویرجینیای غربی، کنتاکی و پورتوریکو با تحمیل شکست هایی سنگین به کمپین اوباما چهره ی یک پیروز را در آخر خط به خود گرفت اما، نتوانست به خط پایان برسد. کلینتون روز شنبه کمپین خود را احتمالا پایان یافته اعلام نمی کند و آن را به تعلیق در می آورد تا بتواند در کنوانسیون حزب دموکرات در ماه اوت کنترل ۱۹۲۶ نماینده و حدود ۱۸ میلیونی را که به او رای دادند در اختیار داشته باشد.
در ساعات پایانی انتخابات سه شنبه در مانتانا و داکوتای جنوبی در حالی که کاندیداتوری اوباما محرز شده بود کمپین کلینتون در مانتانا باناامیدی اما، متعهدانه به فعالیت خود ادامه می داد.

پایان یک آغاز یا آغاز یک پایان؟

کمپین اوباما اینک با به پایان رساندن رقابت با هیلاری کلینتون پا به رقابت نهایی با رقیب جمهوریخواه گذاشته است. قبلا هم در باره ی نقش فعال داوطلبینی از کشورهای خارجی از جمله دانشجویان کانادایی در کمپین اوباما نوشته و گفته بودم. در هلنا هم چند بریتانیایی در کمپین بودند. تصاویری از کمپین سناتور دموکرات براک اوباما در هلنا، مرکز ایالت مانتانا:

دموکراسی در عمل

تصاویر پایین لحظاتی از روز پایانی انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا در مانتانا است. نرخ مشارکت عمومی یک رکورد در چند دهه ی گذشته بود.

۱۳۸۷ خرداد ۱۴, سه‌شنبه

آمریکا به خود می بالد

سناتور دموکرات براک اوباما در یک سخنرانی آتشین در سنت پال مینه سوتا از فتح قله خبر داد. برای نخستین بار در تاریخ آمریکا یک آمریکایی آفریقایی تبار نامزدی حزب دموکرات را بدست آورد. اوباما این پیروزی را به مادر بزرگ سفیدپوست خود تقدیم کرد که جوانی را بزرگ کرد تا امروز فاتحانه بر صحنه بایستد. کاندیداتوری اوباما با حمایت گروهی از سوپردلگیت ها حتی پیش از انتشار نتیجه ی پیروزی او در مانتانا محرز شد. سناتور کلینتون در داکوتای جنوبی آخرین پیروزی خود را بدست آورد و در میان تعجب بسیاری هیچ نشانه ای از کناره گیری نشان نداد. پیروزی کلینتون جنبه ی سمبلیک داشت و هر چند او آرای بیشتری کسب کرد اما، اوباما با حمایت سوپردلگیت ها نمایندگان بیشتری در داکوتای جنوبی کسب کرد.
حدود ۳۲ هزار تن برای سخنرانی اوباما به سالن ورزشگاهی در مینه سوتا آمده بودند که جمهوریخواهان چند ماه دیگر کنوانسیون خود را برگزار می کنند.
سناتور مک کین ساعتی پیش در یک سخنرانی در نیواورلیان ضمن تقدیر از کلینتون با مجموعه ای از انتقادها به استقبال اوباما رفت. مک کین تم تغییر اوباما را به چالش گرفت و خود را نماینده ی تغییر اصولی عنوان کرد.
اوباما در سخنرانی اش توانایی رهبری کلینتون را برشمرد و گفت او در کانون بسیاری از تغییرات از جمله در طرح بیمه ی همگانی خواهد بود. اوباما حتی از دستاوردهای بیل کلینتون یاد کرد. اوباما گفت برای دستاوردهای مک کین احترام قایل است حتی اگر مک کین بخواهد دستاوردهای او را رد کند. اوباما گفت اختلافات او با مک کین شخصی نیست بلکه سیاسی است. اوباما گفت مک کین اخیرا از ضرورت سفر به عراق سخن می گوید من می گویم بهتر است سفری به شهرهای آسیب دیده از بحران اقتصادی در میشیگن، اوهایو، و مینه سوتا داشته باشد.

۱۳۸۷ خرداد ۱۲, یکشنبه

مانتانا: سکانس پایان

فردا راهی ایالت کوهستان های مشهور هستم؛ مانتانا؛ چهارمین ایالت بزرگ آمریکا از لحاظ وسعت و سومین ایالت کم جمعیت آمریکا. جالب است بدانید مانتانا بیش از هر ایالتی در آمریکا از تضعیف ارزش دلار در جهان سود برده است. می پرسید چطور روز سه شنبه و چهارشنبه در گزارش های انتخاباتی برای خبرها و نظرها، میزگردی با شما، و تفسیر خبر توضیح خواهم داد. مانتانا ایالتی است که ۹۵ درصد جمعیت آن سفیدپوست اند. اوباما در نظرسنجی ها از کلینتون در مانتانا (۱۶ نماینده) و داکوتای جنوبی (۱۵ نماینده) که سه شنبه پایان بخش انتخابات خواهند بود در پیش است. پیروزی اوباما می تواند خط بطلانی باشد بر این نظریات که معتقدند او در میان سفیدپوست ها پایگاه اجتماعی ضعیفی دارد. بسیاری معتقدند اوباما می تواند مانتانا را در انتخابات نوامبر به لیست ایالت های آبی اضافه کند. مانتانا در ۴۰ سال گذشته تنها یکبار آن هم در سال ۱۹۹۲ به یک دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری رای داده است. بیل کلینتون حتی نتوانست پیروزی خود را در سال ۹۶ تکرار کند. سال ۲۰۰۰ و سال ۲۰۰۴ پرزیدنت بوش با اختلافی چشمگیر ال گور و جان کری را شکست داد. البته از سال ۲۰۰۴ به این سو شاهد قدرت گرفتن دوباره ی دموکرات ها در مانتانا بوده ایم. برایان شوایتزر، فرماندار دموکرات سال ۲۰۰۴ قدرت را در دست گرفت. پیروزی سناتور جان تستر در برابر کانرد برنز جمهوریخواه، باعث شد تستر و مکس باکوس هر دو سناتور ایالت مانتانا دموکرات باشند. سنای ایالتی هم در اختیار دموکرات هاست.
حوزه های اخذ رای در مانتانا یک ساعت پس از داکوتای جنوبی بسته می شود. در واقع مانتانا انتخاباتی را که در سرمای زمستان در سوم ژانویه آغاز شد شش ماه بعد در سوم ژوئن به پایان می رساند.
هیلاری کلینتون امشب بدنبال پیروزی در پورتوریکو و سخنرانی اش در سن حوان، مرکز پورتوریکو، راهی داکوتای جنوبی می شود. او و بیل کلینتون تمام فردا را در داکوتای جنوبی خواهند بود.
کلینتون هنوز تصمیم نگرفته است شب پایان فصل انتخابات مقدماتی را در کجا باشد.
مانتانا ۱۶ نماینده را از طریق رای مستقیم مردم انتخاب می کند و ۸ ابرنماینده دارد. ۳ تن از این سوپردلگیت ها از اوباما حمایت کرده اند و ۵ تن هنوز تصمیم خود را اعلام نکرده اند. فردا و پس فردا با گروهی از سوپردلگیت ها در مانتانا صحبت خواهم کرد تا ببینیم چه موقع تصمیم خود را اعلام می کنند.

سوپردلگیت ها چهارشنبه تکلیف را تعیین می کنند؟

حدود یک ماه پیش نوشتم هیلاری کلینتون به امید لاتین تبارهای پورتوریکو تا آخر خط خواهد ماند. هیلاری، بیل و چلسی تمام نواحی پورتوریکو را قدم به قدم طی کردند تا اطمینان پیدا کنند روز یکشنبه شاهد مشارکت حداقل ۲ میلیون از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واجد شرایط شرکت در انتخابات پورتوریکو خواهند بود. اما، کمتر از ۴۰۰ هزار تن در انتخابات شرکت کردند. به باور حامیان کلینتون این پیروزی قاطع آرای عمومی او را چنان فراتر از اوباما نشان می دهد که او بیش از پیش می تواند ادعا کند کاندیدایی بهتر برای انتخابات نوامبر است یا دست کم جای او به عنوان کاندیدای معاونت ریاست جمهوری دموکرات ها در انتخابات تضمین شده است. در سایه ی آرای بیش از ۱۷ میلیون آمریکایی است که او مدعی است هیچ کس در تاریخ انتخابات مقدماتی به این تعداد رای دست پیدا نکرده است. کلینتون در این محاسبه انتخابات انجمن های حزبی را محسوب نمی کند چرا که در آن حالت اوباما رای بیشتری از کلینتون دارد.
بر مبنای نظرسنجی ها از مردم پس از مشارکت در انتخابات پورتوریکو ۷۸ درصد پورتوریکوهایی گفته اند افرادی از خانواده شان در نیویورک زندگی می کنند. کلینتون سناتور ایالت نیویورک است و نیویورک مرکز تجمع پورتوریکویی هاست. از دیگر دلایل موفقیت کلینتون محبوبیت بیل کلینتون، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، در میان لاتین تبارهاست. ریکی مارتین، خواننده ی مشهور پورتوریکویی موسیقی پاپ، از جمله حامیان کلینتون بود.
مردم پورتوریکو گرچه شهروند آمریکا محسوب می شوند اما، نمی توانند در انتخابات نوامبر شرکت کنند. پورتوریکو جزو قلمرو آمریکا در مجموعه ی جزایر دریای کارائیب است و در باره ی ادامه ی وضعیت فعلی آن یا تبدیل شدنش به یکی از ایالت های آمریکا اختلاف نظر وجود دارد. کلینتون به ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار پورتوریکویی امید داد که از خواست تبدیل شدن آنها به ایالت آمریکا حمایت می کند. گروهی از جزیره نشینان هم از استقلال پوتوریکو صحبت می کنند.
اگر پورتوریکو حدود ۲۰۰ هزار رای بیشتر از اوباما به کلینتون می داد آرای عمومی کلینتون در هر سناریویی می توانست بیش از اوباما باشد ولی چنین نشد. اختلاف آرا حدود ۱۴۲ هزار بود. بر اساس قوانین حزب دموکرات نماینده ی حزب کسی است که ۲۱۱۸ نماینده را بدست آورد نه کسی که بیشترین آرای عمومی را دارد. آخرین باری که دموکرات ها یک نماینده با آرای عمومی کمتر را نامزد حزب کردند سال ۱۹۷۲ و جرج مک گاورن بود که در نهایت در انتخابات نوامبر با اختلافی فاحش از ریچارد نیسکون شکست خورد. کلینتون امیدوارست شاید بتواند سوپردلگیت های باقیمانده را مجاب کند همه به او رای دهند.
کمیته ی مقررات و آیین نامه حزب دموکرات روز شنبه برای حل جنجال بر سر انتخابات فلوریدا و میشیگن ۲۴ نماینده به کلینتون اضافه کرد و چهار روز مانده به پایان انتخابات حدنصاب پیروزی را از ۲۰۲۶ به ۲۱۱۸ تغییر داد. این امر گرچه فرصت بیشتری برای کلینتون ایجاد کرد اما، کمپین کلینتون مدعی است رای مردمی که در میشیگن به کلینتون رای دادند زیر پا گذاشته شد.
هرولد ایکیز، از مشاوران ارشد و پرشور و با تعصب کمپین کلینتون، یکی از اعضای کمیته مقررات، پس از تصمیم کمیته مبنی بر تایید حضور تمام نمایندگان فلوریدا و میشیگن در کنوانسیون با حق نیم رای ادعا کرد ۴ نماینده ی کلینتون در میشیگن از او گرفته شده و نمایندگان آنهایی که به کلینتون رای نداده بودند بی دلیل کاملا به اوباما داده شد. ایکیز و تری مک آلیف، رئیس کمپین کلینتون، تهدید کرده اند ممکن است ماجرا به کمیته ی اعتبار حزب در پایان ماه ژوئن بکشد.
گفته می شود کلینتون احتمالا کمپین خود رابه تعلیق در می آورد تا درصورت هر گونه رخدادی بتواند به عنوان جانشین اوباما فعالیت خود را در برابر سناتور جمهوریخواه جان مک کین از سربگیرد.
اگر از مجموع ۸۶ نماینده ی باقیمانده در انتخابات امروز پورتوریکو (۵۵) و سه شنبه در داکوتای جنوبی (۱۵) و مانتانا (۱۶)، که اولی را کلینتون برد اما، دومی و سومی را احتمالا اوباما خواهد برد، اوباما ۴بتواند ۰ نماینده نصیب خود کند تنها به حمایت ۲۷ سوپردلگیت از ۲۰۷ ابرنماینده ای که هنوز موضع خود را اعلام نکرده اند نیاز دارد.
اوباما شب سه شنبه در یک حرکت هوشمندانه در سنت پل مینه سوتا دقیقا در استادیومی سخنرانی پایان فصل انتخابات مقدماتی را ایراد می کند که جمهوریخواهان دو ماه دیگر در همانجا کنوانسیون خود را برگزار می کنند. اوباما همچنین برای پایان دادان به قائله ی حول و حوش کلیسای محل عبادتش دیشب اعلام کرد دیگر در آن کلیسا شرکت نخواهد کرد.